OK Mielieji… Džordana buvo nereali, koncertas geras… bet, deja, turime didžiulę gėdą ir „išpurpusį pūlinį” – tai lietuvių kultūra ir požiūris į kitus žmones. Nežinau, kada turėjau paskutinį kartą didesnę gėdą, diskomfortą, pasibjaurėjimo žmonėmis jausmą.. Kodėl? Koncertas buvo dar net neprasidėjęs, o jau jaunas paneles apsauga nešte nešė iš klubo, nes šios buvo lūžę. Visa koncertą vidury salės vyko jaunų ir nelabai jaunų panelių muštynės, grumtynės. Neturėjom galimybės mėgautis renginiu. Toks jausmas, kad žmonės atvyko tik prisigerti.. Vienas kito klausėm, iš kur tie žmonės, kur jie gyveno, kur mokėsi, ką jie skaitė? Ir kas keisčiausia, kad taip elgėsi ne vaikinai, ne vyrai, o mūsų grakščiosios, laibosios moterys! Mielosios, jūs esate kiaulės!!! Sugadinot nuostabų renginį ir praradot moters statusą, nukritot iki minus dešimt ir dar daugiau. Žinoma buvo aibė žmonių, kurie buvo šokiruoti kaip ir mes.. Daugiau jokių lietuviškų renginių... Ačiū Džordanai už renginį ir didžiulis NEAČIŪ JUMS MŪSŲ PRASIGĖRUSIOM KIAULĖM !!!”, – tokia žinute su „Tiesos“ portalu pasidalijo koncertą stebėjęs Vytautas Puodžius.

Pasirodo, šiame renginyje netrūko ne tik girtavimo, grumtynių ir stumdymųsi – koncertą vainikavo trijų merginų porų muštynės, kurias turėjo skirti renginio apsaugininkai. Buvo iškviesta policija.

Išgirdęs apie tai, dainininkas Andrius Mamontovas pranešė atšaukiantis 2016-ųjų pradžioje suplanuotus pasirodymus Anglijoje. Jis taip pat ketino pasirodyti tame pačiame Londono klube.

„Norisi, kad būtų užtikrintas visų apsilankiusiųjų saugumas ir kad netinkamai besielgiantys asmenys netrukdytų atėjusiems klausytis muzikos“, – savo feisbuke rašė jis.

Protingesni ir kultūringesni lietuviai paliko salę koncertui neįpusėjus

Pro akis tai neprasprūdo ir emigrantams. Klausimą dėl tautiečių elgesio koncerte vienoje emigrantus vienijančioje feisbuko grupėje iškėlusi Lolita pripažino niekada nebuvusi „didesniame kaime nei kad buvo Dž. Butkutės koncerte“.

Tokia jos nuomonė sulaukė audringos internautų reakcijos. Vieni jai pritarė, kiti, savo ruožtu, bandė ginti koncerto dalyvius.

„Tie ar tos, kurios mušėsi, stumdėsi ir koliojosi, tikiu, sulindusios į krūmus dabar tyli ir rausta iš gėdos“, – DELFI sakė Lolita.

Moteris pripažino koncerte nesijautusi saugiai – netyčia užkliudžiusi vieną klausytojų, „vos negavo į galvą“.

„Tikrai mačiau, kad buvo tokių moterų, kurios atėjo tiesiog pasiklausyti koncerto, gerai praleisti laiką, tačiau jos turėjo slėptis kampuose, kad „negautų malkų“ nuo girtų „damų“. Protingesni ir kultūringesni lietuviai tiesiog paliko salę koncertui dar neįpusėjus“, – DELFI sakė ji.

Kaip linksminasi emigravę lietuviai

Lolita pripažino, kad panašioje aplinkoje jai tenka atsidurti ne pirmą kartą. Moters teigimu, lietuviai net spektakliuose elgiasi nekultūringai.

„Visur daug alkoholio, keiksmų, noro pasirodyt geresniu už kitus... Liūdna. Užpernai buvau Joninėse: girtos mamos pametė savo vaikus, nebuvo matyti nė vieno blaivo veido, mėtėsi krūvos šiukšlių“, – prisiminė ji ir prasitarė nusprendusi nebepramogauti tarp lietuvių.

Jos teigimu, daugelis išsilavinusių tautiečių jau seniai priėmė tokį sprendimą.

Visą Lietuvą laiko prasigėrusiu kaimu

Vis dėl to dėl tokio elgesio vien emigrantų teisti ji nėra linkusi.

„Visa Lietuva yra vienas didelis prasigėręs kaimas. Pikta ar nepikta, nieko nepakeisi. Svarbiausia yra žinoti ir pažinoti save, ir nesvarbu, ką kiti mano“, – įsitikinusi Lolita.

Tiesa, ji sakė nemananti, kad ir emigrantus reikėtų laikyti šventaisiais. Moters teigimu, kalbos apie nederamą jų elgesį sklinda ne be reikalo.

„Emigrantams tokia nekokia etikete prilipdyta ne be reikalo. Patys ją užsidirba. Tik maždaug 20 proc. iš 100 emigrantų yra tikrai normalūs, gerus darbus dirbantys, kultūringi žmonės. Manau, ir Lietuvoje taip pat yra. Tik Lietuvoje jie sėdi kaimuose ir nedaro gėdos pasauliui, o čia suvažiavę kaimiečiai nesidrovi viešumoje pasižymėti taip, kad jų nepamirštų“, – kritikavo Lolita.

Tie patys žmonės – ir užsienyje, ir Lietuvoje

Su tuo sutinka ir lietuvė Rita, taip pat dalyvavusi Dž. Butkutės koncerte.

„O iš kur atsiranda emigrantai ? Iš tų pačių Lietuvoje gyvenančių žmonių, kurie galbūt niekada neturėjo galimybės išeiti pasižmonėti. O išėję ir elgiasi kaip laukiniai. Tokie, kurie galbūt savo kaimuose rikiuodavosi prie parduotuvės su vynu rankoje. Šiuo metu esu Lietuvoje. Vakar išėjus iš vieno Šiaulių restorano mano vyras vos „į galvą“ negavo, nes neturėjo cigaretes – jis nerūko. Žmonės tie patys, nuo savęs nepabėgsim“, – mano ji.

Dž. Butkutės koncertas – antrasis renginys, kuriame Ritai teko dalyvauti kartu su emigrantais.

„Žmonių buvo daug, bet, kaip visada, iš būrio išsiskiria tik labiausiai akį rėžiantys pavyzdžiai. Merginos, moterys, panelės labiausiai įsiminė. Bet taip pat, buvo ir kultūringų, linksmai ir nusiteikusių piliečių“, – konstatavo ji.

Atskleidė daugiau detalių: kas dėjosi koncerte

Savo ruožtu kiti emigrantai atskleidė daugiau detalių, kad dėjosi Dž. Butkutės koncerte. Jų teigimu, atmosfera tvyrojo tokia, kad dainų nebuvo galima girdėti – muziką užgožė lietuvaičių spygavimai ir konfliktai.

„Kaip tik buvau šalia, kai dvi moterys susipyko. Vieną – apie 45 m. amžiaus – septyniese išnešė. Spardėsi labai. Aš dar ją raminti bandžiau, bet po to nusprendžiau eiti pas apsauginius. Paskui atsirado kelios jos pažįstamos. Viskas gerai baigėsi. Nieko baisaus, manau, neįvyko, nereikia dramatizuoti. Kiekviename koncerte taip būna“, – buvo įsitikinusi viena internautė.

Savo ruožtu kita, koncertą stebėjusi iš balkono, tikino prisižiūrėjusi daugybę merginų muštynių. Buvo juokaujama, kad kitą kartą einant į koncertą, kuriame lankosi lietuviai, būtų gerai išmokti savigynos pagrindų.

„Reikėjo ilgai laukti, kol visus suleido į vidų. Kol visi suėjo, vieni lauke, kad nesušaltų, kiti viduje iš nuobodulio ir prisiliurlino. Dar viena dalis buvo pavartojusių narkotikų. Kaip visada. Kultūros pas lietuvaičius ne kažin kas“, – tikino dar viena mergina.

„Lietuvių mentalitetas žemiau taburetės pasirodė šiame koncerte“, – konstatavo kita.

Dž. Butkutė išliejo širdį

Pati Dž. Butkutė pirmadienį pasidalijo įrašu, kuriame teigė, kad jai plyšta širdis. Ji taip pat pasidalijo savo mintimis apie tai, kas atsitiko Londone.

„Beprotiška eilė, kelių valandų laukimas, kad patektum į salę. Taip, aš suprantu, kad po visų tragiškų teroristinių išpuolių, visur yra sustiprintas saugumas, bet ... nesuprantu organizatorių, kurie to nenumatė. Vietos prie durų tikrai buvo pakankamai, kad būtų galima sumontuoti dar bent du papildomus praėjimo taškus ir taip užtikrinti normalų žmonių srauto pralaidumą.

Brangieji, Jūs dvi valandas stovėjote eilėje, o aš su grupe tas pačias dvi valandas stovėjau užkulisiuose – kaip kareiviai, pilnoje parengtyje, kad bet kuriuo momentu galėtume eiti į sceną. Taip, dvi ilgas ilgas valandas stovėjau ir laukiau kaip ir Jūs. Tikiuosi, suprantate, kad nuo to laukimo nei savijauta, nei nuotaika tikrai nepagerėjo, kaip ir Jūsų. Maža to, jau iš anksto žinojau, kad garso kokybė nebus tokia, kokios reikėtų ir norėčiau“, – pripažino ji.

Vis dėlto galiausiai buvo nuspręsta pasirodyti, nors jai ir kilo minčių koncertą atšaukti.

„Toliau, dėl konfliktų tarp padauginusiu alkoholio merginų. Vėl ir vėl kalta aš. Apmaudu. Kam yra samdoma apsauga ? Kad tramdytų jau besimušančius? Ne !!! Ji yra samdoma tam, kad tokių situacijų išvengtume ir likviduotume jas dar prieš prasidedant. Deja, taip neatsitiko. Išvada – arba apsaugos buvo mažai, arba ji buvo nekompetetinga. Ir vėl kalta aš! Žodžiu, esu labai nusiminusi. Nors būdama scenoje mačiau viską kitaip. Mačiau besišypsančius, besilinksminančius veidus dainuojančius kartu su manimi. Mačiau, kad buvo linksma ir smagu. Pasirodo viskas buvo ne taip. Tai ne pasiteisinimai, tiesiog taip jaučiuosi dabar“, – rašė ji.

Emigrantai užkliūna ne pirmą kartą

DELFI primena, kad lietuvių emigrantų elgesys užkliūva ne pirmą kartą.

Dar šį birželį plačiai nuskambėjo D. Britanijoje lietuvių švęstos Joninės. Hainaul Forest Country parke, Esekse, vykęs renginys neapsiėjo be besaikio alkoholio vartojimo ir muštynių.

Kone lygiai prieš metus kantrybė trūko ir Londone lietuviams koncertavusiai Justė Arlauskaitė-Jazzu. Tuomet ji piktinosi, kad klausytojai jos pasirodymo metu elgėsi nekultūringai ir demonstravo visišką nepagarbą.

Neišprusę daunai, neikit manęs klausyti. Man nereikia jūsų mordų ir jūsų bapkių. Eikit griaužti savo čipsus į rajoną ir veskitės savo <...> kiaunes į užeigą – mano koncertai jums ne vieta. Aš jūsų nelaukiu. O daunės kiaunės, kurios sėdi su telefonais ir postina, kokios jos gražios ir kad yra kūl būti mano koncerte, eikit n... kartu su savo urodais“, – po koncerto rašė J. Arlauskaitė.

Norite pasidalinti savo nuomone? Šiuo metu esate svetur ir galite papasakoti, su kokiais stereotipais apie emigrantus susidūrėte? Sutiktumėte papasakoti, kaip ir kodėl išvykote gyventi į užsienį? Jūsų istorijų laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt. Taip pat rašinius galite siųsti naudodamiesi žemiau esančia nuoroda: