"Nepriklausomai nuo to, kam juridiškai priklausys šį šventovė, svarbu, kad ją valdytų žmonės, neabejingi šios vietos likimui", - sakė patriarchas Kirilas, kurio žodžius cituoja jo spaudos tarnyba.

Taip Rusų Ortodoksų Bažnyčios vadovas ir Kaliningrado srities valdantysis archijerėjus atsiliepė į Lietuvos valdžios raginimą neperduoti Maskvos patriarchatui lietuvių literatūros klasiko K.Donelaičio muziejaus pastato Čistyje Prūduose. Atsiliepdama į šiuos nuogąstavimus Kaliningrado srities dūma neseniai atidėjo sprendimą perduoti minėtą bažnyčią Rusų Ortodoksų Bažnyčiai.

Patriarcho nuomone, būtų teisinga sudaryti "globėjų tarybą, kurioje dalyvautų Rusų Ortodoksų Bažnyčia, dalyvautų mūsų kolegos, broliai iš Lietuvos - ir protestantai, ir katalikai".

"Galbūt ši vieta ir pati globėjų taryba galėtų tapti rimto tarpnacionalinio ir tarpkultūrinio dialogo vieta. Būna taip, kad vieta, dėl kurios vyksta ginčai, tampa susitaikymo, bendrų pozicijų parengimo ir bendradarbiavimo vieta", - sakė patriarchas Kirilas.

Padėkojęs regiono gubernatoriui Nikolajui Cukanovui ir srities dūmai už anksčiau priimtą sprendimą perduoti 19 religinės paskirties objektų Bažnyčiai, drauge jis pažymėjo, kad "Bažnyčia niekada nekuria savo gerovės ir nesprendžia savo uždavinių, kenkdama kitų gerovei", o mėgina surasti sprendimus, kurie tenkintų daugelį.

Patriarcho įsitikinimu, gera valia padės išspręsti visus sunkius klausimus, taip pat ir susijusius su religinės paskirties objektų, kurie perduoti Bažnyčiai, naudojimu.

"O ten, kur įsikūrusios visuomenės požiūriu svarbios įstaigos, Bažnyčia garantuos galimybę tęsti jų veiklą - tiek laiko, kiek pačios įstaigos norės pasilikti, arba bent jau tol, kol šioms įstaigoms bus suteiktos adekvačios ir galbūt net geresnės, patogios sąlygos jų veiklai tęsti", - patikino patriarchas Kirilas.

Jis pareiškė tvirtą įsitikinimą, kad "vadovaujantis gera valia, galima ir čia plėtoti santykius su mūsų partneriais, kolegomis, broliais taip, kad per šią partnerystę būtų padaryta teisingai, kad jokiu būdu nebūtų pažeistas didžio poeto atminimas ir kad drauge tikintieji galėtų įgyvendinti čia savo religinius poreikius".

K.Donelaičio memorialinis muziejus buvo atidarytas 1979 metais atstatytoje liuteronų bažnyčioje Čistyje Pruduose. Bažnyčios viduje įrengta kripta, kurioje 1979 metais buvo perlaidoti poeto palaikai.
1998 metų pavasarį K.Donelaičio memorialinis muziejus buvo išbrauktas iš Rusijos svarbių kultūros paminklų sąrašo ir perduotas globoti Kaliningrado srities institucijoms.