Tuo tarpu Audito komiteto pirmininkė Loreta Graužinienė suabejojo Lietuvos švietimo sistemos kokybe, jeigu bendrojo ugdymo mokyklose nepakankamai ugdomas mokinių pilietiškumas.

„Aprašyme rašoma, kad „šiuo metu Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklai nepavyksta ugdyti sąmoningų ir aktyvių piliečių. Tyrimai rodo, kad esama didelio atotrūkio tarp mokykloje teikiamų pilietinio ugdymo teorinių žinių ir praktikos yra nepakankama“. Tai aš galiu daryti išvadą, kad Lietuvos švietimo sistema yra bloga, ne ten yra orientuotos mokymo programos. Aš perskaičiau du pirmus sakinius, tai nėra pagrindo skirti programai paramos iš europinių lėšų, vadinasi, Švietimo ir mokslo ministerija savo programose turi peržiūrėti savo prioritetus“, - komiteto posėdyje teigė L. Graužinienė.

Tačiau švietimo ir mokslo viceministras V. Bacys teigia, jog skelbdama konkursą ministerija tikėjosi, kad Pilietinės visuomenės instituto ir partnerių programa bus ne tik teorinė, bet ir praktinė, kad vietos bendruomenės bus įtrauktos į įvairių problemų sprendimą ir kad bus sprendžiamos ekologinės ir socialinės vietos bendruomenių problemos.

Viceministras taip pat informavo, kad Pilietinės visuomenės institutui jau yra išmokėtas 100 tūkst. Lt avansas, tačiau ši suma yra apdrausta, o už išleistus pinigus reikia atsiskaityti.

Kaip buvo skelbta, Švietimo ir mokslo ministerija atrinko Pilietinės visuomenės instituto ir jo partnerių projektą „Kuriame Respubliką: visuomenės pilietinio veikimo kompetencijų ugdymas“ ir skyrė jam maksimalų 4 mln. Lt finansavimą. Didžioji dalis šių lėšų skiriama iš Europos Sąjungos struktūrinės paramos.

DELFI primena, kad į Seimo Audito komitetą kreipėsi liberalcentristas Artūras Melianas, prašydamas ištirti, ar Švietimo ir mokslo ministerija pagrįstai ir teisėtai finansavo Pilietinės visuomenės instituto ir jo partnerių projektą pilietiškumui mokyklose ugdyti.

Panašiu klausimu į Švietimo ir mokslo ministeriją kreipėsi ir liberalcentristų Seimo narys Jonas Liesys.

Liberalcentristams buvo likusi abejonė, kad Švietimo ir mokslo ministerijos skirti pinigai gali būti panaudojami „politinei propagandai“, nes projektą laimėjusiam Pilietinės visuomenės institutui vadovavo Darius Kuolys, kuris su kolegomis organizavo mitingų seriją prieš ankstesnį liberalcentristų vidaus reikalų ministrą Raimundą Palaitį, mat jis iš pareigų atleido du Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) vadovus – Vitalijų Gailių ir Vytautą Giržadą.