Be to, priduria jis, jau ruošiama naujovė – dokumentus praradę žmonės užsienyje netrukus galės gauti ne tik dvi savaites galiojantį leidimą grįžti į Lietuvą, bet ir metus galiosiantį laikinąjį pasą.

– Pone Pulokai, kiek dažnai Lietuvos gyventojai kelionėse pameta dokumentus?

– Tokių atvejų būna tikrai nemažai, nes atsitinka visokiausių nelaimių, dokumentai pametami ar pavagiami. Per metus mūsų ambasadose išduodama 10 tūkst. asmens grįžimo pažymėjimų. Tačiau į šį skaičių įeina ir grįžimo į Lietuvą dokumentai ką tik gimusiems vaikams.

– Ką pirmiausia daryti netekus dokumentų?

– Pagrindinis patarimas – nesutrikti, labai blaiviai įvertinti situaciją ir kreiptis į policiją – įvykį reikia užregistruoti, nes asmens dokumentas yra vertybė ir gali būti panaudotas blogais tikslais. Taip pat reikia kreiptis į mūsų diplomatinę atstovybę, konsulinę įstaigą arba ambasadą, jei toje šalyje ji yra.

– O ką daryti, jeigu jos nėra? Tarkim, žmogus yra Tenerifėje, o ambasada – tik žemyninėje dalyje, Madride.

– Tokiu atveju reikia kreiptis į artimiausią Europos Sąjungos šalių diplomatinę atstovybę. Ten bus užduoti panašaus pobūdžio klausimai ir išduotas dokumentas.

– Kiek išdavimo procesas užtrunka?

– Tai trunka nelabai ilgai. Pagrindinis dalykas – pirmiausia bus įsitikinta asmens tapatybe, t. y. ar atėjęs asmuo yra būtent tas, kuriuo prisistato. Bet paprastai bent jau mūsų atstovybėse kelionės dokumentus žmonės gauna tą pačią dieną ir gali saugiai grįžti į Lietuvą.

– Ar geranoriškai žiūrima, pavyzdžiui, jei lėktuvas po kelių valandų?

– Į tai tikrai atsižvelgiama ir stengiamasi kuo greičiau viską padaryti. Bet, kadangi būtina patvirtinti asmens tapatybę, reikia institucijų, esančių Lietuvoje, pagalbos.

– Šią vasarą žadama naujovė – laikinieji pasai. Kas keisis?

– Šiai naujovei seniai ruošiamasi. Laikinas kelionės dokumentas, laikinasis pasas, bus išduodamas ne Lietuvoje, o mūsų atstovybėse, konsulinėse įstaigose. Tai dokumentas, kuris galios iki vienerių metų ir bus skirtas ne tik grįžti į Lietuvą, bet ir, jei reikės, tęsti kelionę. Nes asmens grįžimo pažymėjimas yra skirtas tik grįžti į Lietuvą ir galioja tik dvi savaites.

– Taigi, jei pameti pasą, tarkim, Madride, o planavai skristi ir į Paryžių, tai galėsi tą daryti?

– Taip. Tai bus toks dokumentas, su kuriuo bus galima tęsti kelionę.

– Šis dokumentas skirsis nuo įprasto paso?

– Taip, kadangi laikinasis pasas bus išduodamas ambasadose, jis bus spausdinamas vietoje ir skirsis jo spalva – viršelis bus pilkšvai žalsvas.

– Tai kainuos?

– Mes siūlysime vyriausybei patvirtinti 50 eurų konsulinio mokesčio tarifą už šią paslaugą. Paprastą pasą keistis ambasadoje arba konsulinėje įstaigoje kainuoja 100 eurų, asmens grįžimo pažymėjimas kainuoja 5 eurus, o laikinasis kelionės pasas, mūsų siūlymu, turėtų kainuoti 50 eurų.

– Ar dokumentą bus galima rinktis, jei reikės tik grįžti?

– Žinoma, bus galima rinktis. Jei reikia tik grįžti į Lietuvą, tikrai pakanka asmens grįžimo pažymėjimo, kuris kainuoja 5 eurus ir galioja dvi savaites.

– Kokie praktiniai patarimai, kad apskritai nekiltų bėdų? Gal verta vežtis ir asmens tapatybės kortelę, ir pasą, vieną laikyti vienoje vietoje, kitą – kitoje?

– Labai išmintingas elgesys, atsarga gėdos nedaro. Tikrai patartina turėti abu kelionės dokumentus. Ypač jei vykstama į tolimesnius kraštus, nereikėtų jų laikyti vienoje vietoje. Jei viešbutis yra saugus, vieną kelionės dokumentą reikėtų laikyti seife.

– Ar reikia dokumento kopijos?

– Kiekvieno asmens dokumento kopija tikrai praverčia netgi gaminant asmens grįžimo pažymėjimą arba kreipiantis į kitos šalies atstovybę.

– O dokumento nuotrauka telefone?

– Tokią nuotrauką nelabai yra kaip panaudoti. Bet kiekviena kopija gali praversti.

– Bet su kopija negrįši?

– Ne, negrįši. Dokumentas turi būti originalus, ten turi būti asmens parašas, pareigūno, išdavusio dokumentą, parašas, antspaudas ir panašūs dalykai.

– O jei į mūsų atstovybę ateina Lietuvos pilietis ir sako, kad neturi nei dokumento, nei pinigų?

– Tokių atvejų irgi būna. Jei žmogus visiškai nieko neturi, dokumentas išduodamas neimant konsulinio mokesčio. Yra tam tikra pagalbos schema, kaip asmeniui padėti grįžti į tėvynę: jam padedama susisiekti su artimaisiais, o jei nėra galimybių pervesti lėšų arba nupirkti bilietą, išskirtiniais atvejais teikiama pagalba, perkamas bilietas. Žinoma, tokia pagalba yra grąžintina. Asmuo, pasinaudojęs šia paslauga, turėtų, grįžęs į Lietuvą, viską apmokėti per tris mėnesius.