Socialdemokratų partijos frakcijos Seime seniūnė Irena Šiaulienė nepaneigė, kalbų, kad Darbo partijos atstovai siūlėsi atmesti šalies vadovės veto dėl Darbo kodekso, jei socialdemokratai nepritartų veto dėl Pagalbinio apvaisinimo įstatymo, kurį gina Seimo Sveikatos reikalų komiteto vadovė, „darbietė“ Dangutė Mikutienė „Apie tokius mainus kalbėjo kol kas tik Darbo partijos atstovai“, – teigė I. Šiaulienė.

K. Daukšys: gali tekti derėtis su konservatoriais

Darbo partijos frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys neigė kalbas apie derybas dėl vieno įstatymo veto mainais už kitą: „Nežinau, kas skleidžia tokias kalbas. Mano galva, reikėtų dėl visko susitarti politinės tarybos posėdyje.“

Paklaustas, kaip frakcija nusiteikusi balsuoti dėl prezidentės vetuoto Pagalbinio apvaisinimo įstatymo, K. Daukšys sakė, kad tai – kiekvieno frakcijos ir Seimo nario apsisprendimo reikalas: „Manęs niekas nepriverstų balsuoti už tai, kad būtų žudomi embrionai. Suprantu tas šeimas, kurios negali susilaukti vaikų, bet kažin, ar teisinga, jei jos užsišaldytų, pavyzdžiui, dešimt embrionų, dalį jų panaudotų, o kiti būtų sunaikinti.“

Kęstutis Daukšys

Tačiau K. Daukšys neatmetė galimybės, kad gali tekti derėtis su konservatoriais, kad šie nepritartų prezidentės veto dėl Darbo kodekso, o už tai „darbiečiai“ nebalsuotų, kad būtų taisomas vetuotas Pagalbinio apvaisinimo įstatymas.

Socialdemokratai nėra vieningi

Seimo vicepirmininkas, socialdemokratas Algirdas Sysas neneigė, kad socialdemokratų frakcijoje vienybės dėl vetuoto Darbo kodekso nėra.

„Dalis frakcijos būtų linkusi pritarti šalies vadovės veto, nes esminių dalykų ji nevetavo, tačiau mūsų partijos lyderis, premjeras Algirdas Butkevičius laikosi pozicijos, jog prezidentės veto reikėtų nepritarti“, – teigė A. Sysas.

Jis taip pat prisipažino nustebęs, kai išgirdo verslininkų kalbas, esą jei prezidentės veto dėl naujojo Darbo kodekso Seimas neatmes, tai tegul geriau tebegalioja senasis Darbo kodeksas.

Konservatoriai – už DK taisymą jam jau įsigaliojus

Opozicijos lyderis, konservatorių frakcijos seniūnas Andrius Kubilius paneigė kalbas, kad būta derybų su „darbiečiais“ dėl mainų už vieną ar kitą šalies vadovės vetuotą įstatymą.

„Mes kol kas laikomės pozicijos, kad už vetuotą Pagalbinio apvaisinimo įstatymą frakcija balsuos laisvai, o dėl Darbo kodekso esame linkę palaikyti poziciją, kad jis pradėtų veikti, o po to žiūrėtume, ką vis dėlto iš tikrųjų būtina taisyti. Taip greitai įvertinti prezidentės pataisas, kurios susijusios net su 70 Darbo kodekso straipsnių, būtų tikrai nelengva“, – svarstė A. Kubilius.

Andrius Kubilius

Jis taip pat sakė, kad būtų geriau netrukus surengti neeilinę Seimo sesiją šalies vadovės vetuotiems įstatymams įvertinti, nes rudenį, kai iki Seimo rinkimų būtų likę tik du mėnesiai, priimti racionalius sprendimus būtų kur kas sunkiau.

R. Paksas: veto buvo galima išvengti

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis, europarlamentaras Rolandas Paksas mano, kad greičiausiai nebūtų reikėję prezidentei D. Grybauskaitei vetuoti Darbo kodekso, jei ji būtų susitikusi su premjeru A. Butkevičium ir aptarusi svarstytinus šio svarbaus įstatymo straipsnius: „Juk pagaliau parengtas daugybę metų lauktas fundamentalus įstatymas. Tai negi prezidentė negalėjo su premjeru, pasikvietę savo patarėjus, susėsti prie vieno stalo ir išsiaiškinti, to, kas dabar vetuota?“

Rolandas Paksas

Šiuo metu, R. Pakso įsitikinimu, būtų racionaliausia, jei būtų leista įsigalioti naujajam Darbo kodeksui, o rudenį, šaltu protu viską apsvarsčius, Seime priimti reikiamas jo pataisas.

Vertindamas šalies vadovės veto dėl Pagalbinio apvaisinimo įstatymo, R. Paksas sakė esąs už tą įstatymo variantą, kuriam buvo pritarta Seime. Pasak „tvarkiečių“ vadovo, vetuotas D. Grybauskaitės įstatymas nenusižengia krikščioniškajai moralei ir sykiu yra paremtas mokslinėmis doktrinomis.