Ruošiantis renginiui jau nuo šio vakaro bus draudžiama statyti automobilius Upės gatvėje ir jos prieigose, o šeštadienį čia numatyta visiškai drausti eismą. Kartu bus ribojamas pėsčiųjų judėjimas.

„Vakar pasirašiau įsakymą vykdyti visų įtartinų asmenų patikrą. Policija tikrins visų ateinančių įtartinų asmenų bagažą, o už neleistinų daiktų turėjimą bus taikoma administracinė atsakomybė. Pagal įsakymą, tai yra ne tik pagaliai, degus skystis, akmenys, kiti sunkūs daiktai, bet ir kiaušiniai, pomidorai, panašūs daiktai. Jų nebus leista įsinešti“, – aiškino K. Lančinskas.

Anot jo, kol teismas nėra priėmęs galutinio sprendimo dėl eitynių, policija ruošiasi renginiui. Todėl jau nuo šio vakaro žadama taikyti tam tikrus apribojimus. Nuo šio vakaro 19 val. iki rytojaus 16 val. nebus galima statyti automobilių Upės gatvėje, kur suplanuota eisena, ir prie „Olympic Casino“ viešbutyje „Reval Lietuva“, iš dalies bus draudžiama statyti automobiliusprie VCUP.

Kęstas Lančinskas
Rytoj 6-16 val. bus draudžiamas eismas Upės gatve, visi įvažiavimai į ją bus užtverti. Čia jau šiandien bus pastatyti informaciniai ženklai, dirbs policijos ekipažai.

Anot K. Lančinsko, į renginio vietą bus įleista ne daugiau kaip 350 žmonių – toks skaičius nurodytas savivaldybės išduotame leidime. Kuriuos konkrečiai asmenis įleisti, spręs patys organizatoriai. Norintieji stebėti renginį, sostinės policijos vadovo teigimu, galės rinktis A. Goštauto gatvėje kitoje Neries pusėje.

Iš viso saugumu per renginį žada rūpintis iki 800 žmonių. Žadama pasitelkti 620 policijos ir 150 Viešojo saugumo tarnybos prie Vidaus reikalų ministerijos pareigūnų. Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis yra pasirašęs įsakymą leisti panaudoti viešojo saugumo pajėgas, tačiau šie pareigūnai budės ne renginio vietoje. Žadama pasitelkti visus būtinus padalinius, įskaitant raitąją policiją. Kartu turėtų būti pasiruošę ugniagesiai-gelbėtojai ir medikai.

Jei Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas pripažins, kad sprendimas sustabdyti leidimą eitynėms buvo pagrįstas, policija, anot K. Lančinsko, „atšauks visus savo planus ir gyvenimas tekės sena vaga“. „Darysime viską, kad nesankcionuotas renginys neįvyktų“, – pažymėjo jis.

Vilniaus policijos vadovas pripažino negalįs užtikrinti, kad net sutelkus tokias pajėgas jokių incidentų per renginį, jei jis vis dėlto vyks, nebus. „Negalime garantuoti, kad minioje neatsiras psichiškai nesveikas žmogus“, – sakė K. Lančinskas. „Rizikos laipsnis tam tikriems incidentams yra aukštas. (...) Mūsų darbas yra užtikrinti, kad incidentų mastas būtų kuo mažesnis ir dalyviai nukentėtų kuo mažiau“, – pridūrė jis. Tačiau rizikos laipsnis esą yra mažesnis nei buvo pernai per sausio 16-osios riaušes.

Pasak K. Lančinsko, pareigūnai seka provokacinius pareiškimus ir kitą viešojoje erdvėje pasirodančią informaciją. Kai kurie provokatoriai policijai esą žinomi, jie jau buvo iškviesti ir oficialiai įspėti dėl atsakomybės kurstant nesantaiką. Kauno policijos atstovai esą bendravo net su buvusiu Seimo nariu Vytautu Šustausku, kuris žadėjo imtis veiksmų prieš eisenos dalyvius. Paprašytas nurodyti provokatorius pareigūnas apibūdino juos kaip Lietuvoje gyvenančius žmones, kurie turi kitokią nuomonę.