Į DELFI redakciją kreipėsi panevėžietis, savo pašto dėžutėje radęs „tautinių socialistų“ skrajutę, raginančią kovoti už „tautinę ir socialistinę revoliuciją“, prieš „JAV-NATO okupacinę kariuomenę“ ir t.t.

Susidomėjusiomis tokios „kovos“ galimybėmis skrajučių platintojai kviečia į anoniminį tinklaraštį ltnacionalistas.wordpress.com. O jame mirgėte mirga prieš Lietuvos valstybingumą nukreipti pareiškimai, prorusiškos „naujienos“, Adolfo Hitlerio nacių ir Vladimiro Putino Rusijos ideologų mintys.

"Tautinių socialistų" puslapis

Nuo Kremliaus ideologo iki sugriautos sovietinės Lietuvos

„Tautiniai socialistai“ skelbiasi nesantys susiję su jokia politine partija ar judėjimu. Lietuvoje – galbūt. Galbūt ir su užsienio partijomis jie neturi nieko bendra, tačiau tinklaraštyje it iš gausybės rago liejasi Kremliaus giesmės. „Tautiniai socialistai“ bene daugiausiai darbo deda į Kremliaus ideologu vadinamo Aleksandro Dugino straipsnių vertimus – A. Duginas yra vienas dažniausiai tinklaraštyje cituojamų autorių.

Prie viso to galima pridėti pareiškimus apie Ukrainos kariuomenę, neva numušusią Malaizijos avialinijų reisą MH17, apie tai, kaip „Nyderlandų intelektualai atsiprašo Putino dėl melo apie MH17, Sirijos ir Ukrainos“. Ilgus metus kalėjime praleidęs Kremliaus oponentas Michailas Chodorkovskis čia vadinamas „pasaulinio garso ekonominiu ir politiniu nusikaltėliu“, Šiaurės Korėjos režimas, badu marinantis savo šalies žmones, tituluojamas gyvu įrodymu, kad „įmanoma ne tik nenusilenkti globalinio finansinio kapitalo, imperializmo ir sionizmo diktatui (prieš kurį keliaklusčiauja didžiulė dalis pasaulio, tame tarpe ir mūsų NATO-JAV-ES okupuota Lietuva), bet ir kurti alternatyvią sistemą, puoselėjančią tiek socialinio teisingumo idealus, tiek ir savos tautos dvasią bei tradicijas, o ne nuolankiai melstis globalistų primetamoms pseudovertybėms“. Antisemitinės, antivakarietiškos idėjos, diktatorių Muammaro Gaddafi, Basharo al-Assado, Slobodano Miloševičiaus pareiškimai – „tautinių socialistų“ pasaulėžiūra daugiau nei akivaizdi.

O prie viso to dar galima pridėti tezes apie Lietuvos nepriklausomybę – kaip apie didžiausią blogį. Nes sovietmečiu čia tekėjo pieno upės.

„Per pastaruosius 20 metų Lietuva, kuri iki vadinamosios nepriklausomybės atstatymo buvo ekonomiškai klestintis žemės ūkio ir pramonės kraštas, virto nykia dykviete, iš kurios, kaip užsienio kapitalistams pigiai parduodama ir lengvai prieinama darbo jėga, masiškai bėga tie patys lietuviai, kuriems buvo žadėtas vos ne rojus žemėje. Per visą tarybinį laikotarpį pačių lietuvių rankomis pastatytas šalies turtas – sėkmingai išparceliuotas ir išvogtas spekuliantų, aferistų ir politinių bei ekonominių nusikaltėlių“, - teigia „tautiniai socialistai“.

R. Juknevičienė: panašu į sistemingą veikimą

Seimo narė, buvusi krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė dar prieš keletą savaičių pastebėjo „tautinių socialistų“ agitaciją ir apie ją informavo Valstybės saugumo departamentą (VSD).
„Perdaviau VSD šitą informaciją. Pasirodo, tai nėra nauja – tik iš Panevėžio buvo naujai pradėta skleisti informacija. O kitose vietose ji buvo pastebėta anksčiau“, - sakė R. Juknevičienė.

Ji DELFI teigė įžvelgianti sisteminę veiklą – esą kvietimai palaikyti „revoliuciją“ yra tik dalis mechanizmo.

„Pradėta agituoti protestams dėl pensijų. Tą suaktyvėjimą pajutau lygiai tuo pačiu metu, kai Seime buvo priimtas sprendimas dėl gynybos biudžeto padidinimo. Atsirado daug žinučių rusiškuose propagandiniuose portaluose“ žiūrėkit – pensininkų sąskaita Lietuva ginkluojasi. Ir po kelių savaičių – keisti judesiai Panevėžyje. (…) Ir mitingas, kurį vedė Pensininkų partija“, - tęsė R. Juknevičienė.

Anot jos, Pensininkų partijos vadovas Vytautas Jurgis Kadžys jau seniai pasižymi promaskvietiška politika ir dalyvavo ne viename antivakarietišką darbotvarkę propaguojančiame politiniame bloke.

Paklausta, kas galėtų stovėti už „tautinių socialistų“, pašnekovė pirmiausiai įvardijo Nacionaldarbininkų partiją – marginalinę politinę organizaciją, pastaruoju metu pasireiškiančią aktyvia ir agresyvia prokremliška retorika. O visą tinklaraštį ir jo turinį R. Juknevičienė apibendrina keliais žodžiais: „idiotiška, kvaila ir primityvu“.

VSD atstovas Vytautas Makauskas DELFI patvirtino, kad „tautiniai socialistai“ yra saugumiečių akiratyje.

„Bet baudžiamąsias bylas, jeigu į tai linkstama, iškelia prokurorai“, - sakė V. Makauskas.

DELFI mėgino susisiekti ir su „tautiniais socialistais“, tačiau jų tinklaraštyje nurodytu telefonu niekas neatsiliepė.

Savo ruožtu informacinį saugumą nagrinėjantys specialistai DELFI pabrėžė, kad tokia veikla, kaip „tautinių socialistų“, nėra atsitiktinė, ir pastebima, kad ji nuolat auga.

„Prisidengus gražiais tautiniais šūkiais ir pavadinimais tokia veikla bandoma sukelti abejonių dėl NATO gynybinių pajėgumų ir Lietuvos apginamumo perspektyvos, - teigė analitikai. - kažin ar atsitiktinumas, kad tuo pačiu metu Baltarusijoje keliami klausimai dėl Vilniaus, o Rusijoje – dėl Klaipėdos krašto priklausymo Lietuvai“.