Parašus po šiuo dokumentu padėjo Socialdemokratų partijos, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos, Darbo partijos, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Lietuvos žaliųjų partijos ir partijos Tvarka ir teisingumas pirmininkai Algirdas Butkevičius, Valdemaras Tomaševskis, Valentinas Mazuronis, Ramūnas Karbauskis, Linas Balsys ir Rolandas Paksas.

Dokumentą pasirašiusios partijos sutarė siekti, kad per 2015-2020 metų laikotarpį emigracijos srautų rodiklis būtų žymiai sumažintas - nuo 18 iki 9 procentų. Taip pat susitarime įsipareigojama sukurti ilgalaikę nacionalinę programą siekiant emigracijos ir reemigracijos bei migracijos srautų teigiamo balanso. Vykdant efektyvią demografinę politiką ketinama pasiekti, kad Lietuvoje 2025 metais gyventų 3,5 milijono gyventojų.

Partijos pabrėžė, kad emigracija yra nacionalinė lietuvių tautos problema, todėl būtina Lietuvoje kurti sąlygas, skatinančias emigrantus sugrįžti, dirbti ir gyventi savoje šalyje.

"Migracija yra epochinio masto globalizacijos sukelta socialinė problema, kurios sprendimui būtina nuosekli ir toliaregiška tarptautinio bendradarbiavimo politika. (...) Dabartiniai emigracijos mastai lietuvių tautai gali turėti negrįžtamų pražūtingų pasekmių, dėl emigracijos lietuviams prarandant tapatybę, nykstant žmonių santykiui su Tėvyne",- sakoma dokumente.

Įsipareigojusios bendradarbiauti parlamentiniu lygmeniu partijos migracijos politiką laiko vienu iš valstybės prioritetų. Jos žada siekti efektyvios Seimo Migracijos komisijos veiklos užkertant kelią neigiamoms emigracijos procesų pasekmėms bei formuojant ilgalaikę tautos atkūrimo politiką.

Po iškilmingos dokumento pasirašymo ceremonijos Socialdemokratų partijos lyderis, Premjeras Algirdas Butkevičius sakė, kad pasirašiusios partijos šiuo susitarimu pažada kuo greičiau įgyvendinti jame numatytus įsipareigojimus.

"Kitas žingsnis turi būti priemonių planas, kokios priemonės bus šiais metais, kitais metais pradėtos įgyvendinti. Kaip aš sakiau, "Renkuosi Lietuvą" programa, kurią pradėjo Vyriausybė įgyvendinti, ji jau prasidėjo, o, savaime suprantama, sklaida turės būti ir iš Seimo narių, ne vien tik dabar iš Vyriausybės pusės apie tai daugiau kalbama ir agituojama, kad čia sugrįžtų mūsų tautiečiai ir čia gyventų ir čia dirbtų. Manau, kad numatytos priemonės tiems žmonėms, kurie jauni ir gal nusiteikę išvažiuoti, irgi leis apsispręsti, kad čia turi pasilikti ir čia dirbti",- žurnalistams sakė A. Butkevičius.

Norint, kad tautiečiai grįžtų į Lietuvą partijos "Tvarka ir teisingumas" lyderis europarlamentaras Rolandas Paksas mano, kad reikia pašalinti visas priežastis, kurios neleidžia jiems to padaryti.

"Užtenka šnekėti per 25 metus, užtenka per įvairias valstybines šventes kreiptis į pasaulio lietuvius: grįžkite, padėkite, investuokite ir po to ne piršto nepajudinti. Atsiranda institucija, kuri pradės valdyti tuos procesus, aš manau, kad atsiras programų, atsiras laiko grafikų, atsiras institucijų, kurios bus atsakingos, atsiras pinigų.Tikslas didžiulis - 3, 5 milijono ir, aš manau, kad mes galime pasiekti 3, 5 milijono gyvenančių mūsų valstybėje, tiek buvo ir tikrai sveikinu su darbo pradžia",- žurnalistams komentavo susitarimą R. Paksas.

Sveikindamas iniciatyvą Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) lyderis Valdemaras Tomaševskis sakė, kad tokiu svarbiu klausimu kaip emigracija politikai turi būti vieningi. "Norėčiau pasigirti, kad mažiausia emigracija yra Vilniaus krašte",- nurodydamas sektiną pavyzdį sakė V. Tomaševskis.