Tai numatantį rezoliucijos projektą „Dėl efektyvesnės politinių partijų finansavimo ir finansinės veiklos priežiūros" Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius.

Rezoliucijos projekte siūloma Seimo Valdybai sudaryti darbo grupę, kuri parengtų naują Politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymo bei kitų lydinčiųjų įstatymų pataisas, numatančias politinių partijų ir rinkimų kampanijų finansavimo ir finansinės veiklos priežiūrą perduoti Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) arba Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai (FNTT).

Rezoliucijos projekte teigiama, kad Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pastarojo meto principinga veikla parodė, kad kai kurios politinės partijos vis dar nevengia ieškoti būdų, kaip pažeidžiant galiojančius įstatymus finansuoti savo veiklas nelegaliomis lėšomis.

„Dar 2011 m. tuometei Vyriausybei kartu su prezidente pasiūlius buvo įvestas biudžetinis politinių partijų finansavimas bei uždrausta politines partijas finansuoti juridiniams asmenims. Tai buvo svarbus žingsnis siekiant išvaduoti politinę bendruomenę iš priklausomybės nuo nesąžiningo verslo spąstų. Šis žingsnis sumažino politinės korupcijos galimybes",- sakoma rezoliucijos projekte.

Nors politinių partijų veiklos finansavimo šaltinių sąrašas yra susiaurintas ir sugriežtintas bei tokiu būdu turintis garantuoti partijų finansavimo skaidrumą, tačiau partijų finansinės veiklos kontrolė, kaip pažymima dokumente, vis dar išlieka silpna ir nepakankama.

„Tai įrodo tiek pastarojo meto įvykiai, tiek ir praėjusių metų savivaldos rinkimai Vilniaus mieste, kai Vyriausioji rinkimų komisija nesugebėjo įvertinti vienos iš dalyvavusių politinių partijų rinkimų kampanijos finansavimo tariamai „savomis" kandidatų lėšomis, kurios viršijo kandidatų metines pajamas ir pinigines santaupas. Būtent toks negebėjimas kontroliuoti ir sustabdyti neteisėto partijų ir rinkimų kampanijų finansavimo praktikų „gundo" politikus pažeisti politinių partijų ir rinkimų kampanijų finansavimą reglamentuojančius įstatymus",- sakoma rezoliucijos projekte.

Jame priekaištaujama ir Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK), kuri „dėl resursų stokos ir elementaraus nenoro to daryti neužtikrina tinkamos partijų ir rinkimų kampanijų finansavimo kontrolės, todėl nuo šių neteisėtų finansavimo praktikų labiausiai kenčia tos partijos, kurios savo veiklą ir rinkimų kampanijas finansuoja tik skaidriomis valstybės biudžeto ir kitomis įstatymais reglamentuotomis lėšomis".