Tai, ką pastarąją savaitę išgyveno Liberalų sąjūdis, Lietuvos politikoje būna retai. Įtarimai kyšio paėmimu partijos lyderiui Eligijui Masiuliui, laikino partijos pirmininko A. Guogos dūriai partijai bei viešas santykių aiškinimasis jau vadinamas viena didžiausių politinių krizių Lietuvos istorijoje.

Apie partijos vairą svajojęs A. Guoga ėmė sau šaudyti ne tik į savus, bet ir sau į kojas: kalbos apie korupciją partijoje, pažadai statyti bažnyčią ir labdarai skirti turto už 20 milijonų eurų. Vien ko vertas jo pasirodymas pirmadienio LRT televizijos laidoje „Dėmesio centre“.

„Tokio ekscentriško žmogaus dar nebuvo, V. Upsaskichui iki jo dar ilgai augti. Tiek ekscentriškas, kad jau ant idiotizmo ribos. Matyt, čia lošėjo prigimtis ir didelis ego, pasiskaičiavo, kad tuščioje vietoje staiga iškils su bažnyčiomis ir milijonais, tačiau čia elektoratas ne tas“, – A. Guogos skrydį ir krytį komentuoja ilgus metus politikus konsultavusi viešųjų ryšių specialistė Rūta Vanagaitė.

Pasak R. Vanagaitės, liberalų rinkėjus A. Guoga būtų atbaidęs. Politikos technologijų specialistės nuomone, jis padarė klaidą lošdamas ne toje partijoje. Esą A. Guogai reikėjo eiti su Darbo partija, kurios elektoratui norisi bažnyčių ir milijonų. Jai keista, kad liberalai taip ilgai toleravo A. Guogą.

„V. Guogos atsiradimas partijoje ir aukštas iškilimas rodo, kad partija tikrai buvo priklausoma nuo jo pinigų, o ne nuo proto. Per vieną dieną viskas pralošta, taip sakant, ne ant to pastatė“, – teigia R. Vanagaitė.

Viešųjų ryšių specialistės nuomone, paprastų žmonių buitinėje sąmonėje visas E. Masiulio kyšio skandalas atrodo tarsi organizuotas, mat A. Guoga tarsi buvo pasiruošęs iškart kirsti, atsižadėti, smogti. „Stambus pokeris praloštas. Pralošė visi, o ypatingai Lietuvos politinė sistema ir rinkėjai. Reikia mokėti žaisti, net ir lošimo magnatams“, – apibendrina pašnekovė.

Rūta Vanagaitė

Jos nuomone, 2004 m. Liberalų sąjūdis atėjo kaip švari, daug vilčių teikianti partija. E. Masiulis turėjo teisingo, protingo žmogaus įvaizdį. „Kada partijos viršūnė, pats partijos grožis sukompromituotas, labai sunku tai nusiplauti. Žmonės juo labai pasitikėjo, tai buvo žmogus, iš kurio visa žiniasklaida imdavo interviu, jis pasakydavo, kas meluoja, aiškino, kad Kęstutis Trečiokas melavo Seimo komitetui. Vienas iškiliausių Lietuvos politikų visiškai sukompromituotas, reiškia, ir visas judėjimas sukompromituotas. Dabar prasidės liberalų saulėlydis“, – prognozuoja R. Vanagaitė.

Politinių technologijų specialistė mano, kad iki rinkimų Liberalų sąjūdžiui pakilti bus sunku, mat tęsis tyrimas, bus kalbama apie paimtus pinigus, išlįs kitų detalių.

Koją pakišo liežuvis

Tuo metu liberalų užkulisiuose kalbama, kad A. Guoga sau duobę išsikasė viešais pareiškimais. Dar pirmadienio vakarą A. Guoga laiške valdybai ragino partiečius susitelkti, judėti toliau, apgailestavo dėl kai kurių netikslių žodžių. Antradienį liberalų senbuviai prabilo apie siūlymus A. Guogą šalinti iš partijos.

„Jis pajuto praradęs atramą partijoje. Net jo simpatikai siuntė žinią, kad šaudoma pro šalį, neadekvačiai. Be to, jis aiškiai žinojo, kad kritinė masė telkėsi apie R. Šimašių ir E. Gentvilą“, – DELFI pasakojo vienas įtakingas liberalas.

Antanas Guoga

Taigi A. Guogą į akligatvį atvedė neadekvatus kalbėjimas. Daug žmonių užgavo žodžiai apie partijos supuvimą, mafiją. „Be to, jis nebuvo traktuojamas kaip nuosaikus vertybinis liberalas, kuris būtų nuoseklus ir prognozuojamas, gal reikėjo kelių dienų susitelkti“, – pasakojo liberalas.

Jei A. Guoga nebūtų puolęs savarankiškai komunikuoti, būtų dirbęs su komanda, greičiausiai būtų sulaukęs partijos suvažiavimo ir rinkimų.

Tuo metu politikas iš kitos opozicinės partijos spėjo, kad A. Guoga paprasčiausiai neatlaikė įtampos. Esą žmogus, įpratęs būti mėgiamas, atsidūrė visiškai kitame amplua, sulaukė puolimo ir krizės. Be to, spėja jis, komunikavimo klaidos pasipylė, kada A. Guoga nutolo nuo R. Šimašiaus ir neteko pastarojo komunikacijos specialistų komandos patarimų.

Liberalų sąjūdžio korupcijos skandalas: chronologija

- Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) gegužės 12 d. pranešė tirianti įtarimus, kad Liberalų sąjūdžio lyderiui E. Masiuliui koncerno „MG Baltic“ atstovai perdavė apie 100 tūkst. eurų kyšį.

- Byloje, remiantis STT, figūruoja trys asmenys: E. Masiulis, „MG Baltic“ koncerno prezidentas Darius Mockus ir viceprezidentas Raimondas Kurlianskis. STT atliko kratas D. Mockaus, R. Kurlianskio darbo vietose, E. Masiulio namuose, automobilyje, darbo vietoje ir Liberalų sąjūdžio būstinėje.

- Gegužės 13 d. teismas leido R. Kurlianskį suimti 20 dienų, R. Kurlianskio advokatas šį sprendimą apskundė.

- E. Masiulis gegužės 12 d. pranešė pasitraukiantis iš Liberalų sąjūdžio pirmininko pareigų bei pareiškė atsisakantis Seimo nario mandato. Jį laikinai partijos pirmininko poste pakeitė europarlamentaras A. Guoga.

- Gegužės 17 d. BNS pranešė, kad E. Masiulio namuose atliekant kratą rasti pinigai buvo pažymėti teisėsaugos pareigūnų. DELFI žiniomis, pas parlamentarą aptikta beveik 250 tūkst. eurų.

- Šią savaitę A. Guoga ėmė siūlyti atlikti partijos auditą, keisti atsakingąjį partijos sekretorių, valdybos nariams pasiūlė tikrintis melo detektoriais. A. Guoga laidė užuominas, kad korupcija gali būti apraizgiusi ne tik E. Masiulį, bet ir kitus liberalus.

- A. Guoga nepatvirtino, tačiau užuominomis leido suprasti partijos suvažiavime sieksiantis tapti Liberalų sąjūdžio pirmininku.

- Gegužės 17 d. rytą liberalų senbuviai pranešė apie iniciatyvą A. Guogą pašalinti iš partijos dėl veikimą prieš partiją ir jos diskreditavimo. Šis klausimas turėjo būti svarstomas trečiadienio valdybos posėdyje.

Eugenijus Gentvilas, Gintaras Steponavičius, Remigijus Šimašius

- Gegužės 17 d. dalyvaudamas 15min.lt konferencijoje A. Guoga pareiškė ketinantis balsuoti už Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus ir galintis guldyti galvą už pirmininką Gabrielių Landsbergį.

- Čia pat A. Guoga „Lietuvos ryto“ grupės akcininką Gedvydą Vainauską apkaltino reketu.

- Prieš 14 val., kada turėjo prasidėti Seimo nario Eugenijaus Gentvilo ir Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus spaudos konferencija, A. Guoga pareiškė, kad traukiasi iš partijos ir visų einamų pareigų. Tačiau politikas lieka Europos Parlamento nariu.

- Tuoj po to liberalai spaudos konferencijoje paskelbė, kad pirmininko rinkimuose kandidatuos R. Šimašius, o Seimo rinkimuose Liberalų sąjūdžio kandidatų sąrašą ves E. Gentvilas.