„Kyšininkai užkniso juodai. Taip jūs, kreipiuosi į jus visus, kurie kiaulės akimis manėte (o gal dar vis manote), kad čia tik nedidelis kyšelis. Nes juk „visi taip daro”. Jūs griaunate valstybę, ėdate jos pamatus. Jūs esate supuvę ir jūsų supuvimas nuodija kitus“, – savo feisbuko paskyroje rašo jis.

Anot Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininko, korupcijai nėra naujosios ar senosios kartos.

„Jei ėmėte nešvarius pinigus, jūs nesate jokia naujoji karta. Jūs – tokia pati savanaudiška nomenklatūra, kuriai tikslas – savo ir bendrininkų gerovė – pateisina visas priemones. Žinau viena – kai vakare viskas nurimsta, tyloje jūs girdite pabaigos žingsnius. Jūsų pabaigos“, – teigia G. Landsbergis.

Jaučia nerimą

Savo ruožtu DELFI G. Landsbergis aiškino, kad tokią aršią jo reakciją išprovokavo pastarojo meto atmosfera visuomenėje.

„Man kelia labai didelį nerimą tai, kad pastebimas nusivylimas politika apskritai. Mes matome jaunus žmones, kurie norėjo ateiti į rinkimus, rinktis partijas, politines idėjas, už jas balsuoti ir aktyviai dalyvauti Lietuvos politiniame gyvenime, tačiau pastarųjų dienų įvykiai leidžia daryti prielaidą, kad jie nusivils. Ir mes tai jau dabar jaučiame. Jie nusivils visais politikais, ne konkrečiomis partijomis, tiesiog sakys: „Ai, Jūs visi tokie“. Po šiuo nusivylimo kalaviju papuola visi politikai ir man tai kelia didelį nerimą“, – pripažino G. Landsbergis.

Būtent dėl to jis tikino norintis nubrėžti labai aiškią ribą ne tarp partijų, politikų kartų, bet tarp tų, kurie yra prieš korupciją, kyšininkavimą, ir gyvenančių pagal kitus principus.

„Pastarieji turi likti istorijos sąšlavyne“, – įsitikinęs konservatorių lyderis.

Pripažino – atsakyti gali tik už save

Paklaustas, ar šių įvykių kontekste jaučiasi tvirtai dėl savo partijos bendražygių, G. Landsbergis pripažino, kad atsakyti gali tik už save.

„Visada gali atsakyti tik už save. Būtent todėl tą vėliavą ir iškėliau. Taikau visiems tokius pačius standartus – pradedant nuo savęs, kalbant apie partijos bendražygius ir kolegas iš kitų partijų. Tai suteikia tam tikrą moralinę teisę pavadinti daiktus tikraisiais vardais. Jei bijosiu tuos standartus taikyti sau ar savo kolegoms, neturėsiu teisės kalbėti. Darau takoskyrą, kviečiu kolegas drąsiai kalbėti. Kas gali, atsistoti ir pasakyti: „Aš esu nesusitepęs“, – ragino G. Landsbergis.

Tiesa, pridūrė, kad tai daugiau moralinis kvietimas ir juokavo neketinantis pasielgti kaip laikinai Liberalų sąjūdžio pirmininku tapęs, tačiau vėliau iš šios partijos pasitraukęs Antanas Guoga.

„Pirštu nebaksnoju ar kaip A. Guoga neprašau melo detektoriumi pasitikrinti. Manau, mūsų teisėsauga daro gerą darbą. Jų elgesys rodo, kad jie laisvėja ir nuo politikų įtakos, ir prisiima atsakomybę už Lietuvos skaidrumą. Kartu noriu paraginti visus Lietuvos politikus, kurie mano, kad yra susitepę ar galimai pažeidžiami išeiti dabar ir nelaukti, kol agentai pasibels į duris“, – sakė G. Landsbergis.

DELFI primena, kad kratos atliekamos tęsiant tyrimą dėl „MG Baltic“ koncerno galimai vykdyto aukštų politikų papirkinėjimo. STT tyrė, kad koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis galimai perdavė didelės vertės kyšį buvusiam Liberalų sąjūdžio pirmininkui Eligijui Masiuliui.

Kratos pirmadienį taip pat atliktos ir keliose minėtam koncernui priklausančiose įmonėse bei jų vadovų gyvenamosiose vietose.

V. Gapšio kabinetas yra įsikūręs greta Darbo partijos frakcijos patalpų ir parlamentaro Kęstučio Daukšio darbo kabineto. Darbo partijos atstovai patvirtina, kad kratoje dalyvauja ir pats V. Gapšys.

„Yra ar nėra pareigūnai, nežinau. Žinau, kad pas Vytautą kabinete yra keli jauni vyrai, man nepažįstami, neprisistatė“, – žurnalistams sakė Darbo partijos frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys.

Jis taip pat patvirtino, jog V. Gapšys yra savo kabinete Seime. Čia darbą tęsia pareigūnai. STT turi duomenų, kad šiuo metu suimtas „MG Baltic" koncerno viceprezidentas R. Kurlianskis per Darbo partijos Seimo narį V. Gapšį už itin didelės vertės kyšius galėjo siekti paveikti šio Seimo nario parlamente atstovaujamos politinės partijos narius, kad jie veiktų koncerno interesais. Pasak STT, siekiant išsiaiškinti visas galimai įvykdytos nusikalstamos veikos aplinkybes, atliekami ir kiti proceso veiksmai.