Pirmadienį Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad neįgalumo ir darbingumo lygio nustatymo sritis vis dar palanki korupcijai.

Esą paskatų yra bent dviejuose etapuose – kai medikai nustato ir skiria kreiptis į tarnybą, antrasis – jau pačioje tarnyboje.

Ministerija informavo, kad yra per 60 tūkst. atvejų, kai nustatytas terminuotas netekto darbingumo lygis. Esą peržiūrėjus dėl to priimtus sprendimus, dalis asmenų gali netekti su tuo susijusių išmokų.

Komentuodamas STT pateiktą informaciją L. Kukuraitis neslėpė, kad iki šiol tiek gydymo įstaigose, tiek NDNT yra tos dvi vietos, kuriose gali būti „korupcinis ryšys“.

„Turėdami šias dvi vietas, kur gali būti korupcinis ryšys, turime veikti sistemiškai ir ieškoti sprendimų. Tris žingsnius esame numatę: iš naujo peržiūrėti neįgalumo nustatymo tvarką, peržiūrėti terminuotus nedarbingumo nustatymus, bent didžiąją dalį atsitiktine tvarka.

Trečiasis darbas – ministerijos. Peržiūrime visas įstaigas dėl veiklų optimizavimo ir efektyvinimo. Pažiūrėsime, kaip NDNT tarnyba gali veikti efektyviau“, – kalbėjo ministras.

Pirmadienį STT pranešė pradėjusi naujus ikiteisminius tyrimus dėl gydytojų ir Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (NDNT) Klaipėdos ir Šiaulių teritorinių padalinių tarnautojų galimų sisteminių korupcinio pobūdžio nusikalstamų veikų.

Praėjusią savaitę pareikšti įtarimai dėl kyšininkavimo, papirkimo ir prekybos poveikiu 8 NDNT Klaipėdos teritorinių padalinių tarnautojams: trijų skyrių vedėjams ir kitiems darbuotojams. Taip pat įtarimai dėl papirkimo ir prekybos poveikiu pareikšti 5 asmenims (pacientams).

Visi aštuoni Klaipėdos NDNT darbuotojai nušalinti nuo tarnybos šešiems mėnesiams. Keli įtariamieji buvo sulaikyti 48 val., kai kurių įtariamųjų darbo vietose ir namuose buvo atliktos kratos, kurių metu rastos didelės grynųjų pinigų sumos.

Visiems įtariamiesiems skirtos kardomosios priemonės – rašytiniai pasižadėjimai neišvykti. Keliems įtariamiesiems taip pat skirtos kardomosios priemonės – užstatai (1000–10 000 eurų).

STT pareigūnų turimais duomenimis, pacientai, siekiantys, kad jiems būtų nustatytas neįgalumo ar darbingumo lygis arba nustatytas didesnis nei priklauso neįgalumo ar darbingumo lygis, tiesiogiai ar per tarpininkus kreipdavosi į NDNT Klaipėdos skyrių darbuotojus, kurie už kyšius nustatydavo norimą neįgalumo ar darbingumo lygį. Iš viso tiriama keliasdešimt tokių korupcinių nusikalstamų veikų epizodų. Pacientų duotų kyšių dydis siekia 100–1000 eurų.

_