Užtat visuose miesto pliažuose knibžda vasarotojai. Ypač jų daug savaitgalį rinkosi į Smiltynės paplūdimius. Viena vertus, ten atvažiuoja ramesnė publika, dviratininkai, šeimos su mažais vaikais. Tačiau svarbiausia priežastis, dėl kurios klaipėdiečiai masiškai kėlėsi per Kuršių marias į Smiltynę – švaresnis vanduo. Melnragės, Girulių ir Karklės paplūdimiuose, dėl vyraujančių vėjų priplakamas iš Kuršių marių atitekėjęs žydintis vanduo. O Smiltynėje jis skaidrus ir švarus.

Perkėlos rekordai

Preliminariais duomenimis, šį savaitgalį „Smiltynės perkėlos“ keltais į Kuršių neriją persikėlė rekordinis keleivių skaičius. Pasak perkėlos dispečerio, šeštadienį perkelta 1900 automobilių ir 13 tūkst. pėsčiųjų. „Šios dienos duomenis suvesime 22 valandą, tačiau neatmestina tikimybė, jog šiandien keleivių bus daugiau. Ypač pėsčiųjų. Manau, kad tai bus šių metų rekordas“, - „Delfi“ sakė dispečeris.

Automobilius be jokio grafiko kelia net trys keltai. Tačiau Smiltynės pusėje išsirikiavusi nemenka automobilių eilė. Tačiau niekas nepyksta. „Laukėme pusę valandos. Labai greitai atvažiavome į keltą. Juk trys keltai kelia“, - nenusimena iš Nidos važiuojanti moteris.

Tačiau eilėje stovinčiuosius labiausiai nervina be eilės į keltus lekiantys automobiliai. Tai vadinamieji „neringiškiai“, įsigiję Neringos gyvenvietėse nekilnojamojo turto ir čia deklaravę gyvenamąją vietą. Dėl to jie turi teisę į keltus patekti be eilės ir keltis neatlygintinai.

Pavakare automobilių eilės nusidriekė ne tik Smiltynėje ties perkėla. Tačiau ir iš Melnragės į centrinę Klaipėdos Herkaus Manto gatvę vedančioje P. Lideikio gatvėje. Mat visi poilsiavę Giruliuose ir Melnragėje plūstelėjo atgal į miestą.

Dviratininkų rojus

Smiltynė nuo šiol yra ta Lietuvos dalis, kurioje koncentruojasi daugiausiai dviratininkų. Tiek dviračių vienoje vietoje teko matyti tik Danijoje ir Belgijoje, šalyse, kurios vadinamos dviratininkų valstybėmis.

„Jiems čia patogu privažiuoti, juos traukia švarus vanduo“, - sakė gelbėtojas Valentinas. Jis čia pat pabrėžė, kad šiemet Smiltynėje dar niekas neskendo, todėl ir gelbėtojams nėra darbo.

Vanduo jūroje įšilęs iki 20 laipsnių, todėl besimaudančiųjų buvo tūkstančiai.

Centiniame Smiltynės pliaže išties puikiai sutvarkyta infrastruktūra – nutiesti mediniai takeliai, patogus asfaltuotas privažiavimas dviratininkams, veikia dušas ir naujas tualetas, yra speciali vieta rūkantiesiems. Vaizdą gadina dar pavasarį prieškopyje pastatytas kopose ir iki šiol neveikiantis naujas konteinerinis tualetas. Poilsiautojams tenka naudotis sovietine lauko išviete.

Taksi už 2,5 lito

Ištvermingesnieji važiuoja į ne tokį civilizuotą, tačiau ramesnį ir švaresnį Antrosios Smiltynės pliažą. Į jį iš Naujosios perkėlos prieplaukos pėsčiuosius per Hageno kopą veža keli taksi automobiliai, kurie už vieną keleivį prašo po 2,5 lito.

Užtat dviratininkai, norintys savo transporto priemones pernešti į šį pliažą per kopagūbrį, priversti kaip reikiant paplušėti. Čia nėra tokio patogaus privažiavimo, tik statūs mediniai laiptai. Tiesa, jo krašte sukonstruota speciali lenta dviračiui užvežti. Tačiau tik iš rytinės pusės. Prie jūros tenka nusileisti su dviračiu ant pečių.

Tiesa, medikai teigia, kad karščiai įtakos klaipėdiečių poilsiui neturėjo. Esą sekmadienis šiuo požiūriu buvo eilinė diena.