Pagal projektą, „viešas konstitucinių dorovinių vertybių bei Konstitucijoje įtvirtintų šeimos pagrindų niekinimas, visuomenės dorovei prieštaraujančių renginių organizavimas“ užtrauktų 1-3 tūkst. litų baudą.

Už tokius pakartotinius veiksmus grėstų 3-6 tūkst. litų bauda.

P. Gražulis tvirtina tokiomis pataisomis siekiantis apsaugoti Konstitucijos 25, 26, 35 ir 36 straipsniuose įtvirtintas vertybes, Konstitucijos 38 straipsnyje išdėstytus šeimos pagrindus.

Konstitucijos 25 straipsnis apibrėžia teisę turėti savo įsitikinimus ir juos laisvai reikšti, ir numatoma, kad tokia laisvė negali būti ribojama kitaip, kaip tik įstatymu, jei tai būtina apsaugoti, be kitko, dorovei ar ginti konstitucinei santvarkai.

Konstitucijos 26 straipsnis numato, kad minties, tikėjimo ir sąžinės laisvė yra nevaržoma, ir žmogaus teisė išpažinti ir skleisti religiją ar tikėjimą negali būti apribota kitaip, kaip tik tada, kai būtina garantuoti visuomenės saugumą, viešąją tvarką, žmonių sveikatą ir dorovę.

Kiti minimi straipsniai reglamentuoja laisvę vienytis į bendrijas, politines partijas, rinktis į taikius susirinkimus.

Konstitucijos 38 straipsnis nurodo, kad šeima yra visuomenės ir valstybės pagrindas, valstybė saugo ir globoja šeimą, motinystę, tėvystę ir vaikystę, santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu.

„Šeima Konstitucijoje apibūdinama kaip visuomenės ir valstybės pagrindas, todėl už šios konstitucinės vertybės ir jos pagrindų niekinimą asmuo ar asmenų grupė turi susilaukti atsakomybės. Dorovinės vertybės, įtvirtintos Konstitucijoje, yra ypač svarbios, nes jos turi teigiamą reikšmę ne kažkuriam individui atskirai, tačiau visai visuomenei, todėl jas būtina ypatingai saugoti ir puoselėti, o už jų niekinimą taikyti administracinę atsakomybę“, - aiškinamajame rašte tvirtina P.Gražulis.

Jis aiškina, jog projekto rengimą tai pat paskatino „esami teisinės sistemos trūkumai, kai darnios, tradicinės šeimos vertybių propagavimas dažnai vertinamas kaip nepagrįstas ir neteisėtas seksualinių mažumų diskriminavimas dėl jų seksualinės orientacijos“.

„Susiklosto ydinga praktika, kai prisidengiant kova prieš diskriminaciją dėl seksualinės orientacijos, diskriminuojamos tradicinės šeimos vertybės, heteroseksualius seksualinius santykius vertinantys asmenys“, - sako parlamentaras.

Jis teigia, jog tokios pataisos turės teigiamą poveikį visuomenės dorovei.