Daugiau nei pusvalandį trukusį susitikimą žurnalistams pakomentavo pati šalies vadovė.

„Konkrečiai ant sveikatos apsaugos ir aplinkos ministrų kritęs korupcijos šešėlis bei neskaidri Žemės ūkio ministerijos pavaldžių institucijų veikla meta šešėlį visos Vyriausybės reputacijai. Tai gėdingi atvejai, dėl kurių Vyriausybė darosi pažeidžiama, neatspari spaudimui ir net galimai korupcinei įtakai“, – pareiškė D. Grybauskaitė,

D. Grybauskaitės teigimu, stebimas išsisukinėjimas tik gilina Vyriausybės krizę ir destabilizuoja Vyriausybę.

D. Grybauskaitės aiškinimu, matome neadekvatų situacijos vertinimą, problemų neigimą, akivaizdžių korupcijos apraiškų interpretavimą pagal seną nomenklatūrinį supratimą, o ne pagal europietiškus skaidrumo standartus. Prezidentės teigimu, tai tik gilina Vyriausybės krizę ir destabilizuoja padėtį šalyje.

„Vyriausybės galimybės tęsti darbą iki kadencijos pabaigos tiesiogiai priklauso nuo galimai neskaidriuose procesuose dalyvavusių asmenų gebėjimo prisiimti ir politinę atsakomybę“, - kalbėjo D. Grybauskaitė.

Šalies vadovė informavo pasirašiusi sveikatos apsaugos ministrės Rimantės Šalaševičiūtės atsistatydinimo pareiškimą, ją laikinai pavaduos finansų ministras Rimantas Šadžius.

Įvardijo sąlygą, kad Vyriausybė liktų iki kadencijos pabaigos

Pasak D. Grybauskaitės, būtini ir kiti neatidėliotini Vyriausybės veiksmai, užtikrinant priimamų nutarimų skaidrumą.

Žurnalistų klausiama, kas dar, jos nuomone, turi atsistatydinti, D. Grybauskaitė aiškino, kad politinė atsakomybė gali būti prisiimama įvairiomis formomis – tai nebūtinai reiškia atsistatydinimą.

„Tą prerogatyvą palieku spręsti pačiam ministrui pirmininkui, pagal Konstituciją jis atsako pirmiausia pats už Vyriausybės darbą. Bet šešėliai kol kas krenta ir ant aplinkos ministro, ir ant Žemės ūkio ministerijos, ypač pavaldžių institucijų“, – kalbėjo prezidentė.

D. Grybauskaitės aiškinimu, Vyriausybė gali likti dirbti, jei atsiribos nuo korupcinių įtarimų, veikų ir užtikrins tolimesnį skaidrų ar bent jau skaidresnį darbą.

„Grynai atvirai tiesmukai, ar premjeras gali likti, ar ne, mes nekalbėjome, aš labai tikiuosi, premjeras sugebės rasti savyje jėgų pareikalauti atsakomybės iš tų žinybų, ministerijų, ant kurių krenta šešėlis“, – sakė D. Grybauskaitė. Ji pridūrė, kad politinė atsakomybė politikams taikoma pirmiausia, o korupciniai faktai – teisėsaugos įrodymo procesas.

Šalies vadovė stebisi, kad korupcijos apraiškos nėra suprantamos. „Požiūris į korupcines apraiškas atrodo labai nomenklatūriškas, net kai kurie reiškiniai, pavyzdžiui, nemokamos paslaugos, dovanos didelių apimčių, pilnos bagažinės įvairaus gražaus maisto produktų ir panašių dalykų – atrodo, kai kurių Vyriausybės narių net netraktuojamos kaip korupcijos apraiškos“, – stebėjosi šalies vadovė.

DELFI primena, kad iš atostogų šią savaitę grįžęs A. Butkevičius turi aiškintis dėl Vyriausybės vaidmens Vijūnėlės dvaro istorijoje. Ikiteisminį tyrimą dėl galimo poveikio rengiant Vyriausybės nutarimą dėl kurortinių zonų panaikinimo atliekanti Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) kaip specialųjį liudininką jau apklausė aplinkos ministrą „tvarkietį“ Kęstutį Trečioką – nedaug trūksta, kad jam būtų pateikti įtarimai.

Kaip specialusis liudytojas pirmadienį apklaustas ir Druskininkų meras, A. Butkevičiaus pavaduotojas partijoje Ričardas Malinauskas. STT kaip liudytoją žada apklausti patį premjerą.