Kaip rašoma TS-LKD išplatintame pranešime spaudai, partija parengė dokumentą, kuriame išdėstytas planas, kaip kovoti su alkoholizmo epidemija ir socialinėmis problemomis.

„Džiaugiuosi, kad pateikiame konkrečius pasiūlymus ir nuoseklų planą apie tai, ką reikia daryti, kad panašios tragedijos kaip Kėdainių rajone Lietuvoje nepasikartotų. Iš tikrųjų daug kalbame apie alkoholizmą, socialines problemas. Mes norime pasiekti, kad saugi aplinka Lietuvoje būtų prieinama visiems“, - kalbėjo G. Landsbergis.

Pasak jo, alkoholio prieinamumo ribojimas, tinkama socialinė pagalba ir geresnės galimybės įsidarbinti – tai esminės kryptys, kuriose reikalingi pokyčiai.

Viena iš 38 siūlomų priemonių kovojant su žiaurumo epidemija – nuolat alkoholį vartojantiems asmenims, iki kol jie nepradės gydytis, turi būti sustabdomas piniginių socialinių išmokų mokėjimas, jas pakeičiant socialinės paramos teikimo paslaugomis. Tokie asmenys turi būti stebimi ir skatinami keistis, siūlomas gydymasis nuo alkoholio priklausomybės, siejant gydymąsi nuo alkoholinės psichozės ar lėtinio alkoholizmo su tolesniu socialinių išmokų mokėjimu. Tokiems asmenims turi būti prieinama psichologinė pagalba, o jeigu reikia taikomas ir priverstinis gydymas.

Partijos pirmininkas taip pat pažymėjo, kad regionuose reikia kurti daugiau darbo vietų, tačiau vienas esminių dalykų, apie kuriuos turime kalbėti yra žmonių mobilumas, leidžiantis žmonėms pasiekti darbovietes rajonų centruose.

TS-LKD vadovas taip pat teigė, jog Lietuvoje turi būti gera gyventi visiems.

„Aš noriu kalbėti apie svajonę Lietuvai. Taip, aš turiu svajonę – tai yra Lietuva, kurioje yra gera gyventi visiems, nepriklausomai, kokiame mieste gyveni, nepriklausomai nuo to, kurioje šeimoje tu gimei. Kėdainių rajone gimęs vaikas neturi žinoti, kad jis yra pasmerktas“, – sakė G. Landsbergis.

Jis kėlė klausimą, ar ši valdančioji koalicija apskritai gali išspręsti socialines, ekonomines problemas, su kuriomis susiduria žmonės regionuose.
„Kaip gali dirbti koalicija, kurios dvi partijos yra kaltinamos arba joms yra ruošiami kaltinimai baudžiamosiose bylose, o trečia neišlipa iš neskaidrumo skandalų? – klausė G. Landsbergis. – Ar gali tokia koalicija kovoti su Astrave statomu atominiu monstru, kuris statomas penkiasdešimt kilometrų nuo Vilniaus, dvidešimt kilometrų nuo Lietuvos sienos?“.

Pasiūlė per sąskrydį nepadauginti

Konservatoriai siūlo ateityje alkoholiu leisti prekiauti tik specializuotose parduotuvėse ir stabdyti išmokų mokėjimą girtaujantiems asmenims, kurie atsisako gydytis.

Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų tarybos posėdyje šeštadienį pristatytoje strategijoje teigiama, kad tokios priemonės būtinos kovojant su „alkoholizmo epidemija“ šalyje.

„Specializuotų alkoholį parduodančių parduotuvių skaičius turėtų būti susietas su konkrečiu kiekvienos savivaldybės gyventojų skaičiumi“, - rašoma dokumente.

Opozicinės partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis, kreipdamasis į partiečius, sakė, kad Lietuva šiais klausimais turėtų mokytis iš Skandinavijos šalių. Pasak jo, įstatymų projektai turėtų būti pateikti Seimo pavasario sesijoje, kuri prasidės kovo mėnesį.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, Lietuva patenka į daugiausia alkoholio suvartojančių Europos šalių trejetuką. Apie būtinybę riboti alkoholio vartojimą imta garsiau kalbėti po Lietuvą sukrėtusių nusikaltimų, kuriuos įvykdė girtaujantys asmenys.

Nuo šių metų sausio įsigaliojo draudimas alkoholiu prekiauti degalinėse. Socialdemokratų vadovaujama Vyriausybė svarsto galimybę apriboti prekybą alkoholiu ne maisto prekių parduotuvėse, tačiau neišsakė paramos iniciatyvai alkoholį iš prekybos centrų iškelti į specializuotas parduotuves.

Konservatoriai pasiūlė Jungtinių Valstijų pavyzdžiu įgyvendinti „Svaigalų teismų” sistemą. Pagal ją, su teisėsauga susidūręs apsvaigęs žmogus stotų prieš specializuotą teismą, kuris pasiūlytų dvi alternatyvas: gydytis ir sveikti bei tai įrodyti, arba sulaukti bausmės visa apimtimi.

Seimo narys Antanas Matulas tarybos posėdyje pasiūlė partijai parodyti parodyti pavyzdį ir vasarą konservatorių sąskrydyje apsiriboti tik lengvu alkoholiu.

„Būkim, kolegos, pavyzdžiu. O pirmas pavyzdys - mūsų sąskrydis vasarą galėtų apsieiti tik su lengvu alkoholiu, o ne taip, kad prisivežam visi, einame per stovyklą ir visi geriame brendžiuką ir degtinę. Suprantu, kad visiškai blaiviai bus sunku tą padaryti, gal to ir nereikia, bet galime apsieiti su lengvu vynu, lengvu alumi“, - sakė A. Matulas, sukeldamas partiečių plojimų ir juoko bangą.

„Mieli kolegos, tai, ką pasakė dabar Antanas, didelėm raidėm užsirašykite savo galvose“, - replikavo posėdžiui pirmininkaujanti Irena Degutienė.

Tarybos posėdyje konservatoriai taip pat sukritikavo valdančiuosius nesiimant pakankamai priemonių, kad būtų užkirstas kelias elektros pirkimui iš Baltarusijos atominės elektrinės, kuri statoma 50 kilometrų nuo Vilniaus.

„Avarijos atveju Vilniaus nebeliktų“, - perspėjo G.Landsbergis.

Valdantieji atmeta pastaruoju metu išaugusią opozicijos kritiką. Energetikos ministras neseniai pristatė iniciatyvą Baltijos šalims, Lenkijai ir Suomijai įsipareigoti nepirkti elektros iš nesaugių elektrinių, bet kai kurie partneriai siūlymą sutiko skeptiškai.

Opozicinė Tėvynės Sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų partija Seime turi 32 atstovus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (474)