Gegužė šiluma nelepins

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus Teresė Kaunienė teigė, kad paskutinę savaitę vidutinė paros temperatūra iš tiesų yra gerokai žemesnė už daugiametę normą, taigi orai tikrai vėsūs. Labai šiltos oro masės įsiveržimo, deja, nenumatoma ir ateinančią savaitę. Vyraus vidutiniškai šilti orai, kuriuos atneš vidutinių platumų oro masės.

„Temperatūra labiau priklausys ne nuo pačios oro masės, o nuo saulėtumo. Jeigu giedresnis oras, bus šaltesnės naktys ir šiltesnės dienos. Jei bus debesuota, su lietumi, diena atitinkamai bus vėsesnė. Apie šalnas, nors naktys bus vėsokos, nekalbame, stiprių vėjų taip pat nenusimato. Tačiau lietaus bus – tai daugiau, tai mažiau. Pavyzdžiui, sekmadienio naktį praslinks lietaus frontas, pirmadienis – be lietaus, antradienis – su lietumi, trečiadienį vėl lietaus mažiau. Taigi ilgesnio tarpo be lietaus nebus, nebent kuriame nors regione pasitaikys kelios saulėtos dienos. Kita vertus, vyraus vasariški lietūs – palis ir nustos. Ilgalaikiai lietūs tokiu metu nėra dažni. Šiuo metu praėjo lietaus per Rytų Lietuvą, tuo tarpu kitose Lietuvos dalyse lijo mažai. Taigi dabar gal ir Rytų Lietuvoje sulauksime geresnių orų. Antradienį gali nugriaudėti perkūnija, bet kadangi didelio įšilimo nebus, ji nebus stipri“, - pasakojo specialistė.

Pasak pašnekovės, iš esmės vyraus mūsų regionui būdingi orai, nors keletą praėjusių metų gegužę buvo kur kas šilčiau. Galima teigti, kad šiemet mokame už šiltą žiemą. Mat daugiametė temperatūra dažniausiai mažai keičiasi, todėl jei būna šilta žiema, neretai ateina vėsesnis pavasaris.

Nepaisant to, kad daug šilumos nežadama, tikėtina, kad vidutinė paros temperatūra bus šiek tiek didesnė už daugiametę normą. Dienomis termometro stulpelis rodys 16-20 laipsnių. Kiek labiau išsiskirs tik pirmadienis – oras kai kur įšils net iki 23 laipsnių. Taigi vasaros dar teks palaukti.

„Vis dar vyraus pavasario, o ne vasaros orai. Net kai termometras rodys apie 20 laipsnių, tai nebus vasariška šiluma, kai galima išsirengti. Yra buvę gerokai šiltesnių antrųjų gegužės pusių, šiemet per visą mėnesį buvo išsišokusi tik viena kita šiltesnė diena. Artimiausia savaitė – taip pat tik vidutiniškai šilta“, - teigė pašnekovė.

Kokią vasaros pradžią žada ilgalaikės prognozės

Pasak Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vyriausiojo specialisto Donato Valiuko, Europos vidutinės trukmės orų prognozių centro pateikta keturių savaičių prognozė rodo, kad artėjant kalendorinei vasari didelių temperatūros šuoliukų nereikėtų tikėtis.

„Ateinanti savaitė prognozuojama šiek tiek vėsesnė nei įprastai, birželis taip pat gana artimas daugiametei normai. Panašiai prognozuoja ir amerikiečiai – ypatingų karščių kol kas nenusimato. Vidutinė birželio temperatūra pas mus būna apie 15-15,5 laipsnio. Tačiau šis skaičius nenurodo temperatūros svyravimų. Tarkime, dabar yra šalčiau, vėliau kiek atšils -  ir temperatūra išsilygins“, - aiškino pašnekovas.

Klimatologo teigimu, temperatūrų svyravimai Lietuvos orams yra įprasti, tačiau šiltėjant klimatui iš tiesų sulaukiama daugiau ekstremalių reiškinių (audrų, škvalų) ir temperatūros šuoliukų, kai didžiulius karščius keičia labai ryškus atvėsimas arba atvirkščiai.

„Dabartinė vėsa yra normalus reiškinys šiam laikotarpiui. Gegužė vis dėlto dar yra paskutinis pavasario mėnuo, ne vasara. Tiesa, šių metų gegužė nėra tokia šilta kaip kelerius praėjusius metus, tačiau mes tiesiog labai pripratome prie šilumos. Pagal daugiametes klimatines normas šių metų gegužė neišsiskiria. Be to, ir vasara pas mus prasideda ne nuo birželio pirmos, kalendorinės vasaros datos, o nuo birželio vidurio. Mes sakome, kad prasidėjo vasara, kai vidutinė paros temperatūra perkopia per 15 laipsnių. Rytų Lietuvoje ji įsivyrauja jau pirmomis birželio savaitėmis, pajūryje – vėliau, antroje birželio pusėje“, - sakė D. Valiukas.