Apie tai rašo „Klaipėda“. VSD jau nustatė, kad peticija dėl Klaipėdos krašto prijungimo prie Rusijos yra paskelbta Niujorke registruotame interneto portale "avaaz.org".

Trečiadienį po pietų, surinkus 211 parašų "dėl Klaipėdos krašto prijungimo prie Rusijos Federacijos", buvo paskelbta, kad "peticija uždaryta".

Tame pačiame avaaz.org tinklalapyje trečiadienį pasirodė dar viena peticija. Šį kartą kreipiamasi į Prezidentę Dalią Grybauskaitę, Jungtinių Tautų generalinį sekretorių dėl Kaliningrado srities atsijungimo nuo Rusijos Federacijos. Šia peticija Kaliningrado srities gyventojai raginami rinkti parašus, kad kraštas būtų atjungtas nuo Rusijos Federacijos ir prišlietas prie Lietuvos "su plačia administracine, kultūrine, ekonomine ir kalbos autonomija". Esą, "kiek gi galima kęsti KGB darbuotojų režimą, plutokratų ir agresorių valdžią, kuri susiriejo su visu civilizuotu pasauliu". Teigiama, kad visi, kurie nori pradėti gyventi europietiškai, turėtų palaikyti šią iniciatyvą ir siekti prisijungti prie Lietuvos. Retorika primena tą, kuri vartota ankstesnėje peticijoje dėl Klaipėdos krašto prijungimo prie Rusijos Federacijos. Galima spėti, kad autoriai gali būti ir tie patys.

Peticijos dėl Klaipėdos krašto prijungimo prie Rusijos organizatoriai siekė surinkti 10 tūkst. parašų. Skelbiama, kad peticiją inicijavo Ivanas D. iš Kubos. Valstybės saugumo departamentas (VSD) atkreipė dėmesį, kad peticiją dėl Klaipėdos internete "surado" ir paviešino Rusijos interesus Lietuvoje propaguojantys veikėjai. Peticiją-provokaciją Kovo 11-ąją paskleidė Klaipėdos krašto viešoji įstaiga "Būkime vieningi".

"Būkime vieningi" aktyvistas Vaidas Lekstutis, paklaustas, kokiu tikslu išplatinta ši peticija, atsakė: "Tam, kad jūs, žurnalistai, išsiaiškintumėte, kas tai daro. Išsiuntėme nuorodas ir į Valstybės saugumo departamentą. Man tai kelia nerimą. Aš juk gyvenu Klaipėdoje, o kažkas iš Afganistano ims ir pasirašys, kad mus reikia prijungti prie Rusijos. Tai protu nesuvokiami dalykai". V.Lekstutis teigė pats bandantis suprasti, kas parengė šitą peticiją ir kam jos reikia. Visuomenininkas tikina nustatęs, jog peticija atsirado kai kurių dešiniųjų Lietuvos partijų iniciatyva. "Man labai keista, kad žiniasklaida tai priėmė kaip rimtą dalyką ir dabar eskaluoja", - stebėjosi V.Lekstutis.

avaaz.org skelbiasi esanti didžiausia pasaulyje bendruomenė, siekianti pakeisti pasaulį.