Šiomis įžvalgomis Rytų Europos studijų centro direktorius pasidalijo, Turkijoje pasirodžius pranešimams apie kariškių perversmą.

Pasak L. Kojalos, kariuomenė Turkijoje visuomet buvo itin svarbus politinis veiksnys, ne kartą sąlygojęs perversmus.

Eksperto teigimu, 2003 metais premjeru tapęs R. T. Erdoganas ieškojo sugyvenimo modelio su kariuomene, bet pastaraisiais metais situacija ėmė keistis.

„Stiprėjant valdžios islamizacijos tendencijoms, taip pat faktams, jog R. T. Erdoganas uzurpuoja galią ir tampa vis labiau vienvaldžiu lyderiu, ypač vykstant konfliktui Sirijoje bei su kurdais, kalbos apie galimą perversmą nebuvo retos. Vyko netgi keli teismai, kuriuose įvairūs asmenys, tame tarpe ir kariškiai, buvo ilgam įkalinti už galimus perversmo planavimus“, - BNS šeštadienio naktį sakė L. Kojala.


„Panašu, kad R. T. Erdogano valdžios uzurpacija ir islamizacija susikirto su Ataturko modeliu sekančios kariuomenės interesais, todėl nenuostabu, kad jau pirmosiomis valandomis skelbiamos tezės apie sekuliarizacijos sugrąžinimą“, - teigė politikos ekspertas.

Linas Kojala

K. Girnius: įvykiai Turkijoje - nepasitenkinimo Erdogano politika išraiška

Įvykiai Turkijoje - jau seniai tvyrojusios įtampos tarp kariuomenės ir šios šalies prezidento Recepo Tayyipo Erdogano išraiška, teigia politikos ekspertas Kęstutis Girnius.

„Ginkluotosios pajėgos yra pasaulietiškos, R.T.Erdoganas yra islamistas. Prieš kelerius metus buvo didelė byla prieš karininkus. Gal karininkai mano, jog R.T.Erdogano užsienio ir vidaus politika yra neveiksminga - didina priešų, ne draugų skaičių“, - BNS šeštadieno naktį sakė K.Girnius.

Anot jo, paskutinėmis dienomis matyti Turkijos politikos pokyčiai - Turkijos valdžios siekis susitaikyti su Rusija, Izraeliu, gali byloti, jog šios šalies vadovybė nujautė augantį nepasitenkinimą aukščiausiuose kariuomenės sluoksniuose.

Kęstutis Girnius

„Tai gali būti ženklas, jog R.T.Erdoganas jaučia, jog generalitetas nepatenkintas jo politika, kuri izoliavo Turkiją“, - sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos instituto docentas.

K.Girniaus manymu, nors nepatenkintųjų Turkijos prezidento politika yra nemažai, tačiau didesnė dalis Turkijos visuomenės jį palaiko, todėl perversmas gali baigtis R.T.Erdogano pergale.

„Manau, kad R.T.Erdoganas laimės, generalitetas pralaimės eilinį kartą. Kol kas R.T.Erdoganą palaiko didelis procentas gyventojų, vienintelė teigiama pasekmė - po šių įvykių jis pašvelnins savo politiką“, - svarstė K.Girnius.

L. Linkevičius: esame sunerimę dėl situacijos Turkijoje

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius šeštadienio naktį išsakė nerimą dėl situacijos Turkijoje, kur kariškiai paskelbė apie valdžios perėmimą.

Pasak ministro, nesankcionuoti kariniai veiksmai yra nepriimtini demokratinėje visuomenėje.

Linas Linkevičius

„Esame sunerimę ir atidžiai sekame situaciją, renkame informaciją iš visų galimų šaltinių, stebėsim visą naktį“, - BNS apie vidurnaktį sakė ministras.

„Jei tai ir ne perversmas, aišku, kad nesankcionuoti kariniai veiksmai. Demokratinėje visuomenėje to neturi būti“, - teigė L.Linkevičius.

Turkijos kariškiai penktadienio vakarą paskelbė perėmę valdžią šalyje. „Valdžia šalyje paimta visiškai“, - teigiama kariuomenės pareiškime, kuris perskaitytas per NTV televiziją.