Ikiteisminis tyrimas atliekamas dėl galbūt daryto poveikio priimant vyriausybės nutarimą dėl kurortinių zonų panaikinimo, po kurio teismas įteisino Vijūnėlės dvarą.

Kitą savaitę šiame tyrime bus apklaustas ir Druskininkų meras socialdemokratų pirmininko pavaduotojas Ričardas Malinauskas, po atostogų į apklausą turėtų atvykti ir pats premjeras Algirdas Butkevičius.

Po apklausos ministras suorganizavo spaudos konferenciją, kurioje atsakė į žurnalistų klausimus. Jis teigė, kad dėl susidariusios padėties nekaltina R. Malinausko.

„Beveik pusantros valandos truko apklausa, neuždėjo antrankių, pasirodo turiu imunitetą, pats nežinojau, kad vyriausybės nariai turi imunitetą. Normali apklausa buvo, tema žinoma, klausimai, atsakymai, pasirašiau dokumentą ir negaliu atskleisti, apie ką kalbėjome. Apie statusą nekalbėjome, jis nepasikeitė“, - sakė K. Trečiokas.

Pasak ministro, jis jaučiasi normaliai: „Žinoma, malonumo tokiuose dalykuose sunku išspausti, bet normaliai, toks darbas: „show must go on“, taigi tęsiasi šou.“

„Sprendimą priėmiau ne aš, o Vyriausybė, ministro įtaka čia nedidelė, ministras nebent gali paspartinti klausimą, bet šiuo konkrečiu atveju to nedariau. Esu sakęs, kad Malinauskas man yra skambinęs, daugiau nieko nesakysiu. Vakar, kai susitikome televizijoje, Malinauskui sakiau, kad turėsi man vaistus pirkti, kiek čia nervų, pajuokavom ir tiek. Malinausko nekaltinu, jį pažįstu iš oficialių dalykų. Nežinau, kodėl jam toks svarbus buvo šis nutarimas, teisiškai jis nieko nekeičia.“, - kalbėjo K. Trečiokas.

Ministras nesijaučia nieko blogo padaręs ir teigė, kad nutarimą dėl kurortinių zonų reikėjo keisti.

„Prie Kubiliaus vyriausybės nutarimas irgi yra keistas daugybę kartų, 1992 metais teisėkūra tik kūrėsi, kurortų apsaugos zonos yra perimtos iš sovietinės struktūros. Be to, teismas pasakė, kad sprendimas buvo tik papildomas motyvas ir dabar teismo sprendimas yra apskųstas“, - aiškino K. Trečiokas.

K. Trečiokas: klysti žmogiška, suklydau

Paklaustas, kaip vertina savo pavaldinio Mariaus Narmonto prisipažinimą Seimo nariams, jog nutarimą jis parengė per dieną gavęs žodinį pavedimą iš kanclerio, ministras teigė, kad tai normalu: „Normalu, kad tokį paprastą dalyką parengti galima pavesti ir žodžiu. Paprastai jeigu yra sudėtingas sprendimas, kancleris taip nesielgia, steigiam darbo grupę, bet tais atvejais, kai yra vieno sakinio dydžio sprendimas, manau, kad pakankama pavesti departamento direktoriui parengti. Tada jis pateikė nutarimą ministrui, dar ministras padarė klaidą ir pasirašė 23-ią dieną, o užrašė 22-ą, klysti žmogiška, suklydau.“

Ministras teigė, kad kai prasideda naujas mėnesis kartais parašoma seno mėnesio data, vis dėlto, paklaustas, kaip ne vietoj naujo mėnesio, o vietoj 23-ios dienos parašė 22-ą ministras atsakė: „Kartais padarai klaidą. Na ir kas, tiesiog suklydau.“

Ministras teigė kalbėjęsis su premjeru A. Butkevičiumi per jo atostogas ir priekaištų dėl savo darbo negavo: „Viso to skandalo tikslas ir yra premjeras, aš tik pasipainiojau ant kelio, jeigu mano pasitraukimas kažkam palengvintų gyvenimą, aš pasiruošęs, bet tai ne tas atvejis, čia nėra nieko nusikalstamo. Šiandien apie pasitraukimą nesvarstau. Bet jeigu atvirai, apie tokią galimybę svarstau nuo pirmos darbo dienos: koks velnias mane nešė į šią galeriją. Visada pagalvoji ar man to reikia?“

Paklaustas, kaip taip galėjo būti, kad ilgai vykstant teisminiams ginčams ir procesams dėl statybų Druskininkuose, ministras priimdamas sprendimą nežino apie skandalingą atvejį, K. Trečiokas patikino, kad iki nutarimo tikrai nežinojo net Druskininkų Vijūnėlės pavadinimo.

Statusas nepasikeitė

STT Viešųjų ryšių skyriaus viršininkas Ruslanas Golubovas DELFI patikino, kad ministro K. Trečioko statusas byloje nepasikeitė.

„Ministro statusas nepasikeitė, jis yra specialusis liudytojas. Apklausa truko kažkur pusantros valandos“, - teigė R. Golubovas.

Paklaustas, kodėl apklausa vyko Aplinkos ministerijoje, o ne STT pastate, atstovas teigė, kad čia nėra nieko išskirtinio: „Niekas nedraudžia to daryti, kadangi apklausos vieta visiškai nedaro įtakos ikiteisminio tyrimo eigai ir sėkmei, tai buvo bendru sutarimu priimtas sprendimas jį apklausti jo darbo vietoje.“

Atstovas patvirtino, kad bus apklausti premjeras A. Butkevičius ir R. Malinauskas: „Kai premjeras grįš iš atostogų, su juo suderinsime apklausos laiką, vietą, prisiderinsim prie jo darbotvarkės. Malinausko apklausa planuojama pirmadienį, jis irgi yra specialusis liudytojas.“

Savaitės viduryje per spaudos tarnybą prezidentė perdavė, kad dėl korupcijos šešėlio situacija vyriausybėje yra sudėtinga: Dalia Grybauskaitė laukia iš atostogų grįžtančio premjero, kaip teigiama, rimtam pokalbiui.

Kaip jau rašė DELFI, pernai rugsėjo 23 dieną Vyriausybė skubiai priėmė nutarimą, kuriuo buvo panaikintas nuo 1992 metų galiojęs nutarimo skyrius, reglamentavęs kurortų apsaugos zonų juostas. Šis staigus Vyriausybės sprendimas, anot portalo, tapo papildomu motyvu Vilniaus apylinkės teismui rugsėjo pabaigoje priimant palankų sprendimą dėl statybų Druskininkų Vijūnėlės dvaro teritorijoje. Pernai lapkritį apylinkės teismo verdiktas apskųstas Vilniaus apygardos teismui.

Vyriausybės nutarimas, iš kurio buvo išimtas visas skirsnis „Kurortų apsaugos zonos“, parengtas rugsėjo 22 dieną, o kitą dieną pateiktas Vyriausybei bei priimtas. Rugsėjo 22 dieną Druskininkuose lankėsi premjeras A.Butkevičius. Šio kurorto savivaldybei vadovauja socialdemokratas Ričardas Malinauskas. Nutarimo projektą rengė Aplinkos ministerijos specialistai.