„Šiandieninė situacija man pradeda patikti, žmonės pradeda suprasti, kad nereikia laukti Senio Šalčio. (...) Tai suteikia galimybę ir opozicijai permainų galimybę“, – antradienį Seime per parlamentinės grupės „Už demokratinę Baltarusiją“ ir Rytų Europos studijų centro surengtą diskusiją sakė A.Lebedka.

Jis pabrėžė, kad žmonės protestuoti išėjo žinodami, jog dalyvaus nesankcionuotose akcijose, nes valdžia jai leidimo nedavė.

„Tai reiškia, kad žmonės peržengė baimės ribą“, – tvirtino opozicionierius.

Be to, protestai vyksta ne tik Minske, bet ir kituose miestuose, regionuose.

A.Lebedka sakė, kad Baltarusijos opozicija turėtų imtis nepatenkintų žmonių advokato vaidmens. Patys žmonės, jo teigimu, į opoziciją žiūri su pasitikėjimu, įsiklauso.

Devynios įvairių pakraipų politinės organizacijos susivienijo ir sukūrė komitetą kovoti su prezidento dekretu dėl „veltėdžių mokesčio“.

Baltarusijos krikščionių demokratų atstovas Vitalijus Rymaševskis pabrėžė, kad opozicija privalo dalyvauti prasidėjusiose protesto akcijose.

„Mes turime būti tuose protestuose, kitaip mes ne opozicija. (...) Jeigu opozicija nekontroliuos protestų, tai darys prorusiškos jėgos“, – teigė jis.

Kitas Baltarusijos opozicijos atstovas, partijos „Teisingas pasaulis“ (buvusios Komunistų partijos) lyderis Sergejus Kaliakinas tvirtino, kad kovą 15-ąją mitinguoti išeis jau nebe 2 tūkst. žmonių, o 20-25 tūkstančiai. Anot jo, baltarusiai pamatė, kad nebebus represijų dėl reiškiamo protesto.

„Nutiko unikalus dalykas Baltarusijai, šįkart net nesurašė protokolų dėl viešosios tvarkos pažeidimo. Žmonės suprato, kad galima protestuoti“, – sakė jis.

„Žmonės pasiekė ribą, kada juos išrengė, apiplėšė, ir jie supranta, kad jau nebeturi, ko prarasti“, – tvirtino S.Kaliakinas.

A.Lebedka atkreipė dėmesį, kad protestuoti išėjo ne opozicijos aktyvistai, o dauguma jų – paprasti vidutiniai gyventojai.

Opozicijos atstovų teigimu, iki ekonominės socialinės krizės Baltarusiją atvedė autokratinio prezidento Aleksandro Lukašenkos vykdoma politika. Mat gaunamos lėšos visą laiką buvo skiriamos ne reformoms vykdyti, šalies ūkiui modernizuoti, o pravalgyti.

„Per dvejus metus Baltarusijos bendrasis vidaus produktas sumažėjo 28 mlrd. dolerių. Tai didžiuliai pinigai, tai reiškia, kad visi mūsų rodikliai: eksportas, importas, žemės ūkis – krito 38 procentais. Tai atsiliepė ir kiekvienos šeimos biudžetui, – sakė A.Lebedka. – Ir svarbiausia – jokių perspektyvų. Matome, kad valdžia siūlo kažkokią fiktyvią strategiją, nekuria naujų darbo vietų, o užuot kovojusi su nedarbu, ji kovoja su bedarbiais.“

Anot jo, dabar į regionus siunčiami valdininkų desantai, kad nuramintų žmones. Pats A.Lukašenka esą šiuo metu išvykęs į Rusijos kurortą Sočį, kur galvoja, ką daryti, galbūt tikisi susitikti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Pasak S.Kaliakino, per demonstracijas baltarusiai kelia ne tik ekonominius, bet ir politinius reikalavimus.

Penktadienį Baltarusijos sostinėje tūkstančiai žmonių išėjo į gatves protestuoti prieš autoritarinio prezidento A.Lukašenkos įvestą mokestį „veltėdžiams“. Nustatytas 20 atlyginimo bazinių dydžio (apie 224 eurų) metinis mokestis asmenims, per metus dirbusiems mažiau kaip 183 kalendorines dienas.

Šis mokestis taikomas nuolat šalyje gyvenantiems Baltarusijos piliečiams ir užsieniečiams, nemokantiems su darbo santykiai susijusių mokesčių ir neužsiregistravusiems kaip darbo ieškantys bedarbiai – įskaitant namų šeimininkes, iš savo ūkių pragyvenančius asmenis ir nelegaliai uždarbiaujančius Rusijoje.

Šį mokestį sumokėti įpareigoti daugiau kaip 430 tūkst. baltarusių, bet tik apie 10 proc. jų tai jau padarė. Galutinis terminas sumokėti buvo vasario 20 diena.

Laiku nesumokėjus šios sumos gresia 2–4 bazinių dydžių (22–45 eurų) bauda arba areštas ir viešieji darbai.