Penktadienio vakarą Vilniaus savivaldybė pranešė nustačiusi, kad incidentas vyko savivaldybės specialiojo ugdymo įstaigoje „Aidas“. Įtariama, kad įraše girdėti mokytojos padėjėjos O. P. balsas.

„Buvo smurtaujama prieš pensiono globotinę, gimusią 1999 metais. Ji gyvena pensione, „Aide“ yra ugdoma. Šiuo metu darbuotojas eina į pensioną pabendraut su vaiku, kiek tai bus įmanoma, apžiūrėti, ar nėra smurto žymių, ar nereikia vykti į gydymo įstaigą“, – BNS penktadienį sakė Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas.

Vilniaus miesto savivaldybė dėl šio įvykio pradėjo tarnybinį patikrinimą. Įtariama, kad įraše girdėti, kaip mokytojos padėjėja O. P. šaukia ant specialių poreikių turinčio vaiko. Ar prieš vaiką buvo smurtauta, paaiškės vaiką apžiūrėjus gydytojams.

Savivaldybė skelbia padarysianti viską, kad kaltieji neišvengtų atsakomybės. Mokytojos padėjėja bus iškart nušalinta nuo pareigų. Vilniaus savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamentas kartu su Vaikų teisių apsaugos skyriumi atliks išsamų incidento tyrimą. Suteikti psichologinę pagalbą kviečiama Vilniaus pedagoginė psichologinė tarnyba.

Rėkė ir vartojo necenzūrinius žodžius

Skambutį įrašė „Vilniaus energijos“ operatorė, kuri, pasibaisėjusi skambinusiosios elgesiu, iškart perdavė įrašą policijai. Vėliau kreiptasi ir į Vilniaus miesto savivaldybę, mat kilo įtarimų, jog skambino vienoje iš sostinės įstaigų dirbanti moteris.

„Galbūt skambino iš darželio ar vaikų globos, ar neįgaliųjų priežiūros namų. Jei būtų iš laidinio telefono, jau būtume nustatę, tačiau skambino iš mobiliojo telefono. Bet mes tai išsiaiškinsime.

Tokių dalykų negali būti, nes akivaizdu, jog užfiksuotas smurtas prieš vaiką“, – kalbėdamas su DELFI, penktadienio popietę pasipiktinimo neslėpė G. Paluckas.

Skambučio įrašu G. Paluckas pasidalijo savo asmeninėje feisbuko paskyroje. Jo teigimu, įrašas padarytas tik laimingo atsitiktinumo dėka, o „Vilniaus energijos“ operatorei belieka padėkoti už greitą reakciją ir sąmoningumą kreipiantis į policiją bei informuojant Vilniaus savivaldybę.

Įraše girdisi, kaip skambinanti moteris bando nuvyti mažametį vaiką, o šis kažką nuverčia ir iš karto ima atsiprašinėti. Tačiau supykusi moteris kaip mat įsiunta ir ima šaukti naudodama necenzūrinius žodžius.

„Aš paskambint negaliu per tave, s*erva tu, eik iš čia! Kas čia su tavim darosi?, – ima širsti moteris, grasindama išmesti iš grupės, o tada pasigirsta daužymo garsai.

Kelis sykis „alio“ pakartojusi operatorė taip ir neišgirsta atsakymo ir nusprendžia kviesti policiją, tačiau neatjungia ryšio ir toliau bando kreiptis į smurtavusią moterį. Pastaroji, regis, negirdi nieko ir toliau pyksta, – tu įsivaizduoji? Skambutis nuėjo velniop, s*erva šita kai pradėjo tenais daužyti, rėkti, spyrė į duris, galvojau stiklas išlėks. S*erva, suėdė man eurą ar du“.

„Atsiprašau, nepyk“, – pasigirsta vaiko verksmas. Be smurtavusios moters girdisi ir daugiau suaugusiųjų balsų.

„Bėk iš čia, kad tavęs nematyčiau, bėk sakau, s*erva!“, – ima šaukti moteris, pagrasina nuo pirmadienio išvaryti iš grupės, o tada pasigirsta dar garsesnis išsigandusio vaiko verksmingas riksmas bei daiktų daužymas.

„S*erva, aš tave tuoj!“, – grasina moteris ir toliau nesivaldo, operatorei vis kartojant „alio“, – per šitokį vaiką nieko padaryt negalima. Šitas debilas nervus gadina, šitai užėjo“.