Tokio žingsnio ji siūlo imtis po praėjusią savaitę parodytos PBK laidos, kurioje buvo menkinami Sausio 13-osios įvykiai, išsityčiota iš mūsų tautos kovos už laisvę. Dėl minėtos laidos tyrmą jau pradėjo Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK).

R. Juknevičienė atkreipia dėmesį, kad praėjusį penktadienį, 18.55 val., PBK laidoje „Žmogus ir įstatymas“ buvo menkinami Sausio 13-osios įvykiai, įžūliai išsityčiota iš mūsų tautos kovos už laisvę 1991 metų sausį.

Dėl to politikė kreipėsi į Ryšių reguliavimo tarnybą bei LRTK dėl televizijos kanalo „Piervyj Baltyjskij“ transliacijos sustabdymo. Parlamentarė taip pat žada kreiptis į Seimo ir Vyriausybės vadovus dėl šio kanalo atstovų akreditacijos panaikinimo dirbti valstybės institucijose.

„Lietuvos visuomenė, analitikai, politikai visose Baltijos valstybėse pastaruoju metu daug diskutuoja apie Rusijos Federacijos informacinius karus prieš mus. Manau, kad pastarasis įvykis įžeidžia visą lietuvių tautą, todėl vertas rimto įvertinimo, – sako R. Juknevičienė. – Todėl siūlau apsvarstyti galimybę sustabdyti „Piervyj Baltyjskij“ transliacijas į Lietuvą ir atšaukti jų atstovų akreditacijas valstybės institucijose bent jau iki tol, kol bus atsiprašyta už provokuojančią ir įžeidžiančią laidą“, – išplatintame pranešime teigia R. Juknevičienė.

E. Vaitekūnas: akivaizdus pažeidimas neliks nepastebėtas

Tarptautinio žiniasklaidos holdingo „Baltic Media Alliance“ (BMA) atstovybės Lietuvoje vadovė Jolanta Butkevičienė DELFI sakė šiuo metu esanti Seišeliuose ir kalbėti negalinti. Kiti BMA atstovai situacijos nekomentuoja.

LRTK pirmininkas Edmundas Vaitekūnas teigia, kad dėl penktadienio PBK laidos jau pradėtas tyrimas.

„Žinome šį faktą, dėl to pradėjome tyrimą. Šio kanalo jurisdikcija yra Latvijoje, latviams ruošiame paklausimą, renkame informaciją, įrašus, klausimas tikrai neliks be dėmesio“, – žada E. Vaitekūnas. Pasak E. Vaitekūno, valstybės interesai labai svarbūs ir bus siekiama, kad „akivaizdus pažeidimas neliktų nepastebėtas“.

Pagal Visuomenės informavimo įstatymą, Lietuvos radijo ir televizijos komisija savo sprendimu ne ilgiau kaip 3 mėnesiams gali sustabdyti licencijos galiojimą, jeigu Ryšių reguliavimo tarnyba panaikina teisę naudoti radijo dažnį (kanalą) ir kreipiasi į Komisiją dėl licencijos galiojimo sustabdymo arba licencijos turėtojas šiurkščiai pažeidžia šio įstatymo reikalavimus ar licencijos sąlygas.

DELFI primena, kad televizijos prievaizdai ant rusiško kanalo dantį griežė jau seniai. LRTK keletą metų bendrovei „Teo LT“ neleido per televiziją „Skaitmeninė GALA“ vietoje REN TV transliuoti programos PBK. Tokius LRTK veiksmus bendrovė apskundė Konkurencijos tarybai ir teismui. Galiausiai praėjusį rugpjūtį LRTK pritarė „Teo LT“ prašymui antžeminiais tinklais rodyti programą PBK.

Ankstesnis LRTK vadovas Paulius Subačius DELFI yra užsiminęs, kad nerimo kelia PBK vykdoma informacinė politika. „Čia labiau tiktų frazė „O kas galėtų paneigti“, kad, esant tam tikroms sąlygoms, tai gali būti panaudota. (...) Šis kanalas tiesiogiai bando dalyvauti formuojant mūsų informacinę erdvę, nuomones, nuostatas ir taip toliau“, – yra sakęs P. Subačius.

Pasak jo, į Lietuvą plūsta didžiulis srautas rusiškos informacijos, mūsų kaimynai į savo informacijos, propagandos ir kultūros sklaidą daug investuoja.