Kaip BNS sakė VSD generalinis direktorius Mečys Laurinkus, po ketvirtadienio pavakarę Rygos prekybos centre "Centrs" įvykdyto sprogdinimo Latvijos Saugumo policija ir Lietuvos VSD palaiko ryšį, kolegos iš Latvijos suteikė tam tikros informacijos.

Anot M. Laurinkaus, Latvijoje dabar tiriamos kelios sprogdinimo versijos, kurios susijusios su vidaus ir išorės veiksniais. Jei paaiškėtų, kad teroristų pėdsakas veda į užsienį, tyrimą iš Latvijos Vidaus reikalų ministerijos perimtų Latvijos Saugumo policija, kuri, V. Laurinkaus teigimu, suaktyvintų kontaktus ir su lietuvių kolegomis.

Anot M. Laurinkaus, nors kova su vidaus terorizmu yra ne VSD, o Vidaus reikalų ministerijos Policijos departamento funkcija, VSD nuolat analizuoja galimas grėsmes, kaupia informaciją, yra pasiruošusi suteikti policijai techninę ir kitokią pagalbą.

VSD vadovo teigimu, padėtį apsunkina tai, kad dažnai sprogdinimai nebūna iki galo ištiriami, neįmanoma patvirtinti versijų. Sunku atskirti, kada veikia teroristai, o kada - tradiciniai organizuoti nusikaltėliai, teroro priemonėmis besiaiškinantys tarpusavio konkurencijos santykius.

Pasak M. Laurinkaus, VSD tiesiogiai imtųsi priemonių prieš terorizmą tuo atveju, jeigu būtų duomenų, kad šia veikla užsiima teroristinė organizacija.

M. Laurinkaus teigimu, teroro aktai aplinkinėse valstybėse yra deramas pretekstas priminti, kad būtina kuo skubiau priimti VSD įstatymo pataisas, kuriomis, be kita ko, VSD būtų priskirta kovos su tarptautiniu terorizmu funkcija. Minėtosios pataisos jau užregistruotos Lietuvos Seime.

Anot VSD vadovo, Lietuvos įstatymais įtvirtinta teroro akto sąvoka, tačiau nenumatyta, kaip atsakomybė už jų tyrimą padalijama tarp teisėsaugos institucijų.

Ketvirtadienį per sprogimą Rygos prekybos centre buvo sužeisti daugiau kaip 20 žmonių, 3 iš jų - sunkiai.