„Kodėl Zuokas savo namo kieme laiko iš miesto biudžeto nupirktą skulptūrą? Sumokėta buvo apie aštuoniasdešimt tūkst. litų. Autorius – portugalas, dabar pavardės nepamenu“, – feisbuke parašė liberalas, Vilniaus miesto tarybos narys V. Martikonis.

V. Martikonis DELFI sakė, kad jam toks klausimas kilo žiniasklaidoje išvydus lietumi besidžiaugiančio A. Zuoko nuotrauką. Joje už eksmero nugaros matyti minėta skulptūra. V. Martikonis prisiminė, kad šią skulptūrą miestas beveik prieš dešimtmetį jam būnant tarybos nariu įsigijo už 70-80 tūkst. litų. Tuomet, mena politikas, virė debatai, ar už skulptūrą verta tiek mokėti.

Vidmantas Martikonis
Skulptūra stovėjo Katedros aikštės prieigose, Odminių skvere, šalia fontanėlių prie dabartinio „Amberton“ viešbučio. V. Martikonio žiniomis, skulptūra buvo suniokota, o tada, kaip teigta, išvežta į Portugaliją autoriui restauruoti. „Paskui jos kelių nebežinau, kai dabar pamačiau, gerai prisiminiau ir nustebau. Gal meras kažkokiais būdais įsigijo iš savivaldybės, gal savivaldybė jam padovanojo kokia nors proga. Nustebau ją pamatęs A. Zuoko kieme, tuo pačiu apsidžiaugiau, kad skulptūra vis dėlto gyva, nesuniokota, juk buvo brangi“, – kalbėjo V. Martikonis.

Priglaudė A. Zuoko kieme, bet skulptūra kita

Nida Rutkienė
Geriausiai apie skulptūros likimą žino galerijos „Vartai“ įkūrėja Nida Rutkienė. Ji 2006 m. tarpininkavo miestui įsigyjant portugalo Nuno Vasos skulptūrinę kompoziciją „Galimi pietūs“. Miestas iš plieno pagamintą skulptūrą įsigijo po Vilniuje surengtos parodos.

Deja, dvi iš trijų skulptūrų jau po keleto dienų piktadarių buvo nepataisomai suniokotos ir dabar turi būti laikomos saugykloje.

„Vartuose“ liko originali iš aliuminio pagaminta skulptūra: ne ta, kuri stovėjo Odminių skvere. „Mes neturėjome jos kur dėti, pasaugoti paėmė Fluxus ministerija, o paskui pats N. Vasa sutiko, kad kokioje nors vietoje, pavyzdžiui, pas A. Zuoką, turėtų būti erdvė, kurioje apsilankytų daugiau žmonių, fotografuotų. Taip ji atsidūrė ten“, – sakė N. Rutkienė.

Artūras Zuokas
Minėta skulptūra gali stovėti lietuje, du žmonės ant jos gali atsisėsti, tačiau yra iš plonos medžiagos, tad netinkama erdvėse, kuriose lankosi daug žmonių.

Gali būti, kad ši skulptūra kažkada turės iškeliauti į Portugaliją, mat priklauso N. Vasai.

Prie šios skulptūros A. Zuokas yra nusifotografavęs su Tibeto vyriausybės tremtyje vadovu Dalai Lama. Tai itin patiko skulptoriui. N. Rutkienė abejoja, ar pats eksmeras žino, kad jo namų kieme stovinti skulptūra priklauso N. Vasai. Už skulptūrą šiandien atsakinga galerija „Vartai“.

A. Zuokas: V. Martikonis turėjo žinoti tiesą

A. Zuokas penktadienį DELFI aiškino, kad miesto centre stovėjusios suniokotos skulptūros saugomos „Grindos“ aikštelėje – ten, kur prieglobstį rado nukeltos Žaliojo tilto skulptūros. A. Zuokas atsiuntė nuotrauką, kurioje matyti, kaip skulptūros atrodo šiandien:

"Grindoje" saugomos suniokotos skulptūros
Komentuodamas mestus įtarimus, A. Zuokas pakartojo tai, ką sakė N. Rutkienė: „Vartų“ galerija neturi kur saugoti didelių skulptūrų, tad autoriui, o ne miestui priklausanti skulptūra pusantrų metų buvo laikoma ir eksponuojama „Fluxus“ ministerijoje Gedimino prospekte. „Kada ministerija buvo uždaryta ir jos nebuvo kur laikyti, aš ją priglaudžiau savo kieme, ji čia yra ir bus tiek, kiek autorius ir savininkas bei „Vartų“ galerija norės. Man ji tikrai netrukdo“, – sakė buvęs Vilniaus meras.

Ant minėtos skulptūros yra sėdėjęs ne tik Dalai Lama, bet ir Valdas Adamkus, Adamas Michnikas, Tomas Venclova, „Aerosmith“ vokalistas Stevenas Tyleris, Dima Bilanas, Ingeborga Dapkūnaitė ir daugelis kitų žymių žmonių. Tuo itin patenkintas geras A. Zuoko pažįstamas N. Vasa.

Dalai Lama, Artūras Zuokas ir Valdas Adamku
Į A. Zuoko kiemą skulptūra atkeliavo prieš dvejus ar trejus metus.

Ar A. Zuoko neįžeidė V. Martikonio įtarimai? „Manęs tai nestebina, poną Martikonį gerai pažįstu, žinau, koks tai asmuo, galiu pasakyti, kad kai žmogaus gyvenimo mąstymas ir filosofija yra žuliko arba vagies, taip jis sprendžia ir apie kitus. Jo mąstymas ir vertybės tikrai nėra iš civilizuoto pasaulio, todėl kaip jis gyvena, kaip elgiasi, taip daro savus vertinimus“, – V. Martikoniui įgėlė A. Zuokas.

A. Zuokas atkreipė dėmesį, kad V. Martikonis, savivaldybėje kuravęs kultūrą, turėjo puikiai žinoti, kad įsigytos ir suniokotos skulptūros dabar yra sandėliuose – jų restauruoti ir sutvarkyti nepavyko.

Ingeborga Dapkūnaitė ir Artūras Zuokas
Tomas Venclova ir Adamas Michnikas
Agnė ir Artūras Zuokai su Stevenu Tyleriu
Artūras Zuokas ir Dima Bilanas