Dvi savaites Lietuvoje bei Baltijos kaimynėse vyksiančiose karinėse pratybose bus sutelktos didžiausios nuo įstojimo į NATO sąjungininkų pajėgos.

Pratybos „Kardo kirtis“, kokių Lietuva nematė nuo įstojimo į NATO, birželio 9–20 d. vienu metu vyks trijose Baltijos valstybėse.

Pratyboms Lietuvoje vadovaujantis Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas generolas majoras Almantas Leika antradienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė, kad pirmą kartą Lietuvoje pamatysime danų tankus „Leopard 2A5“. Tankai Lietuvos žeme nevažinėjo nuo Rusijos kariuomenės išvedimo 1993 m.

„Tankų buvimas šių mokymų metu yra ypatingai svarbus, tai leis visiems pratybose dalyvaujantiems kariams treniruotis. Veiksmų su tankais procedūros, taktikos treniruotės – šių mokymų išskirtinumas“, – aiškino A. Leika.
Almantas Leika

Intensyvus karinės technikos judėjimas Lietuvoje prasidės jau trečiadienį. Iš Klaipėdos jūrų uosto bus judama šalia Ruklos esančio Gaižiūnų poligono link. Iš viso pratybose Lietuvoje dalyvaus 800 karinių transporto priemonių. Pasak A. Leikos, pratybų scenarijus išgalvotas ir bus fiktyvus, jis esą nesusijęs su šių dienų ar praeities realijomis.

Į pratybas Lietuvoje Danijos kariai atgabens šarvuotas pėstininkų kovos mašinas CV 9035, naujos modifikacijos vikšrinius šarvuočius M113, pėstininkų kovos mašinas „Piranha“, šarvuotus medicinos sunkvežimius „Duro“ ir kt. techniką. Ši technika į Lietuvą bus gabenama per Klaipėdos jūrų uostą.

Iš JAV į pratybas atskris reaktyviniai naikintuvai F-16, bus naudojamas JAV strateginis bombonešis B-52, Estijos karinių oro pajėgų reaktyvinis lėktuvas L-39, kuro užpilėjas ore KC-135, kiti lėktuvai ir sraigtasparniai.

Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgos bus atsakingos už priimančiosios šalies paramos organizavimą pratybose Lietuvoje dalyvaujantiems NATO sąjungininkams.

Rekordinis karių kiekis

Šiųmetinėse pratybose „Kardo kirtis“ visose trijose Baltijos valstybėse dalyvaus rekordinis karių skaičius – daugiau nei 4,8 tūkst. karių iš dešimties NATO ir partnerių šalių: Danijos, Estijos, JAV, Jungtinės Karalystės, Kanados, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Norvegijos ir Suomijos. Keli šimtai jų treniruosis Estijoje, apie 2 tūkst. – Latvijoje, apie 2,6 tūkst. – Lietuvoje.

Šių metų pratybose „Kardo kirtis 2014“ vienu metu visose Baltijos šalyse vyks brigados lygmens štabų mokymai, Latvijoje ir Lietuvoje – ir lauko taktikos pratybos. Lietuvoje pratybų „Kardo kirtis“ štabų mokymai vyks Generolo Adolfo Ramanausko kovinio rengimo centre Nemenčinėje.

Lauko taktikos pratybose, kurios Lietuvoje rengiamos Gaižiūnų poligone, kartu treniruosis apie 1100 karių iš Danijos divizijos aukštos parengties bataliono kovinė grupės, apie 900 karių iš Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų, apie 190 karių iš Lietuvoje dislokuotos JAV Sausumos pajėgų Europoje 173-osios oro desanto brigados kuopos ir iš JAV Pensilvanijos nacionalinės gvardijos, taip pat apie 50 Lenkijos Sausumos pajėgų karių.

Pratybose Lietuvoje taip pat dalyvaus kariai iš Lietuvos, Estijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Latvijos, Lenkijos ir Suomijos. Kartu su lietuviais iš viso bus apie 2,6 tūkst. karių iš septynių NATO šalių.

„Kardo kirtis“ – tai kasmetinės JAV Sausumos pajėgų Europoje vadavietės Baltijos šalyse organizuojamos tarptautinės pratybos. Šios serijos pratybos Baltijos šalyse šiemet vyks jau ketvirtąjį kartą. Jomis siekiama treniruoti NATO jungtinių karinių vienetų sąveiką, veiksmų suderinamumą ir pasirengimą vykdyti gynybines ir puolamąsias operacijas.