Klaipėdos apskrityje yra 113 pavojingų objektų. Septyni iš jų yra trečiojo lygio – pavojingiausi.

Tai reiškia, kad juose laikomas ar perkraunamas didžiausias kiekis žmogaus sveikatai ir gyvybei pavojingų medžiagų. Penki iš septynių pavojingiausių objektų yra Klaipėdos mieste.

Visi tokie objektai, prie kurių priskiriamos ir degalinės, privalo aplinkiniams gyventojams išdalinti atmintines apie savo veiklą, pavojus, paaiškindami,

Pasak Klaipėdos apskrities Civilinės saugos departamento direktoriaus Stanislovo Kučinsko, kiekviena tokia įstaiga privalo turėti spalvotas atmintines gyventojams, kurias galėtų bet kada išdalinti.

Vis dėlto nemaža dalis objektų tokių atmintinių neturi. Iš Civilinės saugos departamento pareigūnų šiemet patikrintų 60 pavojingų objektų atmintines turėjo tik 34.

S.Kučinskas pastebėjo ir tai, kad kai kurie žmonės, atsakingi už šių objektų civilinę saugą, yra nepakankamai parengti. Jie per retai dalyvauja pratybose, o kai kur apskritai nėra atsakingo už civilinę saugą darbuotojo etato.

Tokio specialisto nėra ir viename iš septynių pačių pavojingiausių Klaipėdos apskrities objektų – Būtingės naftos terminale. Už civilinę saugą atsakingo darbuotojo etatas liko neužimtas, kai iš darbo išėjo anksčiau šias pareigas ėjęs žmogus.

Pasak S.Kučinsko, Būtingės terminale minimalūs saugumo reikalavimai išlaikyti. Bet atsakingo už saugą darbuotojo nebuvimas kelia nerimą. Esą Būtingės naftos terminalo atstovai teigia, kad tokio darbuotojo ir nereikia, motyvuodami, kad etatas žmogaus, atsakingo už civilinę saugą, yra „Mažeikių naftoje“.

„Bet mes su tuo nesutinkame ir jau kurį laiką ginčijamės“, – tvirtino S.Kučinskas. kaip elgtis įvykus avarijai.