Tokia žinia vyrą šokiravo. „Būčiau anksčiau žinojęs, gal pinigus būčiau investavęs į nekilnojamąjį turtą“, – piktinosi debeikietis.

Kaip man tokią Lietuvą mylėti?

„Anykštai“ debeikietis kalbėjo: „Mano pensija - 200 eurų, žmonos - 140 eurų. Visą gyvenimą taupiau, pasidėjau pinigus į Kredito uniją. Dabar sužinojau, kad palūkanos apmokestintos 15 proc. mokesčiu. Iš manęs valstybė atima 240 eurų“.

Skaitytojas stebėjosi, kad niekas jo neinformavo apie naują mokestį: „Niekas apie tai neperspėjo, nieko apie naują mokestį nežinojau. Visą gyvenimą ūkininkavau, dirbau. Aš šokiruotas. Kaip man dabar Lietuvą mylėti? Ar neaišku, kodėl žmonės bėga iš Lietuvos... Kaip nebėgs. Pas mus privilegijuoti yra tik milijardieriai ir prekybos centrai. Paprastą žmogų lengva nuskriausti”.

Žurnalistui paskambinus bendruoju Valstybinės mokesčių inspekcijos telefonu, juo atsiliepusi darbuotoja paaiškino, kad 2014 metais nustatyta nepamokestinama metinių palūkanų riba buvo 10 000 litų, 2015-aisias – 3 000 eurų, o jau 2016 - aisiais – 500 eurų. Taigi, visi, kam už indėlius bankuose per 2016-iuosius „prikapsėjo“ 500 eurų ir daugiau, privalo nuo gautos sumos valstybei susimokėti 15 proc. pajamų mokesčių.

Informacija apie įstatymų pasikeitimus – ne bankų reikalas

Komentaro apie debeikiečio palūkanų apmokestinimą paprašėme Anykščių kredito unijos Valdybos pirmininkės, Administracijos vadovės Birutės Visminienės.

Ji „Anykštai“ sakė: „Viena iš nariui teikiamų paslaugų yra indėlių priėmimas. Pasirašant indėlio sutartį su nariu yra nurodomos šalių teisės ir įsipareigojimai. Kredito unija iš aštuonių sutartyje nurodomų įsipareigojimų, kaip vieną jų, privalo garantuoti Unijoje padėtų indėlių saugumą ir, siekdama užtikrinti indėlių grąžinimą, drausti Unijoje padėtus indėlius Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka ir sąlygomis. Indėliai yra draudžiami ir tokia informacija indėlininkui yra suteikiama. Tačiau kredito įstaiga jokiu nutarimu neįpareigota teikti informaciją ir/ar komentarus apie keičiamas Gyventojų pajamų mokesčių įstatymo (GPMĮ) nuostatas, t.y. apie palūkanų, gautų už turimus indėlius, apmokestinimą ir ribas. Tokia teisė suteikta Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) prie Finansų ministerijos.

Kiek žmonių palietė GPMĮ pakeitimas dėl apmokestinamų gaunamų palūkanų ribos už indėlius, reikėtų kreiptis į VMI. Kredito unija saugo savo narių privatumą ir tokios informacijos viešoje erdvėje neteikia.“

Kvepia lobizmu

Seimo narys, konservatorius Sergejus Jovaiša „Anykštai“ sakė prisimena, kaip buvo keičiamas Gyventojų pajamų mokesčio įstatymas. Sprendimas priimtas 2012-2016 metų kadencijos Seime, Vyriausybei vadovaujant Algirdui Butkevičiui.

„Nežinau, kuo jie remdamiesi šitai padarė. Bankų palūkanos yra labai mažos, suprasčiau jei palūkanos būtų kaip palūkanos. Ko gero, čia buvo kažkokie lobistiniai niuansai“, – svarstė S. Jovaiša. Jis teigė, jog įstatymo pataisai, kuria sumažinta neapmokestinamų banko palūkanų norma, nepritarė.

Dėl gyventojų informavimo apie besikeičiančius įstatymus S. Jovaiša dėstė, kad ypač šios kadencijos Seime „bus daug įstatymų, kurie gali visiems nepatikti“, tačiau jis aiškino, kad visų gyventojų apie visas įstatymų pataisas nepavyks informuosi ir tikrai visiems nepavyks įtikti.