„Padariau viską“, – dabar sako mergina, tačiau išgelbėti jo jai jau nepavyko. Tiesa, pastangos kainavo brangiai. Tiek, kad skolos iki šiol neduoda ramybės.

„Labai daug ryžto ir jėgų reikėjo man, kad kreipčiausi į Jus, bet nebeturiu kitos vilties, kas man galėtų padėti. Nesu pratusi prašyti pagalbos, visada verčiausi taip, kaip sugebėjau. Tačiau...“, – tik
nutęsė Daiva, prieš pasiryždama savo istoriją papasakoti.

Ji aiškina suprantanti, kad sulauks visokių atsiliepimų – dauguma galbūt smerks, tačiau tikisi supratimo bent iš mažumos. Mergina sako atsidūrusi tokioje duobėje, iš kurios nepavyksta pačiai išlipti – todėl ji ir kreipiasi pagalbos viešai.

Alga buvo minimali, o poreikiai išaugo

„Kiekvienas naujas rytas ir kiekvienas vakaras – vien tik mintimis, kaip pradėti gyventi kitaip. Prieš 2,5 metų netikėtai sužinojau, kad serga mano brangiausias žmogus – tėvelis. Tą akimirką gyventi nebenorėjau, meldžiausi kas vakarą, kad įvyktų stebuklas. Vis dar nenorėjau tikėti, kad ta klastinga liga vis tiek užklups mus“, – prisimena Daiva.

Tuomet ji sako dirbusi, tik alga buvo minimali, o poreikiai staigiai išaugo.

„Tuo metu dariau viską, kad tik padėčiau tėveliui. Vežiau jį į Vilniaus klinikas tikėdamasi, kad ten vis tik gal geresni specialistai, gal padės. Turėjau dar mažą viltį. Kaip suprantate, kelionės ir gydytojų konsultacijos kainuoja brangiai. Taigi palaipsniui ėmė stigti pinigų, o iš medikų girdėjome, kad bus reikalinga ne viena operacija.

Kreiptis į ką, neturėjau. Kaip yra sakoma, tikrą draugą pažinsi nelaimėje. Todėl kreipiausi į draugus, pažįstamus, net darbovietėje prašiau, kad man kas padėtų. Neprašiau dovanoti, prašiau paskolinti. Būčiau grąžinusi mažomis dalimis kas mėnesį. Bet norinčių padėti neatsirado. Netekusi vilties ir kreipiausi į paskolų bendroves“, – toliau pasakojo mergina.

Medikai aiškino, kad neišgyvens, bet jie neprarado vilties

Greituosius kreditus, pamena Daiva, tuomet gauti problemų nebuvo. Tad ji ir ėmė juos vieną po kito. Dabar, sutinka, atrodo kiek keistai, tačiau tuomet akino viltis.

„Man tada tik rūpėjo padėti tėveliui, kovoti dėl jo gyvybės. Padariau viską: mokėjau už vaistus, kasdien jį lankiau ligoninėje. Ryte anksti bėgdavau į darbą, po darbo – į ligoninę, kad tik kuo daugiau laiko būčiau su juo“, – tikino mergina.

Kartu, skaičiuoja, jie ištvėrė 5 operacijas. Tarp jų – ir smegenų. Tačiau gydytojai vis kartojo, kad tikimybė pasveikti – 0 procentų.

„Verkiau, šaukiau iš skausmo išbėgusi už palatos durų. Nenorėjau, kad jis matytų mano skausmo ašaras. Po to vėl atsisėsdavau šalia lovos, glostydavau jam rankas, meldžiau mintyse Dievo, kad tik neatimtų jo iš manęs. Kiekviena diena kartu man prilygo stebuklui. Jis kovojo“, – tėvą prisimena Daiva.

Mirus tėčiui sugriuvo visas pasaulis

Mergina pripažįsta tuomet nesuvokusi ją slegiančių skolų mąsto, o juos nuosekliai dar ir augo, nes visą savo dėmesį skyrė tėčiui.

„Tada taip stipriai nesijaudinau, nes svarbiausia man buvo rūpintis tėčiu, padaryti viską, kas mano jėgoms. Deja. Vieną rytą mano viltį galutinai sugniuždė diagnozė, kad viskas. Padaryti nieko neįmanoma. Vėžinės ląstelės ėmė plisti smegenyse ir tik akimirkos klausimas buvo, kiek laiko tai truks. Niekam nelinkėčiau to, ką išgyvenau. Sugriuvo visas pasaulis, visos vaikystės svajonės, kai supratau, kad likau viena. Netekau to, kurį beprotiškai mylėjau, kuriam buvau akių šviesa. Netekau savo ramybės uosto“, – ir dabar dar graudinasi mergina.

Tačiau ji susiėmė. Susitaikė, kad kitaip nebebus.

„Dabar liko tik šiltos vaikystės prisiminimai, šiltas žvilgsnis, laukiančios akys, ir.. kapelis, prie kurio dažnai bėgu pasiguosti“, – širdį atveria Daiva.

Skola – 15 tūkst. eurų

Tačiau skaudu ir liūdna jai ne tik dėl netekties, bet ir dėl likusios finansinės naštos. Dabar skolos siekia net apie 15 tūkst. eurų, tikina.

„Su kai kuriais paskolų teikėjais susitariau, ėmiau grąžinti iš algos po mažas dalis įmokų. Tuo džiaugiausi, maniau, kad kažkaip pamažu išsikapstysiu, kad ir per kelerius metus. Deja, šią dieną ne viskas taip paprasta. Nebežinau, kaip gyventi. Pajamų nebeturiu, blokuota mano sąskaita, nes kitiems paskolų teikėjams neužtenka pinigų sumokėti“, – bėdą, kurioje atsidūrė, apibūdina Daiva.

Ji sakė rašiusi kreditoriams, aiškinusi, kaip gyvena, kad dalis algos įskaitoma kitiems kreditoriams, tačiau šie esą reikalavo savo.

„Juk nepasakysi, kad neturi iš ko. Sakys, reikėjo mąstyti prieš imant. Susidarė skolos už ryšio paslaugas ir kreditų palūkanos. Šią dieną net bijau galvoti apie viską“, – pripažino.

Pinigus leido tėčio reikmėms

Daiva pasakoja kreditus praėjusi imti prie 3-4 metus, kai tik tėčio sveikata ėmė blogėti. Kadangi gyveno kitame mieste, kainavo kelionės pas jį, vis atveždavo ir maisto, mokėdavo už konsultacijas privačias paslaugas teikiančiose įmonėse.

„Neužtekdavo kompensuojamų sauskelnių, kurios priklausydavo dėl ligos. Pirkau ir visokius vitaminus, kurie buvo skirti stiprinti imunitetą, tikėdama, kad gal kažkas padės atstatyti jo sveikatą. Nenorėjau, gal per skaudu buvo tikėti vieno gydytojo išvadomis, todėl skubėjau dar pas kelis specialistus, tikėdamasi, kad gal kažkuris suklydo nustatydamas diagnozę“, – vardijo mergina.

Kaskart, kai tik važiuoja į kapines, prie tėčio kapo ji aiškina einanti su didele našta – tik jam galinti pasiguosti, išsiverkti.

Prašo padėti

„Dabar sunkiausia, kad nebegaliu laiko atsukti atgal. Niekam juk nepaaiškinsi, kad klydai, bet ir išbristi iš to užburto rato, atrodo, nebėra kelių. Svajoju turėti šeimą, kaip kiekviena normali moteris noriu užauginti kūdikį, svajoti, mylėti, bet negaliu nieko, nes pečius slegia milžiniška slogi našta.

Neprašau išmaldos, jei kas galėtų padėti man. Jei kas manimi patikėtų, padengtų skolas, aš grąžinčiau. Aišku, tik nedidelėmis mėnesinėmis įmokomis, nes uždirbu nedaug“, – siūlė Daiva.

Ji sakė, kad dažnam turbūt būtų sunku ir įsivaizduoti, kokia ji būtų laiminga, jei galėtų pradėti naują gyvenimą be skolų.

„Žinau, kad dariau viską, kad tik padėčiau tėveliui, kito kelio nebuvo, o šią dieną tenka skaudžiai už tai mokėti man“, – atsiduso mergina.

Norintys padėti Daivai gali kreiptis paštu delfi@delfi.lt

Skolinasi mažiau, bet skolų šleifas – dar ryškus

Lietuvos banko duomenimis, sugriežtintos kreditų teikimo sąlygos lėmė tai, kad 2016 m. pirmąjį ketvirtį, palyginti su 2015 m. pirmuoju ketvirčiu, naujų kreditų suteikta tris kartus mažiau, o suteikta vartojimo kredito suma sumažėjo beveik per pusę.

„Kaip ir prognozavome, dėl aktyvių priežiūros institucijos veiksmų ir pasikeitusio teisinio reguliavimo dauguma pagrindinių rinkos žaidėjų peržiūri klientų mokumo vertinimo sistemas, todėl pradeda gerėti vartotojų mokumo vertinimo kokybė ir mažėti naujų suteikiamų kreditų bei pradelstų mokėti kreditų skaičius. Vis dėlto įsisenėjusių pradelstų įsiskolinimų šleifas dar ryškus ir atsispindi statistikoje bei mūsų gaunamuose vartotojų skunduose“, – yra sakiusi tuomet dar Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotoja Ingrida Šimonytė.

2016 m. pirmojo ketvirčio pabaigoje vartotojams buvo suteikta 441 tūkst. greitųjų vartojimo kreditų – 21 proc. mažiau nei 2015 m. pabaigoje, jų likutis buvo 234 mln. eurų – 7 proc. mažesnis nei praėjusių metų pabaigoje.

2016 m. pirmąjį pusmetį iš viso Lietuvoje buvo paimta 687,8 tūkst. vartojimo kreditų, jų bendra suma siekė 401,8 mln. Eur. Iš viso paimtų vartojimo kreditų skaičiaus pradelstų daugiau nei 60 dienų kreditų buvo 201,9 tūkst. (daugiau nei 90 dienų – 193,3 tūkst.).

Patarė, ką daryti susidūrus su problemomis

Savo ruožtu Lietuvos smulkiųjų vartojimo kreditų asociacijos (LSVKA) prezidentas Liutauras Valickas DELFI yra sakęs, kad pasitaiko atvejų, kai vartotojas paima kreditą ir vėliau, netekęs darbo, susiduria su problemomis jį grąžinti. Jo teigimu, tokiu atveju svarbu veikti – nenumoti ranka į praleistą įmoką, nesislapstyti nuo kreditą suteikusios įmonės ir kuo greičiau jai pranešti apie susidariusią situaciją.

„Ji gali pasiūlyti kelis problemos sprendimo būdus. Pavyzdžiui, atidėti kredito grąžinimo terminą ir leisti kurį laiką įmokų nemokėti, jeigu prognozuojama, kad finansinė situacija netrukus pagerės. Taip pat galima tartis dėl palūkanų, delspinigių skaičiavimo sustabdymo ir skolos grąžinimo grafiko“, – aiškina L. Valickas.

Jo teigimu, nerekomenduojama skolintis pinigų jau turimam kreditui padengti, nes tuomet problema tik atidedama ir įsipareigojimai ima vis labiau didėti.

Pasak L. Valicko, susitarti su smulkiųjų vartojimo kreditų bendrovėmis dėl problemos sprendimo gali padėti LSVKA, kurios interneto puslapyje lsvka.lt skelbiama ir daugiau vartotojams aktualios informacijos.