„Tinder“ programėlė pasižymi itin paprastu veikimo principu – „suveda“ du žmones, anonimiškai „pažymėjusius“ vienas kito nuotrauką.

Prisijungus prie jos prieš akis išnyra daugybė nuotraukų, šalia kurių – jose užfiksuotų žmonių amžius, trumpas prisistatymas ir atstumas, kiek kilometrų nuo tavęs jis yra nutolęs. Jei asmuo tau patinka, spaudi varnelę, jei ne – iksą. Galbūt po kelių minučių ar po kelių dienų, bet tam asmeniui taip pat bus parodyta tavo nuotrauka ir jei jis taip pat paspaus varnelę, apie tai programėlė praneš ir leis pradėti pokalbį.

Nors kadaise atstumas iki tau patinkančio žmogaus buvo vienas svarbiausių rodiklių, kuris ypač pravesdavo ieškant trumpalaikių nuotykių, pastaruoju metu daugėja tų, kurie „Tinder“ atranda gyvenimo meilę.

Sakosi prisijungę dėl smalsumo

Interneto forumuose gausu pasakojimų apie lietuvaičių nuotykius, kuriuos jie patyrė prisijungę prie šios programėlės.

Tiesa, kad ieško lovos partnerio ar mylimojo pripažįsta retas. Kone visi internautai net prisidengę po slapyvardžiais teigia, kad prie programėlės prisijungė vedini smalsumo, nors kai kurie jų pasakojimai šokiruoja.

„Daug vienos nakties ieškotojų čia, nes tam ši programa ir buvo sukurta. Tik daug neišmanančių galvoja, kad čia šiaip pažinčių programa. Jei ten užsiregistruoji, tai natūralu, kad dauguma galvoja, kad ieškai vienos nakties nuotykio“, – viename interneto forume konstatavo internautė.

Išlaisvino nuo tabu ir kompleksų

Savo ruožtu kitos merginos pasakojo, su kokiais vaikinais joms teko susidurti prisijungus prie šios programėlės.

„Prisiskaičiau gražių istorijų, nepabijojau ir aš parsisiųsti. Matchų atsirado ir rašiau, entuziastė, labiau patikusiems pirma. Vienas antroje žinutėje pasiūlė oralinį, atsisakiau, užblokavau, bet jis ne pėsčias, feisbuke susirado! Kitas papasakojo, kaip po nakties tualeto reikalus einasi daryti. Tai tokia buvo mano pradžia“, – pasakojo mergina.

Vis dėl to po kiek laiko atsirado ir jos dėmesį itin patraukęs vaikinas.

„Gyvenime neturėjau intymesnio kontakto su vaikinu, bet dievaži, dabar jaučiu, kad man seniai reikėjo tokio pokalbio, tokia išsilaisvinusi nuo visų tabu ir kompleksų pasijaučiau. Vėliau dar susirašinėjom padoriai, susitikom, viskas šaunu, ir op jis tik neįpareigojančio sekso ieško“, – pasakojosi mergina.

Viliojo ir merginą, ir jos draugę, susirado vyresnę meilužę

„Šiandien parėjau iš po vakarykščio pasimatymo. Šiaip, visai nieko vaikinas, išsilavinęs, gražus, smagiai paplepėjom, filmą žiūrėjom... Bet išsikrausto į kitą miestą greitai, tad tikriausiai tai buvo mano pirmasis vienos nakties nuotykis“, – pripažino kita internautė.

„Mano vaikino grupiokas susirado ten meilužę, kuri turi vaiką, vyrą ir jai apie 35 metai, o jis ketvirtakursis. Jau tris mėnesius duodasi, kai jos vyras išvažiuoja į komandiruotes. Žiauru“, – apie pažįstamojo nuotykius pasakojo mergina.

„Man tai visaip buvo. Siūlė ir seksą už pinigus, ir šiaip maldavo, kad permiegočiau. Vieniems užtekdavo „ne“, kiti nuolat rašydavo, sakė, kad išpildys visus norus, bet atsisakiau. Šiaip buvau sutikusi ir normalių vaikinų, ir pasimatyme buvau, bet kažko trūko. Man ten visi nepatikimi atrodo, nes draugė su vienu bendravo, jau ten jis jai žadėjo viską, o po to man buvo matchas. Tuomet ir prigavom, kad jis su visom taip, net buvau su juo susitikusi, nes norėjome išsiaiškinti, ar tikrai melagis“, – pasakojo mergina.

Surado gyvenimo meilę

Vis dėlto teigti, kad „Tinder“ programėlė skirta tik trokštantiems vienos nakties nuotykių, būtų per drąsu. Internautai dalijosi ir kitokio pobūdžio pasakojimais.

„Aš ten vaikiną susiradau. Draugaujam jau 7 mėn. Dar 3 draugės irgi vaikinus ten susirado“, – sakė viena mergina.

„Mano „Tinder“ matchas dabar su manimi kartu gyvena. Net gėda kam nors papasakot, kai paklausia, kaip susipažinome“, – pritarė jai kita.

„Buvau keliuose pasimatymuose, bet paskutinis buvo lemtingas. Po poros mėnesių jis man pasipiršo ir jau 8 mėnesius esame kartu. Kartu perkame butą, planuojame vestuves, šeimą“, – pasidžiaugė ir trečioji mergina.

„Susiradau ten fainą vaikiną. Žiauriai keista iš tikro, kad taip suvedė ši programėlė mus, nes abu mus draugai paragino įsirašyti, realybėje tai tikrai nebūtumėme sutikę vienas kito, nes esam iš visai kitų gyvenimo sferų. O pasimatymų buvo nemažai. Yra ir neblogų vaikinų, bet ne paslaptis, kad ten daug vienos nakties nuotykių ieškotojų“, – pripažino kita.

Išsigelbėjimas vienišiams

Savo ruožtu DELFI skaitytojas Paulius (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi) pasakojo, kad prie „Tinder“ programėlės jungiasi ne tik paaugliai, bet ir vieniši trisdešimtmečiai.

„Dauguma mano draugų šįmet pasitinka 30-mečius, tai tas amžius, kada jau daug bendraamžių vedę ar ištekėję, augina vaikus, o vienišiams tenka atsakinėti į tėvų ir kitų klausimus: „O kada tu? Mano pastebėjimu, „Tinder“ ir kitos programėlės yra išsigelbėjimas. Nieko nebestebina, kai porelės pasako, kad susipažino internete“, – sakė jis.

Pasak Pauliaus, „Tinder“ privalumas – matai asmens, su kuriuo bendrauji, nuotraukas, tad didelė tikimybė, kad nuėjęs į pasimatymą bent jau neišsigąsi sutiktojo išvaizdos.

Demaskavo homoseksualų bendradarbį

„Vieni ten ieško meilės, kiti tik sekso. „Tinder“ padeda susiorganizuoti pasimatymą, o toliau tai jau kiekvienam savo. Kita vertus, kaip sakė viena mano draugė: „Po 30 nereikia švaistyti progų“, – šyptelėjo pašnekovas.

Jam pasirodė įdomu ir tai, kad „Tinder“ pažinčių gali ieškoti ir homoseksualai.

„Nusistatai, kad vyrai ieško vyrų, ir žiūri, kas siūloma. Aš save tyrėju galiu laikyti: aptikau keletą vyrų, ieškančių pažįstamų vyrų, kurie iki šiol gynėsi nesą gėjai. Jei nėra, tik ko tada „Tinder“ vyrų ieško? Ir bendradarbį taip esu demaskavęs, žinote, Vilnius toks mažas, kad greit pažįstamų net pažinčių programose aptinki.

Pavyzdžiui, kartą grįžau iš priėmimo ambasadoje, draugė parodė „Tinder“ rastą vyrą, su kuriuo planavo pasimatymą. Ėmiau kvatotis, nes tą vyrą, diplomatą, tik ką mačiau ambasados renginyje“, – linksmais įspūdžiais dalijosi jis.

Bandė įminti „Tinder“ sėkmės paslaptį

Savo ruožtu psichologė psichoterapeutė Genovaitė Petronienė, paprašyta aptarti pažinčių telefono programėlėse fenomeną, pripažino, kad „Tinder“ naudoja ir keli jos pacientai, tačiau nei neigiamų, nei teigiamų to aspektų ji tikino nepastebėjusi.

„Manau, per šią programėlę susipažinti paprasčiau nei pažinčių portaluose. Toks pažinties būdas – lengvabūdiškesnis, reikalaujama mažiau atsakomybės. Nėra jokių anketų pildymo, gilinimosi, viskas vyksta spontaniškiau. Po to, kai jau susipažįstama, viskas vyksta panašiai – žmonės susitinka ir pamato, patinka vienas kitam ar ne“, – patikino ji.

Psichologės teigimu, viskas Lietuvoje vyksta taip pat kaip ir užsienyje – siekiama, kad būtų kuo paprasčiau prieiti prie kito žmogaus.

Psichologė Genovaitė Petronienė

Įvardijo pliusus ir minusus

„Mūsų šaliai tai nėra blogai. Pavyzdžiui, kokioje Anglijoje ir Amerikoje kažką kitam žmogui pasakęs metro sulauksi paprasto atsakymo, o Lietuvoje jau būtų laikoma, kad darai kažką ne pagal visuomenės normas. Lietuviai – susivaržę ir daug nelaimingų žmonių bijo net „labas“ pasakyti. Naudodamasis internetinėmis pažintimis jau iš karto supranti, kad kitas žmogus irgi kažko ieško, tad pokalbis mezgasi natūraliau. Tai sudaro iliuziją, kad lengviau rasti porą, tačiau lengvėja tik pirmieji žingsniai“, – pastebėjo G. Petronienė.

Anot psichologės, bendravimas internetu niekada neatpirks bendravimo gyvai, kai gali matyti natūraliais žmogaus reakcijas, jo kūno kalbą.

„Kita, ką labai dažnai pastebi mano klientai, tu susitinki su daug žmonių, kurie kaip ir nėra blogi, būtų galima bendrauti, bet neįsimyli. Taip žmonės susiranda daug pažįstamų, patiria seksualinių nuotykių, bet neranda to, ko labiausiai trokšta – gilesnio jausmo“, – pastebėjo specialistė.

Paaiškino, kaip rasti meilę internete

Anot jos, bendraujant internetu iš pradžių atsiranda euforija: „O, viskas laisvai prieinama“, tačiau vėliau nuo nuolatinių nusivylimų galima nepaprastai pavargti.

„Žinoma, internete galima užmegzti ir rimtus santykius, tačiau rimtos antrosios pusės susiradimas priklauso nuo gana sudėtingų, sunkiai psichologiškai paaiškinamų dalykų. Pavyzdžiui, nuo to, ar žmogus jau pasiruošęs įsimylėti. Tarkime, būna tokių moterų, kurios nori santykių, bet pyksta ant vyrų ar bijo. Tokiu atveju galima siūlyti patį geriausią partnerį, bet dėl moters elgesio kontaktas neįvyks. Taigi labai svarbu žinoti, kokio žmogaus nori šalia ir ar iš viso kažko nori. Tai padaryti nepadės jokios programėlės“, – įsitikinusi psichologė.

Paprašyta patarti, kaip turėtų elgtis žmonės, kurie nori internete surasti rimtą antrąją pusę, ji sakė, kad svarbiausia – „susitvarkyti savo dalį“.

„Gal reikia pasikalbėti su draugais, gal nueiti pas psichologą tam, kad jie padėtų suprasti esamas mintis. Visi susipažinti padedantys išradimai yra geri, jie tikrai palengvina procesą, tačiau pirmiausiai turėtų būti išspręstos to žmogaus, kuris ieško antrosios pusės, problemos“, – aiškino ji.

Laiko visiškai normaliu bendravimo būdu

Savo ruožtu psichologas Julius Tilvikas DELFI patikino, kad internetinės pažintys populiarios dėl šiuolaikinių žmonių gyvenimo būdo.

„Pirma, labai daug laiko praleidžiame virtualioje erdvėje. Be to, mūsų realios pažintys labai dažnai apsiriboja tam tikra, uždara žmonių grupe. Paprastai tai – draugai, pažįstami, kolegos arba bendramoksliai. Savo ruožtu internetinės pažintys yra kaip nauja terpė, padedanti išplėsti esamų pažinčių ratą. Tai – visiškai normalus bendravimo būdas šiame internetiniame amžiuje“, – mano jis.

Anot psichologo, anksčiau, kai dar nebuvo tokių technologinių galimybių, naujų pažinčių buvo ieškoma kitaip. Pavyzdžiui, artimų sielų žvalgytasi pažinčių klubuose. Drąsiausieji kreipdavosi į žmones, kurie siūlydavo piršlio paslaugas.

Julius Tilvikas

Sėkmingus santykius užmezgė internete

„Manau, kad tobulėjant technologijoms atsiras ir daugiau susipažinimo būdų, tačiau verta priminti, kad esmė nesikeičia. Ir anksčiau, ir dabar, esminis dalykas, kuris slepiasi po technologija, yra žmogiškas santykis“, – pastebėjo jis.

J. Tilviko teigimu, sunku išskirti tipą lietuvių, kurie linkę susipažinti internetu. Paprastai tai jaunesnio amžiaus žmonės, kuriems internetas – visiškai normali pasaulio dalis.

„Žinau ne vieną sėkmingų santykių pavyzdį, kurie užsimezgė būtent internete. Jei žmonės ieško ilgalaikių santykių, jie atsirinks, kas jiems tinka. Tai gali būti visai sėkmingas būdas rasti partnerį. Tačiau jei ieškoma trumpalaikio ryšio ar vienos nakties nuotykių, galima rasti ir tai“, – pastebėjo J. Tilvikas pabrėždamas, kad koks rezultatas bus pasiektas bendraujat virtualiai, priklauso nuo pačių žmonių.