Pagal buvusias pajamas teoriškai jai priklausytų 99,75 eurų kompensuojamojo uždarbio dienos tarifas, bet jai bus pritaikytas 65,68 eurų tarifas, mat jis skaičiuojamas pagal pirmą vaiką, kai galiojo išmokų „lubos“.

Bėda tik ta, kad nuo 2017 m. sausio 2 d. įsigaliojo Konstitucinio Teismo nutarimas, pripažinęs, kad „lubų“ taikymas išmokoms nėštumo ir gimdymo atostogų metu, prieštarauja Konstitucijai.

V. Puidokienė tikėjosi, kad Konstitucinio Teismo nutarimas reikš kompensuojamojo uždarbio tarifo padidėjimą nuo 65,68 iki 99,75 eurų. Bet taip nenutiko. Ir formaliai „Sodra“ teisi, nors logika sakytų ką kita.

Kaip skaičiuojama išmoka

Su pirmu vaiku nėštumo ir gimdymo atostogų V. Puidokienė išėjo 2015 m. birželį. Tuo metu teisės aktai numatė, kad motinystės išmokoms šiuo laikotarpiu yra taikomos „lubos“. Tai reiškė, kad nesvarbu, kokio dydžio buvo moters alga ir įmokų sumos, maksimalus kompensuojamasis uždarbio dienos tarifas negalėjo viršyti einamųjų metų draudžiamųjų pajamų 3,2 dydžio sumos.

V. Puidokienei tokios „lubos“ buvo pritaikytos, todėl kompensuojamasis dienos uždarbis siekė 65,68 eurus, nors pagal moters atlyginimą tarifas galėjo siekti 99,75 euro.

„Buvo kaip buvo, nieko čia jau nesugrąžinsi“, - sako moteris.

Paauginusi pirmą atžalą, V. Puidokienė vėl ėmė laukti antrojo vaikelio. Tai reiškia, kad per tą laiką moteris buvo vaiko priežiūros atostogose, gavo motinystės išmokas ir negrįžo į darbą. Su antruoju vaikeliu nėštumo ir gimdymo atostogų ji išėjo 2017 m. sausio 2 d.

Kaip tik šią dieną įsigaliojo Konstitucinio Teismo nutarimas, kuris skelbia, kad motinystės išmokų „lubos“ nėštumo ir gimdymo atostogų metu prieštarauja Konstitucijai.

Reikia pabrėžti, kad iš viso egzistuoja 3 tipų atostogos, kai tėvai gali nedirbti ir gauti išmokas.

Nėštumo ir gimdymo – tai atostogos, suteikiamos moterims suėjus 30 nėštumo savaičių. Jos trunka 126 dienas: 70 dienų iki gimdymo datos ir 56 dienos po gimdymo. Jei moteris nepasinaudojo teise išeiti atostogų iki gimdymo, po jo suteikiamos tik 56 dienos atostogų. Jei gimsta daugiau nei vienas vaikas arba gimdymas būna komplikuotas, skiriama dar 14 dienų išmoka. Atskirai išmokos nustatomos, jei gimsta neišnešiotas vaikas. Konstitucinis Teismas nustatė, kad ši išmoka negali būti ribojama.

Tėvystės – tai vaiko tėvui suteikiamos atostogos, iki vaikui sukaks vienas mėnuo. Tėvystės išmokai taikomos „lubos“: maksimali suma šiuo metu siekia 1566,6 eurus.

Vaiko priežiūros – tai atostogos, iki vaikui sukaks metai, dveji ar treji. Tokių atostogų gali eiti tiek tėtis, tiek mama. Tėvai gali pasirinkti, ar gauti 100 proc. išmoką vienus metus, ar dalinti ją dalimis – 70 proc. pirmaisiais vaiko auginimo metais ir 40 proc. antraisiais (antrais metais galima prisidurti iš šalies). Tėvai gali vaiko priežiūros atostogas ištęsti iki trejų metų, bet trečiaisiais metais išmokos nemokamos. Vaiko priežiūros išmokoms „lubos“ ir toliau galioja, maksimali mėnesio išmoka siekia 1566,6 eurus.

V. Puidokienė manė, kad Konstitucinio Teismo sprendimas dėl nėštumo ir gimdymo atostogų „lubų" reiškia, jog naujas kompensuojamasis uždarbis nėštumo ir gimdymo atostogų metu atitiks jos buvusį atlyginimą. Bet viltis taip ir liko viltimi.

„Sodra“ jai leido rinktis, arba gauti tokią pat išmoką, kaip su pirmu vaiku, arba prašyti perskaičiuoti pagal pajamas, kurias gavo pirmojo vaiko priežiūros atostogų metu. Pajamomis vaiko priežiūros atostogų metu laikomos tuo metu gautos išmokos su maksimalia riba.

Moteris pasirinko pirmą variantą ir iš esmės tai reiškia, kad nėštumo ir gimdymo atostogų metu su antru vaiku ji gauna išmokas su tokiomis pat „lubos“, kurios dabar jau yra antikonstitucinės.

„Susiklosčiusioje situacijoje svarbus yra pats faktas: „Sodros“ taikomas motinystės pašalpų ribojimas prieštarauja Konstitucijai. Prieštarauja dabar ir prieštaravo anksčiau. Konstitucinis Teismas dabar tai tik konstatavo. O „Sodra“ tuos Konstitucijai prieštaraujančius teisės aktus vis dar taiko, net ir po Konstitucinio Teismo nutarimo įsigaliojimo, tai yra po 2017 m. sausio 2 d., o tai nėra ir niekaip negali būti suderinama su mamų interesais“, - sako V. Puidokienė.

„Sodra“ formaliai teisi

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė teigia, kad pagal Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymą moteris, kuri iki antro vaiko nėštumo ir gimdymo atostogų buvo pirmo vaiko priežiūros atostogose, gali rinktis iš dviejų variantų:

1. Prašyti, kad nauja motinystės išmoka nėštumo ir gimdymo atostogų metu būtų mokama pagal anksčiau apskaičiuotą kompensuojamą uždarbį (V. Puidokienės atveju buvęs uždarbis buvo apribotas „lubomis").

2. Prašyti, kad nauja motinystės išmoka būtų apskaičiuota iš naujo, taikant bendrą taisyklę, kai išmoka apskaičiuojama pagal 12 paeiliui einančių mėnesių gautas pajamas (tačiau būdama vaiko priežiūros atostogose antrus metus ir gaudama 40 proc. išmokos, V. Puidokienė antrojo varianto rinktis negalėjo).

Jokio trečio varianto V. Puidokienei pasiūlyta nebuvo, todėl moteris pasirinko pirmąjį ir gauna išmokas su „lubomis", kurių teoriškai būti negalėtų.

V. Puidokienė teigia, kad dėl tokios skaičiavimo tvarkos ji iš viso praras apie 2000 eurų. „Man tai atrodo gana didelė suma", - sako moteris.

Pašnekovė teigė, kad kreipėsi į teisininkus bei svarsto galimybę kreiptis į teismą.