Atvejį komentavusi Vilniaus savivaldybės atstovė tikino, kad su darželinuko mama nkonfliktavusi auklėtojos padėjėja nebuvo atleista iš darbo ar paprašyta išeiti savo noru. Tačiau nusižudžiusiai moteriai artimas asmuo komentare DELFI teigė priešingai.

„Jau keletą dienų šis konfliktas slėgė velionę. Tačiau vadovybės baimės jausmas buvo stipresnis už norą išsaugoti atsidavusį žmogų darbe. Darbuotoja buvo priversta parašyti prašymą atleisti iš darbo savo noru, nors buvo likusios tik 9 dienos iki pensijos. Mamai neužteko auklytės atsiprašymo. Spaudimas vis didėjo - prašymas ir teigimas, kad darbuotoja turi būti atleista“, - teigiama komentare.

Ar likus kelioms dienoms iki pensijos galima atleisti žmogų iš darbo?

Kaip DELFI teigė Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) teisininkai, pasakyti, ar vedėja pažeidė darbo įstatymus, jeigu atleido darbuotoją, įmanoma tik atlikus išsamų atleidimo iš darbo aplinkybių patikrinimą. Dėl jo į VDI teritorinį skyrių gali kreiptis ir darbuotojos artimieji.

Darbo inspekcija

„Nustačius darbo įstatymų pažeidimo faktą ir sudėtį, patikrinimą atlikęs darbo inspektorius spręs klausimą dėl kaltųjų asmenų patraukimo administracinėn atsakomybėn. Piniginių baudų dydis už tokius pažeidimus svyruoja nuo 140 iki 1448 eurų“, – rašoma Darbo inspekcijos atsakyme.

Kaip atkreipė dėmesį teisininkai, pagal įstatymo nustatytą kompetenciją Darbo inspekcija neturi galimybės nagrinėti ar konstatuoti žmogaus privedimo prie savižudybės fakto. Jei artimieji įtaria, kad taip galėjo būti, turi teisę kreiptis į policiją arba prokuratūrą.

Nedraudžia atleisti priešpensinio amžiaus žmonių

Kaip pabrėžiama Darbo inspekcijos komentare, Darbo Kodeksas nenustato imperatyvaus draudimo su darbuotoju nutraukti darbo sutartį, kai jam iki pensijos liko trys savaitės, tačiau nustato ilgesnius įspėjimo terminus, jei darbuotojas atleidžiamas iš darbo darbdavio iniciatyva ir nėra darbuotojo kaltės.

Tokiu atveju darbuotojas turi būti įspėtas prieš keturis mėnesius iki numatomo atleidimo.

„Tačiau jei darbuotojas padaro šiurkštų darbo drausmės pažeidimą, už tai darbdavys gali pritaikyti griežčiausią drausminę nuobaudą – atleidimą iš darbo, neatsižvelgdamas į tai, kiek jam liko dirbti iki pensijos. Atleidimas tokiu atveju įvyksta be įspėjimo“, – pabrėžiama atsakyme.

Prieš priimant sprendimą ragina pasitarti su specialistais

Darbuotojas, nesutikdamas su atleidimu iš darbo, per vieną mėnesį turi teisę kreiptis į teismą su ieškiniu dėl atleidimo iš darbo pripažinimo neteisėtu.

Darbo inspekcija primena, jog kilus neaiškumams ar problemoms darbe, visada galima kreiptis į Lietuvos Respublikos valstybinę darbo inspekciją prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ir pasikonsultuoti darbo teisės klausimais. Tai galima padaryti atvykus į VDI, telefonu Vilniuje (8 5) 213 9772, elektroniniu paštu, per feisbuką.

„Mes visada rekomenduojame prieš priimant sprendimą pirma pasitarti su specialistais“, - pabrėžė VDI teisininkai.

Sudrausmino neklusnią mergaitę

Kaip rašė DELFI, konfliktas viename iš sostinės darželių kilo po to, kai auklėtojos padėjėja nepaklusniai mergaitei liepė susitvarkyti. Atėjusi paimti vaiko, mama jį pamatė dirbantį ir sukėlė triukšmą.

Kaip DELFI sakė velionei artima moteris, vedėja išsikvietė darbuotoją ir liepė išeiti iš darbo. Parėjusi namo, ji parašė artimiesiems raštelį ir pasitraukė iš gyvenimo.

Vilniaus savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento laikinoji vadovė Kristina Cibulskytė DELFI paneigė, kad auklėtojos padėjėja buvo atleista ar iš darbo išėjo savu noru.

Kaltės neįžvelgia

„Siekiant išsiaiškinti Vilniaus lopšelio-darželio mikroklimatą, darbuotojams buvo išdalinta anoniminė anketa. Pokalbyje dalyvavusių auklėtojų ir profesinės sąjungos pirmininkės teigimu, grupėje įvykusį konfliktą tarp mirusios auklėtojos padėjėjos ir vaiko mamos direktorė išsprendė dalykiškai ir priėmė abiems pusėms naudingą sprendimą.

„Buvo svarstomos dvi galimybės: auklėtojos padėjėjai parašyti pasiaiškinimą ir pereiti dirbti į kitą grupę, arba nuskriaustam vaikui pasirinkti kitą grupę. Mamos sutikimu vaikas buvo perkeltas į kitą grupę, o auklėtojos padėjėja galėjo dirbti savo grupėje“, - rašoma savivaldybės atsakyme DELFI.

Iš gautos informacijos komisija negalėjo teigti, kad „tarp vaiko mamos ir auklėtojos padėjėjos įvykęs konfliktas, tapo priežastimi dėl jos apsisprendimo pasitraukti iš gyvenimo“.

Psichologinės pagalbos tarnybaTelefono numerisDarbo laikas
Jaunimo linija
Budi savanoriai konsultantai
8 800 28888I-VII
visą parą
Vaikų linija
Budi savanoriai konsultantai, profesionalai
116 111I-VII
11:00 - 21:00
Linija Doverija (parama teikiama rusų kalba)
Budi savanoriai konsultantai. Pagalba skirta paaugliams ir jaunimui.
8 800 77277I-V
16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
8 800 66366I-VII
10:00 - 21:00
Vilties linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
116 123I-VII
visą parą

Skambučius į visas linijas apmoka SADM iš Valstybės biudžeto lėšų.

Emocinė parama internetu

„Vaikų linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.ltAtsako per dvi dienas
„Jaunimo linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.jaunimolinija.lt/internetasAtsako per dvi dienas
„Vilties linija“Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.comAtsako per tris darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.ltAtsako per tris dienas