„Užtenka su mergina ar moterimi pabendrauti dešimt minučių - ir aišku, ar santykis bus intriguojantis, kupinas paslapties ir netikėtumo, ar primityviai baigsis tą patį vakarą, pas mane namuose, jei nenuspręsiu kitaip”, - sakė vyras.

Pasak DELFI pašnekovo, tarp jaunų merginų daugėja „pasirašančių” iš karto, tačiau „pasiguldyti“ neva nėra vienintelis jo tikslas.

„Gal pasirodysiu senamadiškas, tačiau pažintis man įdomi ir jaudinanti pati savaime. Nors moterys, kurioms visi vyrai – kiaulės, vis dar kartoja, kad mums tik vienas galvoje: kaip per pirmąjį pasimatymą nusitepti į lovą”, - kalbėjo keturiasdešimtmetis.

Moko jaunesnius kolegas

Jaunesniems vyrams Andrius patartų drąsiai kviesti patikusią merginą susitikti, o kad nebūtų taip neramu, nevadinti to pasimatymu.

„Aš naudoju tokią taktiką. Sakau, kad, pvz., einu į kiną, ir, jei ji nori, pakviečiu prisijungti. Nuperku ir pasiūlau ko nors atsigerti ir po filmo prasieiti iki senamiesčio, kad galėtume pasikalbėti apie tai, ką matėme ir kaip patiko. Sušalus natūralu užsukti sušilti į kavinę. Jei turi pinigų, galima pasiūlyti ko nors užkąsti”, - patirtimi dalijosi vyras.

Andriaus nuomone, taip jam pavyko susipažinti su keliolika puikių merginų. „Ne su visomis labai artimai susibendravome, bet iki šiol pasisveikiname, persimetame vienu kitu žodžiu, kur nors nueiname”, - pridūrė pašnekovas.

Baisiausia klaida

Baisiausia, ką per pasimatymą gali padaryti mergina, jo nuomone, neužsičiaupdama kalbėti vien apie save ir girtis, kokia yra nuostabi.

„Tačiau ir kai kuriems draugams yra tekę priminti, kad pasimatyme dalyvauja du žmonės, tad gal nevertėtų be sustojimo kalbėti apie automobilius ar investicijas. Manau, nesvarbu, kas esi – vyras ar moteris – pokalbis turėtų būti lygiavertis, nes pasimatymo tikslas – susipažinti”, - pateikė pavyzdį vilnietis.

Paklaustas, kas jam dar nepatinka per pasimatymus, minėjo moteris-pinigų tręšikes: „jų nėra labai daug, tačiau kai kurios akivaizdžiai tau „kelnes mauna” ir tai nemaloniai nuteikia. Kitos moka labai elegantiškai apsukti, taip, kad išleidę krūvą pinigų pats jaustumeisi apdovanotas“.

Pirmo pasimatymo tabu

Kalbėdamas apie seksą per pirmąjį pasimatymą, Andrius pripažino, kad visko jo gyvenime buvę, tačiau „iš esmės tai nieko nereiškia: nebūtinai per pirmą pasimatymą tavo bute pasiliekanti mergina yra „k“, ir nebūtinai ta, kurios sieki porą mėnesių – šventoji”.

„Jei susipažinę žmonės vienas kitam patinka, abu nori artumo, nematau nieko blogo, kad pasimyli. Gal paslapties, laukimo ir mažiau, bet tai nereiškia, kad viskas tuo ir baigsis”, - sakė vyras.

Paklaustas, ar yra kokių nors pirmojo pasimatymo tabu, kurie galiotų ir vyrams, ir moterims, Andrius paminėjo tik vieną - prisigerti.

„Apie tai, kad turi būti tvarkingai apsirengęs, nusiprausęs, nusivalęs batus, kvepėti ir nenusišnekėti – net nekalbu, tai savaime suprantama”, - vėliau pridūrė.

Po pirmojo pasimatymo su vienu žmogumi nori ir nori susitikti, o su kitu – nebe. Andriaus nuomone, tai priklauso nuo asmenybinių dalykų ir chemijos, nes „vieni žmonės traukia, o kiti ne”.

„Moteris gali nerodyti iniciatyvos, nebūti gražuolė, bet turėti kažkokio mistinio patrauklumo. Viena žarstosi sąmoju, kitai užtenka laiku ir vietoje pasakyti taiklią pastabą. Arba viena iš tolo spindi išoriniu grožiu, tačiau kita be pastangų ją nurungs gyvybe spindinčiomis akimis”, - dalijosi Andrius.

Apmokėti sąskaitas – vyro pareiga

Finansiškai stabiliai gyvenančiam vilniečiui ne problema pavaišinti moterį ar merginą. „Tačiau jeigu esu kur nors pakviečiamas, mergina pasiūlo bilietus – nesispardau ir nesilaužau. Manau, čia abipusiškumas irgi galioja, nors tradiciškai apmokėti sąskaitas – vyro pareiga“, - sakė Andrius, finansų neturintiems vaikinams patariantis paieškoti originalesnių pramogų, nei restoranai, kavinės ar kinai.

„Galima, pakviesti pavažinėt rogėmis. Į kuprinę įsimesti termosą su karšta arbata ir sumuštinių. Kodėl ne? Pinigų stygius negali būti kliūtis santykiams. Tačiau jei kvieti merginą į kavinę jų neturėdamas ir paskui teisiniesi, kad namie pamiršai piniginę – nesitikėk, kad tavimi susidomės“, - įspėjo vilnietis.

Penktadalis neįveikė „natūralios atrankos“

Andriaus žodžius patvirtino ir vilnietė Rita: „Jei per pirmą pasimatymą į kavinę ar restoraną pakvietęs vyras neapmoka sąskaitos – nepasiūlo apmokėti ar pirmas neišsitraukia piniginės, į antrąjį pasimatymą net neinu. Nesvarbu, studentas ar prezidentas ir kiek pinigų turi ar neturi“.

Pasak Ritos, net jei vyras neturi pinigų, tai gali jų pasiskolinti, pasistengti padaryti jai įspūdį.

„Jeigu žmogus nesistengia, aš irgi nematau reikalo investuoti savo laiko į pažintį. Ir visai ne dėl pačių pinigų. Tiesiog per tai suprantu, kad jis nenori dėl manęs stengtis ir nesugeba džentelmeniškai asistuoti“, - kategoriška DELFI pašnekovė.

Paklausta, kiek vyrų taip „atkrito“, ji minėjo apie penktadalį. „Įdomu, kiek tokių tarp studentų, ar jau tampa normalu nebemokėti už merginą, feminizmui vis labiau įsisiautėjant“, - svarstė trisdešimt penkerių metų vilnietė, pridurdama, kad jos minėtas penktadalis „neįveikė natūralios atrankos“.

Pasimatymais susitikimų nevadina

Trisdešimtmetė Morta pavakarieniavimų ir kitokių planuotų susitikimų su vyriškos lyties atstovais pasimatymais nevadina.

„Per juos apsiuostai, bet nesakai, kad eini į pasimatymą. Dažniausiai kviečia į kavinę. Tačiau ne per pietus, nes „papietauti“ – labiau darbinis susitikimo tikslas. Jei norima asmeniškiau pabendrauti, susitinkama vakarienės, vyno, kviečiama į koncertą“, - sakė Morta, nepamenanti, kad kas nors būtų kvietęs pavažinėt rogutėmis ar kur nors originaliau.

DELFI pašnekovė labiau linkusi susitikti su bent jau iš matymo pažįstamais vyrais: „Paprasčiau, kai žinai, kas per žmogus at turi bendrų draugų“.

„Kai pažįsti žmogų, turi apie ką kalbėtis, nesijauti nepatogiai. Žinai, kad bet kokiu atveju gerai praleisi laiką – nesvarbu, ar toliau būsime pažįstami, ar kažkas megsis intymesnio“, - sakė trisdešimtmetė.

Vengia Pilypo iš kanapių

Jeigu į pasimatymą kviečia visai nepažįstamas žmogus, Morta ne visada eina: „Turi jau labai įdomiai pakviesti, kad eičiau susitikti su visiškai nepažįstamu Pilypu iš kanapių ir labai norėčiau susipažinti“.

Savaitgaliais vilnietė turi laiko ypatingiau pasiruošti pasimatymams, prieš tai „užsidėti kokią nors veido kaukę“. Vis dėlto, dažniau jie išpuola darbo dienos vakare, kai nėra laiko specialiai ruoštis, todėl „po darbų kiek pasikedeni plunksnas ir eini“.

Kas Mortą erzina per pasimatymus? „Tokių dalykų nėra. Tik visada į nepatogią padėtį pastato mokėjimo klausimas. Pvz., aš nesilaikau pozicijos, kad vaikinas būtinai turi apmokėti sąskaitą ir labai nepatogu, jei tris kartus iš eilės nemoku. Tada jaučiuosi išnaudojanti ir į susitikimus einanti vos ne todėl, kad už mane sumokėtų“, - atviravo Morta.

Jai patinka, kai norintis džentelmeniškumą pademonstruoti vaikinas sumoka už vakarienę, tačiau kartkartėmis leidžia tai padaryti ir jai.

Intymiam susitikimui – ne savi namai

Kada ir kaip paprastas susitikimas su pažįstamu žmogumi virsta tikru pasimatymu? Mortos žodžiais, vizualiai niekas nesiskiria, „tačiau yra jausmas, kai tu žinai – čia jau pasimatymas, aš noriu į jį eiti, nes susitiksiu su žmogumi, kuris mane iš tiesų domina, ir jaučiu, kad aš dominu jį“.

Vilnietės nuomone, svarbi slinktis santykių artimumo link – kai žmogus priimamas į savąją erdvę, pradedama vaikščioti į vienas kito namus.

Paklausta, ar turi tabu, pvz., kad pirmas intymus susitikimas būtų tik neutralioje erdvėje, Morta prisipažino, kad jai geriau pas vaikiną: „Tokiu atveju, jei mane kas nors labai sunervins, „užknis“ ar pasidarys aišku, kad „ne ne ne“ – bet kada galėsiu išeiti. Išprašyti žmogų iš savo namų daug sudėtingiau“.

Rimtų išvadų apie vaikiną Morta nedaro, vos pažiūrėjusi į jo namus. Tačiau „jei žmogus žiauriai apsivertęs, butas purvinas ir baisu net koją pastatyti, tai šį tą apie jį pasako“.

Išvaizda

Kalbėdama apie išvaizdą ir pirmą įspūdį per pasimatymą, Morta teigė to nesureikšminanti: „Kaip pastebėjau, žmogus gali tapti gražus iš bendravimo manieros, gestų, gali patikti mimikos, balsas. Todėl jei vyras nelabai simpatiškas, pirmu įspūdžiu stengiuosi nesivadovauti“.

Kas kita – higiena. Ji niekada nesugalvotų eiti į pasimatymą su žmogumi, kurio neplauti plaukai, smirdintys ar purvini drabužiai.

„Nelabai norėčiau eiti į pasimatymą su žmogumi, kuris penkis kartus storesnis – man tai irgi savęs nepriežiūra, apsileidimas. Neįsivaizduočiau intymaus gyvenimo, kai aš – šakaliukas, o jis labai storas“, - prisipažino Morta.

Apie vyrus, kurie iš karto tempia į lovą

Ar tiesa, kad dauguma vyrų jau per pirmą pasimatymą tempia į lovą. DELFI pašnekovės patirtis rodo, kad ne, „nebent vyresni, išgyvenantys vidurio amžiaus krizę“.

„45-55 metų amžiaus vyrai linkę užmegzti neįpareigojančius santykius. Tai – taisyklė. Tačiau jų iš viso nereikia rimtai vertinti, nebent nori smagiai praleisti laiką“, - mano trisdešimtmetė.

Tiesiai siūlė pasimylėti tik pietiečiai

Tiesmukų pasiūlymų pasimylėti Morta sulaukia tik pietų šalyse. „Lietuvoje mano amžiaus vaikinai tiesiai nesako. Manau, mūsų vyrams būdingas subtilesnis elgesys. Tik kartais stebina jaunesni vaikinai, kurie dėmesį rodo nemokšiškai“, - sakė trisdešimtmetė.

Pavyzdžiui, moteriškų drabužių skyriuje prie jos prieina jaunuolis ir sako: „Kokius man marškinius patartum išsirinkti – matau turi gerą skonį“.

„Man tai –absurdiška. Pirmą kartą matau žmogų. Iš kur man žinoti, kas jam patinka? Ir apskritai – aš ne pardavėja!”, - piktinosi Morta.

Taip pat ją erzina norinčių susipažinti jaunuolių komplimentai apie gražias akis, plaukus. „Nereikia kaip kokiems arabams akcentuoti išoriškumo. Geriau bandyti ryšį megzti nekalbant apie gražią figūrą, o daugiau dėmesio kreipiant į bendražmogiškus dalykus“, - sakė ji.

Pirmas įspūdis – per minutę

Psichologiniai tyrinėjimai parodė, jog pirmasis įspūdis apie žmogų susidaro vos per minutę. Vėliau jis tik patvirtinamas arba paneigiamas. Tam jau reikia kur kas daugiau laiko.

Klausiantiems, kaip pasiekti, kad pirmasis susitikimas su patinkančiu žmogumi taptų ilgalaikių romantiškų arba draugiškų santykių pradžia, specialistai pataria pasinaudoti keliomis gudrybėmis, kaip sudominti patikusį žmogų ir suprasti, ar verta tęsti pažintį su juo.

Pasirinkti pokalbio temą

Tolesnių santykių vystymuisi svarbi pirmojo pokalbio tema. Juk būtent taip žmogus nuspręs, kiek jūs jam įdomūs. Pasak santykių konsultantų, geriausias variantas – kalbėti apie patį žmogų. Tačiau reikia kalbėti tik apie tai, kas pašnekovui įdomu, kas jam svarbu, o ne tai, kas įdomu tik jums.

Įsitikinimai

Žmonės labai vertina savo įsitikinimus, ir jei sugebėsite rasti tai, kas išties svarbu pašnekovui, tapsite jam pačiu įdomiausiu žmogumi.

Asmeninė patirtis

Susitikę du buhalteriai, dvi slaugytojos arba pora žvejų greitai randa bendrą kalbą. Tas pats nutinka, kai sutinkate žmogų, kuris mokėsi jūsų mokykloje arba universitete. Būtent todėl taip lengvai mezgasi romanai darbe ir mokslo įstaigose.

Net patys paprasčiausi išgyvenimai, jei jie bendri, padeda įtvirtinti pasitikėjimą. Galite prisiminti vietas, kur abu būdavote, bendrus draugus, panašias situacijas, su kuriomis susidurdavote ir pan.

Jei judu vis dėlto neturite bendros patirties, galite lengvai ją sukurti – pavyzdžiui, kartu aplankę teatrą ar nuėję į kokį kitą renginį.

Geriausia pirmąjį pasimatymą praleisti kokioje nors įsimintinoje vietoje, kad jums kiltų kuo daugiau bendrų emocijų. Tik atsiminkite, kad niekas neturi pažeisti komforto zonos – jūsų ir jūsų partnerio. Jei jis siaubingai bijo šokti su parašiutu, vargu ar toks susitikimas pasirodys sėkmingas.

Svarbiausia, kad žmogus, kuriam norite patikti, galėtų pasirodyti kuo geriausiai, o ne patektų į situaciją, kur jaučiasi nejaukiai.

Išlaikyti pokalbį

Pirmojo susitikimo metu žmonės dar mažai pažįsta vienas kitą, todėl jaučiasi susikaustę. Tačiau dažnai mes patys neleidžiame pokalbiui peraugti į gyvą bendravimą, nes neteisingai užduodame klausimus ir nemokame palaikyti pokalbio.

Atviri klausimai reikalauja platesnių atsakymų, jie prasideda žodžiais „kodėl“, „kam“, „kaip“, „kada“ ir pan. Atviri klausimai – tikra pokalbio pradžios burtų lazdelė. Jei nuolat uždavinėsite tik uždarus klausimus, į kuriuos atsakymas tegali būti tik „taip“ arba „ne“ („Tai brangus automobilis?“), pokalbis nutrūks.

Mokėti klausytis

Jei jūsų pašnekovas – aktyvus žmogus, spontaniškai reiškiantis savo emocijas, jam bus sunku bendrauti su pasyviu žmogumi, slepiančiu savo emocijas.

Žmonės tikisi panašios reakcijos, nes tik taip suvokia, kad juos suprato. Todėl stenkitės, kad jūsų mimika, gestai ir judesiai primintų partnerio. Tam nebūtina visko kopijuoti, ką daro pašnekovas, pakanka tiesiog elgtis panašiai.

Pavyzdžiui, jei kalbate su temperamentingu žmogumi, stenkitės ryškiau išreikšti savo emocijas, kalbėkite greičiau, savo žodžius pabrėžkite gestais.

Įdomius žmones, su kuriais malonu bendrauti, sieja viena puiki savybė – jie ne itin daug kalba apie save, bet visuomet leidžia pašnekovui žinoti, kad jis suprastas, įdomus ir svarbus.