Vilniaus apygardos administracinis teismas pirmadienį išnagrinėjo J. Tomaševskio Lietuvos valstybei, atstovaujamai Viešojo saugumo tarnybos prie VRM ir Vilniaus apskrities VPK. Iš valstybės vyriškis siekia prisiteisti 300 tūkst. Lt neturtinės ir 1 197,5 Lt turtinės žalos atlyginimą, tačiau byloje atsakovais patrauktų valstybės institucijų atstovai mano, kad ieškinys yra nepagrįstas.

Tai pirmas toks ieškinys, teisme pareikštas Lietuvos valstybei dėl sužalojimo per praėjusių metų sausio 16-ąją įvykusias riaušes.

Policijos atstovas Leandras Pocius teisme pareiškė, kad J. Tomaševskis buvo „karštose vietose“ ir net šalia asmenų, kurie šiuo metu teisiami baudžiamojoje byloje. „Jo veiksmais laikytini itin neatsargiais“, - Vilniaus apskrities VPK atstovas mano, kad per riaušes nukentėjęs vyras turėtų prisiimti atsakomybę dėl patirtų sužalojimų.

Kad J. Tomaševskio ieškinys yra nepagrįstas, teisme aiškino ir Viešojo saugumo tarnybos atstovas Algirdas Skrolis. Pasak jo, per masinius neramumus prie Seimo buvo „ir akmenys buvo mėtomi, ledo luitai, buteliai su skysčais“.

„Net nekyla noras tą masę vadinti beginkle minia“, - A. Skrolis pažymėjo, kad per riaušes buvo sužalotas ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnas. Be to, jo teigimu, Vilniaus apygardos prokuratūra oficialiai nustatė, kad pareigūnai veikė teisėtai, todėl į teismą valstybę padavęs J. Tomaševskis elgėsi neatsargiai.

„Dėl sužalojimo netekau darbingumo, turėjau iš naujo keisti savo gyvenimą, patyriau didelį fizinį skausmą, ir dabar tai dar reikalauja priežiūros“, - sakė J. Tomaševskis, kuriam buvo sužeista dešinė akis, dešinė ranka ir kairė koja. Be to, dėl ligos komplikacijų buvo kilusi grėsmė, kad jis išvis neteks regėjimo akimis – buvo pažeistas ir kairės akies dugnas.

„Prašomas žalos dydis yra adekvatus padarytam teisės pažeidimui“, - J. Tomaševskiui atstovaujantis advokatas Girdutis Vainius sakė, kad dėl iš dalies prarasto regėjimo jo klientas turėjo keisti savo darbines funkcijas – anksčiau jis dirbo tolimųjų reisų vairuotoju.

Be to, advokato teigimu, buvo kilusi grėsmė, kad J. Tomaševskis išvis gali netekti regėjimo.

Advokatas taip pat pažymėjo, kad žala J. Tomaševskiui buvo padaryta galimai neteisėtais veiksmais, atsiradus priežastiniam ryšiui. Pasak jo, pareigūnai riaušes malšino pasitelkę vidaus reikalų ministro pasirašytą įsakymą dėl plano „Vėtra“ panaudojimo, tačiau su juo pareigūnai net nebuvo supažindinti.

G. Vainius taip pat atkreipė dėmesį, kad pareigūnai privalėjo žmones įspėti apie planuojamas specialiąsias priemones, be to, kilus neramums turėjo blokuoti teritoriją ir į ją neleisti taikiai nusiteikusių mitinguotojų.

„Jis buvo pažemintas kaip pilietis“, - apie J. Tomaševskį kalbėjo advokatas.

Teismas sprendimą byloje žada paskelbti dar šį mėnesį.

DELFI primena, kad sausio 16-ąją į akciją prie Seimo susirinko tūkstančiai Lietuvos piliečių. Iš pradžių taiki akcija, kuria siekiama stabdyti kai kurias valdančiosios koalicijos vykdomas reformas, apie 100 jaunuolių pastangomis peraugo į neramumus. Jų metu sužeisti 34 mitingo dalyviai ir keli pareigūnai.

Pas sulaikytus chuliganus rasti peiliai, geležiniai strypai bei molotovo kokteiliai. Seimo langus daužė ir į policininkus akmenis mėtė jaunuoliai. Nemažai jų buvo neblaivūs.

Dėl masinių neramumų prie Seimo Vilniaus apygardos prokuratūra atliko ikiteisminį tyrimą – byla, kurioje kaltinimai pateikti 29 asmenims, nagrinėjama teisme.

Prokurorai nustatė, kad grupė asmenų prie Seimo rūmų (Gedimino prospekte, A. Goštauto, Gynėjų gatvėse ir Nepriklausomybės aikštėje) susitarė tarpusavyje dėl chuliganiškų paskatų dalyvauti riaušėse.

„Jie išprovokavo žmonių sambūrį viešai smurtauti, smurtavo, niokojo turtą ir kitaip šiurkščiai pažeidė viešąją tvarką, pasipriešino policininkams ir kitiems viešojo administravimo funkcijas atliekantiems asmenims, padarydami pareigūnams bei kitiems asmenims fizinę ir moralinę žalą“, - prokuratūros pranešime buvo rašoma, kad Seimo kanceliarijai, Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariatui, Viešojo saugumo tarnybai prie VRM bei kelioms įmonėms buvo padaryta beveik 280 tūkst. litų turtinė žala.