Apie tai ketvirtadienio interviu "Žinių radijui" kalbėjo finansų ministras Rimantas Šadžius.

"Finansų ministerija nėra atsakinga už šiuos siūlymus, siūlymai bus SADM. Kiek žinau, SADM siūlys atitinkamus sprendimus, kurie kitą savaitę greičiausiai bus aptariami Vyriausybėje", - klausiamas apie konkrečius pensijų kompensavimo aspektus sakė R. Šadžius.

Iki numatyto aptarimo ministras į detales gilintis nepanoro, tačiau patvirtino, kad, jo žiniomis, bus svarstomi konkretūs šio klausimo aspektai.

Premjeras Algirdas Butkevičius yra sakęs, kad pensininkai apie pensijų kompensavimo mechanizmą sužinos iki kitą mėnesį vyksiančių prezidento rinkimų. Lėšas pensijų kompensavimui žadama nukreipti iš "Sodros" biudžeto viršplaninių pajamų.

Kompensacijas už per krizę sumažintas pensijas ketinama išmokėti iki 2016 metų, primena ELTA.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė jau yra paskelbusi, kad pensijų kompensacijos nebus paveldimos.

Pensijos dėl ekonominės krizės praėjusios kadencijos Seimo sprendimu buvo sumažintos 2010-2011 metais.

2013 m. lapkričio duomenimis, senatvės pensijų gavėjų buvo 599,4 tūkst., netekto darbingumo pensijų gavėjų - 143,9 tūkst., invalidumo pensijų gavėjų - 70 tūkst.

Skaičiuojama, kad pensijų kompensavimui prireiks 443 mln. litų. Mažiausia kompensacija sieks apie 100 litų.

Kaip po paskutinio pensijų kompensavimo tvarką rengusio darbo grupės posėdžio sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė A. Pabedinskienė, kompensavimas bus paskirstytas į tris laikotarpius: nuo 2014 metų ketvirtojo ketvirčio būtų išmokėta 20 proc. sumos, 2015 metais kompensacijas siūloma mokėti visais ketvirčiais ir bendra suma siektų 40 proc., 2016-aisiais būtų kompensuota 40 proc.