Premjeras Andrius Kubilius savo ruožtu pareiškė dėkingumą prezidentei, atkreipusiai dėmesį į nepakankamai išskaidrintus ūkio ministro buvusio verslo ir politikos interesus, bei pažadėjo inicijuoti teisės aktus, pagal kuriuos politikais tapusių verslininkų įmonių akcijos būtų patikimos valdyti „aklajam fondui“

D. Kreivys: mano mamos įmonė paramos negavo

„Apgailestauju, kad klausimai dėl mano buvusių įmonių sukėlė tiek daug sąmyšio. Dar kartą noriu griežtai paneigti melagingus teiginius, esą Europos Sąjungos paramą yra gavusi įmonė, kurioje dalį akcijų turi mano mama. Tai yra melas ir šmeižtas. Man būnant ministru daugiau nei 11 tūkst. Lietuvos įmonių gavo paramą. Tačiau noriu pabrėžti, kad mano buvusios įmonės Ūkio ministerijos paramos niekada nėra gavusios. Esu ramus, nepadariau nieko prieš įstatymą ir savo sąžinę“, - po pokalbio iš lapelio skaitė D. Kreivys.

Ministras aiškino, kad prieš tapdamas ministru atskyrė verslą ir politiko darbą. Pasak D. Kreivio, įstatymas nereikalauja politikų perleisti savo turimų akcijų, tik reikalauja nusišalinti nuo įmonių valdymo.

„Padariau daugiau negu reikalauja įstatymas. Dar kartą apgailestauju, kad visuomenei ir prezidentei dėl mano veiksmų galėjo kilti abejonių. Per pokalbį su premjeru patvirtinau, nesilaikau įsikibęs kėdės, tačiau esu pasiruošęs dirbti toliau. O mano buvusių akcijų valdymas bus sutvarkytas taip, kad niekam daugiau nekiltų abejonių“, - teigė D. Kreivys, vėliau nepanoręs atsakyti į žurnalistų klausimus.

A. Kubilius ūkio ministrą gina

Ministras pirmininkas A. Kubilius po susitikimo su ūkio ministru patikino, kad esant tokioms aplinkybėms reikėtų tobulinti tvarką, kaip turi elgtis politikais tapę verslininkai, kam jie turėtų perduoti valdyti savo įmonių akcijas.

„Esu dėkingas prezidentei, kad ji atkreipė dėmesį, jog ministro D. Kreivio veikloje buvusio verslo ir politikos interesai nėra pakankamai išskaidrinti taip, kad visuomenei nekiltų jokių abejonių. Noriu pastebėti, kad prezidentė ketvirtadienį visiškai teisingai pastebėjo, kad „negali būti tolerancijos neskaidrumui, korupcijai, negali būti toleruotina, kad verslas ir politika būtų susilieję Lietuvoje“, - teigė A. Kubilius.

Pasak premjero, šiuo atveju susidariusi situacija yra bendresnio pobūdžio – esą ji atspindi politinės kultūros ir politinio skaidrumo problemą.

„D. Kreivys padarė daugiau nei galiojantis interesų konflikto derinimo įstatymas. Iš tiesų ateidamas į politiką jis specialiai atsitraukė ir atsiribojo nuo buvusio savo verslo. Tačiau gali būti, kad toks atsiribojimas yra nepakankamas ir tokiu laikotarpiu, ypač prieš rinkimus, visuomenė galėjo suabejoti ministro nepriekaištingu elgesiu“, - iš lapo taip pat skaitė A. Kubilius.

Ministras pirmininkas sako, kad Lietuva stokoja tam tikrų taisyklių ir tradicijų, kai žmonės atėję iš verslo, kol būna politikoje, patiki savo verslą specialiems nepriklausomiems fondams, kurie ir valdo tokio asmens turtą.

„Lietuvoje tokių taisyklių ir tradicijų dar nėra, bet dėl to negalime kaltinti ministro, kuris nuo savo verslo atsiribojo taip, kaip tik Lietuvoje galima tą padaryti. Todėl šią spragą, į kurią prezidentė atkreipė dėmesį, mes tikrai nedelsiant ištaisysime“, - skaitė premjeras.

Jis pateikė pavyzdį, kad JAV arba Vakarų Europos valstybėse reikalaujama, jog politikai ir pareigūnai savo valdomas akcijas perduotų vadinamajam „aklajam fondui“, kuris būna valdomas pagal specialią sutartį – tokiu atveju politikas negali gauti informacijos apie kasdienes fondo operacijas su jo turėtomis akcijomis ar daryti įtakos jo sprendimams.

„Tačiau pabaigęs politiko karjerą asmuo susigrąžina į savo dispoziciją iki šiol fondo valdytas akcijas“, - teigė A. Kubilius, pažadėjęs, jog Lietuvoje bus inicijuojami įstatymai, kurie numatytų tokio pobūdžio politikų turėtų akcijų valdymą. Pasak premjero, akcijas tokiam „aklajam fondui“ bus priverstas patikėti ir D. Kreivys.

L. Balsys: D. Kreivys kompromituoja visą Vyriausybę, jis turi atsistatydinti

Prezidentė Dalia Grybauskaitė mano, kad ūkio ministras Dainius Kreivys turi atsistatydinti, teigia šalies vadovės atstovas Linas Balsys.

"Prezidentė mano, kad D. Kreivys turi priimti politinį sprendimą ir atsistatydinti. Jis yra politiškai susikompromitavęs ir politiškai kompromituoja visą Vyriausybę, taip pat - premjerą Andrių Kubilių", - BNS sakė L.Balsys.

Jo teigimu, D. Kreivys trukdo Vyriausybei sklandžiai dirbti, dėl jo eskaluojama įtampa tarp prezidentės ir premjero.

Įtarimų kilo dėl mokyklų renovacijos konkurso

DELFI primena, kad apie nepasitikėjimą D. Kreiviu prezidentė D. Grybauskaitė pareiškė lankydamasi Kaune. Anot šalies vadovės, nėra gerai, kai ministras sėdi ant dviejų kėdžių. Taip ji įvertino faktą, jog prieš tapdamas ministru D. Kreivys savo įmonę perdavė motinos globai.

Skandalas kilo, kai spauda paskelbė, kad D. Kreivio motinos Florentinos Kreivienės iš dalies valdoma bendrovė Specializuota komplektavimo valdyba (SKV) ir bendrovės „Dalsta" bei ir „Bikusta" gavo maždaug 6 mln. Lt Europos Sąjungos lėšų.

Teigiama, kad pernai rugsėjį ūkio ministras pasirašė įsakymą, kuriuo patvirtinta Europos Sąjungos parama dviem projektams, kurių konkursus laimėjo minėtos bendrovės - Karoliniškių gimnazijos renovacijai skirta daugiau kaip 2,34 mln. Lt, o „Ąžuolyno" mokyklai - 3,64 mln. litų.