Jis tapo Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos prie Ūkio ministerijos (VNMPI) vadovu.

2009 m. ŠMM Pedagogų rengimo ir kvalifikacijos tobulinimo skyriaus darbuotojas R. Čiužas plačiai nuskambėjo paaiškėjus, kad per trejus metus iš ministerijai pavaldžių institucijų gavo per 50 tūkstančių litų. Tuometis švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius aiškino, kad nors tokių honorarų gavimas formaliai nesikerta su įstatymu, tai kertasi su jų tiesioginių funkcijų atlikimu. Kilus triukšmui, R. Čiužas paliko ŠMM.

Palikęs tarnybą ŠMM, jis dėstė Klaipėdos kolegijoje, Kauno technologijos universitete, Vilniaus kolegijoje, Mykolo Romerio universitete, Lietuvos edukologijos universitete (LEU). Daugiausia R. Čiužas pasiekė LEU – tapo Socialinės komunikacijos instituto direktoriumi, jam suteiktas docento vardas.

Nuo rugpjūčio 19 d. ūkio ministras Evaldas Gustas R. Čiužą paskyrė į VNMPI vadovo pareigas.

Liberalas, buvęs švietimo ir mokslo ministras G. Steponavičius įsitikinęs, kad R. Čiužas tokių pareigų eiti negali. „Tai skandalinga istorija, tuomet sukrėtusi visą ministeriją. Abejotinos reputacijos, valstybės tarnyboje tokiose istorijose ne epizodiškai, bet sistemiškai veikę žmonės, kurie parodė savo moralines nuostatas, kurie gavo su įstatymais prasilenkiančias milžiniškas pareigas – rimtas signalas. Mano supratimu, tokie žmonės neturėtų pretenduoti ne tik į vadovaujančias, bet ir žemesnes pareigas“, – sako G. Steponavičius.

Jis kelia klausimą ūkio ministrui ir visai politinei komandai – ar jiems tokios aplinkybės buvo žinomos ir ar jas sužinojus nereikėtų priimti atitinkamų sprendimų. G. Steponavičius R. Čiužo karjeros šuolyje taip pat mato politinį užnugarį.

Problemų nemato

Renaldas Čiužas, nuotr. www.inspekcija.lt
Tuo metu pats R. Čiužas nemato problemų užimti inspekcijos vadovo kėdę. „Galėčiau pasakyti tiek: papildomą darbą ministerijoje aš dirbau teisės aktų nustatyta tvarka, deklaravau ir pajamas, ir viešuosius interesus. Dėl to jokios paslapties nėra“, – sako R. Čiužas. Jo teigimu, tuometinis įstatymas pagal autorinę sutartį dirbti pedagoginio darbo nedraudė.

Pasak R. Čiužo, tuo metu, kai išreikštas ŠMM vadovų nepasitikėjimas, jis priėmė sprendimą pakeisti kryptį ir atsidėti mokslams. R. Čiužas aiškino nepriklausantis jokiai partijai, o VNMPI vadovu tapo laimėjęs konkursą.

Ūkio ministerijai R. Čiužo skandalas ŠMM neužkliuvo. Pasak Ūkio ministerijos Personalo administravimo skyriaus vedėjos Laimos Palinskaitės, užimant inspekcijos vadovo pareigas, turėjo būti gautas raštiškas specialiųjų tarnybų pritarimas. „Iš specialiųjų tarnybų minėtas pritarimas gautas, neigiamos informacijos tarnybos nepateikė“, – sakė L. Palinskaitė.

Konkurse į inspekcijos vadovo pareigas dalyvavo 5 asmenys, kurie atitiko specialiuosius reikalavimus ir buvo išlaikę bendrųjų gebėjimų ir vadovavimo testus.