„Jeigu kalbėti apie pastatų ir asmenų apsaugą, ypatingai svarbių asmenų apsaugą (...), daugelis problemų išsispręstų, jeigu būtų tinkamai finansuojama tarnyba ir tai, aš pasakyčiau, nėra dideli pinigai“, - ketvirtadienį LRT televizijos laidoje „Dėmesio centre“ sakė A.Paulauskas.

Anot jo, dėl lėšų trūkumo, šiuo metu nėra užpildytas žvalgybos padalinys.

„Tas žvalgybos padalinio stiprinimas, būkim atviri, kad nėra užpildyti etatai“, - aiškino komiteto vadovas.

Jis tikino, kad kitų metų biudžete bus prašoma daugiau lėšų skirti VAD.

„Mes Vyriausybei rašom savo sprendimą ir kaip tik rašom dabar, nes pradeda Vyriausybė formuoti 2016 metų biudžetą, tai mes norime, kad jie gautų mūsų sprendimą. Mes išvardinsim, ko trūksta, kur trūksta, kodėl mes prašome ir tada Vyriausybės prašysime atsižvelgti“, - teigė A.Paulauskas.

VAD direktorius Rimantas Mockevičius teigė, kad departamento biudžetas siekia apie 10 mln. eurų. Pasak jo, atsiranda problema, kad Lietuvoje daugėja asmenų, kurie grasina valstybės vadovams arba galimai kelia jiems grėsmę.

„Nuo 2011 metų iki šių dienų mes turėjome 66 tokius asmenis, šiai dienai mes jų turime netoli 300“, - laidoje sakė R. Mockevičius

Jis sutiko su teiginiu, kad tokius asmenis reikia stebėti ir tam reikia lėšų, tačiau taip pat tvirtino, kad turi padėti visa visuomenė.

Po šio įvykio premjeras Algirdas Butkevičius pareiškė, kad reikėtų didinti Prezidentūros išorinę apsaugą. Prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį taip pat teigė, kad po incidento greičiausiai paspartės spendimai dėl apsaugos stiprinimo prie svarbiausių valstybinių pastatų.

Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis sakė, kad gali būti stiprinama valstybės institucijų išorinė fizinė apsauga, didinant pareigūnų patruliavimą, bet pabrėžė, kad tokiems atvejams užkirsti kelią turėtų geresnė žvalgyba.

Policija trečiadienio vakarą prie Prezidentūros sulaikė 32 metų vyrą, kuris grasino sukelti sprogimą, keldamas „miglotus ir neaiškius“ reikalavimus. Įtariamasis yra bedarbis, tiriama jo psichinė sveikatos būklė.

Dėl vyro skelbtų grasinimų policija trečiadienio popietę buvo aptvėrusi teritoriją aplink Prezidentūrą Vilniaus centre, jos darbuotojai pareigūnų raginimu paliko darbo vietas.