Vilniaus miesto tarybos patvirtinta romų integracijos į visuomenę 2005-2010 metų programa parengta atsižvelgiant į dabartinę romų padėtį visuomenėje, pranešė sostinės savivaldybė.

Šiuo metu Vilniaus Kirtimų tabore gyvena 511 romų - 146 vaikai ir 365 suaugusieji. Taborą sudaro trys grupės: Aukštutinis taboras, vadinamas lietuvių-lenkų, Žemutinis taboras, vadinamas moldavų-rusų, ir Rodūnės kelio gyventojai. Romai gyvena 99 nelegaliai pastatytuose statiniuose.

Viena aktualiausių romų bendruomenės problemų - išsilavinimas. Du trečdaliai mokyklinio amžiaus vaikų lanko mokyklą, bet dėl įvairių priežasčių jos nebaigia. Dėl šios priežasties tik maža dalis romų turi vidurinį išsilavinimą, o aukštojoje mokykloje šiuo metu studijuoja tik viena romė.

Įgyvendinant integracijos programą siekiama užtikrinti, kad vaikai nuolat lankytų mokyklą ir kuo ilgiau joje mokytųsi. Pagal amžių ir išsilavinimo lygį romų vaikams bus sudaromos palankios sąlygos mokytis bendrojo lavinimo mokyklose pagal bendrąsias, adaptuotas ir modifikuotas programas, jie bus nemokamai aprūpinti vadovėliais, mokymo priemonėmis, vaikams mokyklose bus teikiama speciali logopedinė ir psichologinė pagalba.

Daug dėmesio bus skiriama ir neformaliam vaikų švietimui - pažintinėms ekskursijoms, bendroms stovykloms su kitais vaikais, dalyvavimui įvairiuose konkursuose, sporto renginiuose, užklasinei veiklai, būrelių lankymui. Vilniaus Saulėtekio, Senamiesčio ir Naujininkų vidurinėse mokyklose, kur mokosi daugiausia romų vaikų, numatoma skirti socialinio pedagogo etatus darbui su romų moksleiviais, įgyvendinamos kitos priemonės.

Žemas romų išsilavinimo ir profesinio pasirengimo lygis lemia žymiai blogesnę romų padėtį darbo rinkoje. Be to, visuomenėje susiformavęs požiūris, kad romai yra nepatikimi darbuotojai. Vilniaus Kirtimų taboro romai neturi darbo ir daugelis nėra užsiregistravę darbo biržoje. Jų pajamų šaltiniai - būrimas, prekyba turguje, narkotinių ir psichotropinių medžiagų gamyba ir prekyba.

Šiemet sostinės savivaldybė darbingo amžiaus taboro gyventojus kvietė dirbti viešuosius darbus, tačiau šia galimybe nė vienas romas nepasinaudojo. Šiuo metu savivaldybė partnerio teisėmis dalyvauja pagal EQUAL programą parengtame Romų integracijos į darbo rinką mechanizmo sukūrimo ir išbandymo projekte, nuo liepos mėnesio vykdomas antrasis jos etapas. Savivaldybė taip pat ketina sudaryti sutartį su Vilniaus darbo birža dėl bendradarbiavimo padedant romams įsidarbinti.

Romų integracijos programoje taip pat numatyta teikti socialinę pagalbą, gerinti sveikatos priežiūrą, tvarkyti taboro bei šalia jo esančią teritoriją, aptarti būsto suteikimo ir norinčių išsikelti iš taboro iškeldinimo klausimus. Savivaldybė numato kreiptis į Vyriausybę dėl lėšų skyrimo romams, pageidaujantiems išsikelti į kitas Lietuvos vietoves, apgyvendinti.

Vilniaus Kirtimų taboras pasižymi aukštu nusikalstamumo lygiu, todėl integracijos programoje numatytos priemonės nusikaltimų prevencijai ir saugumui užtikrinti.

Įgyvendindama Vilniaus romų integracijos į visuomenę programą sostinės savivaldybė bendradarbiaus su Vilniaus priklausomybės ligų centru ir Vilniaus miesto vyriausiuoju policijos komisariatu. Rengiant minėtą programą taip pat dalyvavo Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga, Tautinių mažumų ir išeivijos departamentas.