Šių metų kovą į JAV nebuvo įleistas garsus akordeonistas Martynas Levickis. Jis Mineapolio oro uosto migracijos pareigūnų buvo apklausinėjamas 6 valandas, po jų paaiškėjo, kad durys į JAV lietuviui užtrenktos.

JAV miestuose M. Levickis turėjo surengti keliolika koncertų kartu su garsiu vokiečių smuikininku Davidu Garrettu. M. Levickis tuomet aiškino, kad įvyko nesusikalbėjimas tarp įrašų leidyklos ir gastroles organizavusios kompanijos: jo dokumentai nebuvo pritaikyti darbui JAV.

DELFI žiniomis, M. Levickis į JAV prasmukti tikėjosi su ESTA leidimu, neturėdamas darbo vizos.

Pagal galiojančią tvarką, kelionių į JAV bevizio režimo programa leidžia lietuviams į JAV vykti be vizos ne ilgesniam nei 90 dienų laikotarpiui verslo reikalais arba turistiniais tikslais. Tokiais atvejais tereikia gauti elektroninį leidimą keliauti – ESTA patvirtinimą. Vykstant koncertuoti, net jei už tai negausi atlyginimo, būtina gauti darbo vizą.

Ką JAV per Jonines veikė G. Paškevičius?

Lietuvius koncertuoti į JAV jau 16 metų veža Čikagoje veikianti įmonė „Show Centras“.

Per šias Jonines JAV turėjo koncertuoti Gytis Paškevičius. Apie tai skelbta „Show Centro“ puslapyje „Facebook“. Tačiau G. Paškevičius DELFI tvirtino į JAV vykęs ilsėtis. „Koncertų nebuvo, į JAV vykau ilsėtis“, – patikino G. Paškevičius. Į JAV atlikėjas sakė įvažiavęs su ESTA leidimu.

Gyčio Paškevičiaus koncerto reklama "Facebook"
„Show Centro“ vadovas Darius Žukauskas DELFI patvirtino, kad G. Paškevičius jo kvietimu vyko koncertuoti per Jonines, čia „sudainavo kelias dainas“.

„Show Centras“ JAV ne kartą rengė „Domino“ teatro pasirodymus. „Visi kelionių dokumentai yra tvarkomi priklausomai nuo to, koks yra kelionės pobūdis. Tai darome itin iš anksto ir laikantis visų JAV įstatymų“, – sakė „Domino“ teatro Komunikacijos ir ryšių su visuomene skyriaus vadovė Augustina Prekerytė. Ji nedetalizavo, ar vykdami į gastroles darbuotojai išsiima darbo vizas, ar kliaunasi ESTA leidimu.

ŽAS pamoka: po deportacijos nesutinka vykti koncertuoti be vizos

Grupės ŽAS narys bei renginių ir kelionių įmonės „MadeMyDay“ įkūrėjas bei savininkas Linas Zareckas-Choras prisimena, kad 2000 m. kovo 8-ąją grupė nebuvo įleista į JAV. Tuomet šis įvykis plačiai aptarinėtas Lietuvoje.

„Pakviesti vietinių organizatorių, į JAV vykome koncertuoti. Važiavome su turistine viza, iki tol visi taip važiuodavo. Būtume ir nuvažiavę, jei du skirtingi koncertų organizatoriai nebūtų pradėję pjautis tarpusavyje ir vienas kitą skųsti Migracinei tarnybai. Mes papuolėme kaip trečia pusė ir mus deportavo“, – DELFI sakė L. Zareckas. Jis pamena, kad oro uoste dirbę Migracijos tarnybos darbuotojai turėjo visą informaciją apie planuojamus grupės koncertus.

ŽAS'ams į JAV uždrausta įvažiuoti 5 metus. Pasak L. Zarecko, jie oro uoste nemelavo – pripažino važiuojantys koncertuoti lietuvių bendruomenei. Jo manymu, bandymas meluoti būtų užtraukęs dar griežtesnes sankcijas.

Linas Zareckas-Choras
„Mus ir dabar kviečia į JAV koncertuoti, mūsų pagrindinė sąlyga organizatoriams visą laiką būna gauti oficialią darbo vizą, reikalingus leidimus, tačiau organizatoriai nenori papildomai investuoti pinigų advokatams ir dokumentams tvarkyti, tai sudaro apie 2000 dolerių, tad mes ir nevažiuojame. Visi nori gudriai prasisukti“, – konstatuoja muzikantas.

L. Zareckas į JAV važiavo praėjus 7 metams nuo deportacijos. Migracijos darbuotojų kambariuke jis praleido apie pusvalandį. Nors ir žinodami tikrąją priežastį, pareigūnai teiravosi, kodėl L. Zareckas prieš keletą metų buvo išsiųstas atgal. L. Zareckas buvo įleistas į JAV ir paskui ten asmeniniais reikalais lankėsi dar kokius 8 kartus.

„ŽAS ragina visus – ir organizatorius, o ypač atlikėjus – nerizikuoti, tiesiog iš organizatorių reikalauti, kad sutvarkytų oficialius dokumentus darbo vizai gauti ir tik tokiu būdu važiuoti, o ne kažkaip kitaip bandant gudrauti ar siekiant sutaupyti kelis dolerius, kurie ne tavo, o organizatorių. Jie savo pelno sąskaita rizikuoja atlikėjų galimybe ateityje lankytis JAV“, – perspėjo L. Zareckas-Choras.

Jis įsitikinęs, kad nuo 2000 metų rinkoje situacija nepasikeitė ir šiandien. „Organizatorius niekuo nerizikuoja: jo nedeportuos, jam baudos neišrašys. Rizikuoja atlikėjas: jei aš antrą kartą važiuočiau koncertuoti su turistine viza, faktas, kad uždėtų „baną“ visam gyvenimui. Aš nesuprantu atlikėjų. Aš žinau, kad visi gudrauja, esu įsitikinęs, kad nė vienas nepradėjo imti darbo vizos. Žinau: visi, kurie dabar važinėja, važinėja su turistine viza ir aš visiškai to nepalaikau: absoliuti netvarka ir rizika atlikėjui būti neįleistam tą kartą arba 5-10 metų, o gal visam laikui. Nenoriu tokios teisės netekti“, – kalbėjo L. Zareckas.

Kaltina ŽAS girtavimu ir ginasi visada imantis vizas

„Show Centro“ vadovas D. Žukauskas situaciją su ŽAS pasakoja kitaip nei pati grupė. Jo tvirtinimu, ŽAS nebuvo įleisti, nes buvo neblaivūs ir nepadoriai elgėsi su migracijos pareigūnais. Sulaikyti jie esą pradėjo įrodinėti savo teises ir reikalauti advokato.

„Migracijos pareigūnams tai ryškiai nepatiko. Tada į viešumą ir iškilo koncertinių (P1) vizų klausimas. Aš tada dar ir pats apie jas nieko nebuvau girdėjęs ir nežinojau, kad tokios apskritai reikalingos norint čia koncertuoti“, – aiškina D. Žukauskas. Pasak jo, šis įvykis atnešė nemažą nuostolį ir krūvą nemalonumų. Tačiau nuo to laiko esą viskas pasikeitė: teko surasti būdą, kaip padaryti P1 vizą. D. Žukausko tvirtinimu, tai nebuvo labai paprasta, todėl tik po metų pavyko surasti šioje srityje besispecializuojančių advokatų kontorą.

Pašnekovo tvirtinimu, yra labai daug niuansų, dėl ko koncertinė viza gali būti neišduota. Pavyzdžiui, atlikėjas turi būti profesionalas ir savo šalyje gyventi tik iš muzikinės veiklos. Taip pat reikalingas Amerikos muzikinės gildijos sutikimas, kad konkretus atlikėjas gali koncertuoti JAV teritorijoje. Legaliai atsivežti atlikėją su advokato paslaugomis kainuoja apie 3500 dolerių (beveik 9000 Lt).

Grupė ŽAS
„Nuo ŽAS įvykio man daugiau nebuvo jokių problemų. Užsiimu tik populiarių grupių ar atlikėjų koncertų organizavimu, tokių kaip Andrius Mamontovas, SEL, Gytis Paškevičius, Marijonas Mikutavičius ir kiti. Jų koncertai seniai vyksta ne lietuviams priklausančiose bendruomenių kultūros salytėse, bet žinomose Čikagos koncertų vietose. Todėl jų reikalavimai neleidžia koncertuoti be P1 vizos. Automatiškai yra atskaitomi visi bilietų pardavimų mokesčiai ir „BMI Music License“ mokesčiai“, – kalbėjo D. Žukauskas. 

Dėl imamos darbo vizos atlikėjus privilioti tapo kiek sunkiau, bet ir renginių dabar vyksta 3-4 kartus mažiau nei 1998-2005 m. Vis dėlto „Show Centro“ vadovas pripažįsta: jam bandymai vykti koncertuoti į JAV be vizos žinomi.

D. Žukausko tvirtinimu, tokių atvejų padaugėjo atsiradus ESTA programai. „Nors tai atlikėjai, kurie galbūt manęs visiškai nedomina, tačiau natūralu, kad taip kažkiek išbalansuojama ir taip nedidelė Čikagos lietuvių rinka“, – sakė D. Žukauskas.

Jei „Show Centras“ atlikėjus veža tik su vizomis, kodėl be jos koncertavo G. Paškevičus? Pasak D. Žukausko, G. Paškevičius Niujorke lankė savo giminaičius ir koncertas Čikagoje surengtas „atsitiktinai“.

Konsulas: profesionalai be vizos negali koncertuoti ir nemokamai

JAV konsulas Lietuvoje Anthony Beaveris sako, kad Lietuvos piliečiams galioja kelionių į JAV bevizio režimo programa. Ji leidžia į JAV vykti be vizos ne ilgesniam nei 90 dienų laikotarpiui verslo reikalais arba turistiniais tikslais. Tam tereikia turėti ESTA leidimą.

Tačiau bevizio režimo programa naudotis negalima ir viza privaloma, jei asmuo vyksta studijuoti, planuoja dirbti (įskaitant neatlygintinas stažuotes), dalyvauti varžybose ar treniruoti(s) kaip profesionalus sportininkas, ketina rengti pasirodymus kaip profesionalus atlikėjas, vyksta dirbti diplomatinio ar valstybės tarnybos darbo, ketina pasilikti JAV ilgesniam negu 90 dienų laikotarpiui arba nebeketina grįžti į savo namus ne JAV.

Jei asmuo keliauja į JAV rengti viešus pasirodymus, tam neužtenka B1/B2 kategorijų vizų ir asmuo negali pasinaudoti bevizio režimo programa. Tokiu atveju reikia specialios O ar P tipo vizos, kurią galima gauti iš anksto užpildžius JAV pilietybės ir migracijos tarnybos paraišką.

„Net jei profesionaliam atlikėjui nėra už tai atlyginama, jis negali rengti viešų pasirodymų JAV, vykdamas į šalį pagal bevizio režimo programą. Šis reikalavimas galioja ir labdaros ar kultūriniams renginiams. Pasirodyti kultūriniuose renginiuose vykstant į JAV su B1 viza ar be vizos leidžiama tik tokiu atveju, jei asmuo yra siunčiamas savo vyriausybės, kuri apmoka visas išlaidas, o atlikėjo pasirodymą stebi publika, kuriai renginys yra nemokamas“, – pabrėžia A. Beaveris.

Muzikantai gali vykti į JAV su B1 kategorijos viza ar pagal bevizio režimo programą, jei jie vyksta įrašinėti muzikos studijoje, bet tik tokiu atveju, jei šie įrašai nebus parduodami JAV. Tačiau, pasak konsulo, tai įrodyti yra ypač sunku, nes šiais laikais muzikos įrašus galima lengvai įsigyti internetu.

Šiuo metu už prašymo pateikimą JAV pilietybės ir migracijos tarnybai reikia mokėti 325 JAV dolerius, o ambasadai – 190 JAV dolerių kreipimosi dėl vizos mokestį. Bendrai ši suma sudaro apie 1300 Lt. 

A. Beaverio teigimu, ambasada negali aptarinėti konkrečių atvejų, kodėl tam tikri žmonės nebuvo įleisti į JAV. Kodėl asmuo gali būtų neįleistas į JAV imigracijos poste, yra daug priežasčių: tarp jų ir atvykimas į JAV su tikslu užsiimti veikla, neleistina pagal gautą vizą.

A. Beaveris perspėja, kad asmenys, kurie imigracijos poste buvo neįleisti į JAV, greičiausiai nebegalės vykti į JAV pagal bevizio režimo programą. Priklausomai nuo konkrečių aplinkybių, gali būti, kad neįleistiems į JAV asmenims gali būti taikomi rimtesni – nuolatiniai apribojimai.

„Muzikantas ar menininkas privalo pats žinoti, kokia viza jam yra reikalinga – jei iniciatorius, vadybininkas ar koncerto organizatorius suklaidino atlikėją, jis į šalį vis tiek gali būti neįleistas ir turės asmeninių pasekmių. Mes rekomenduojame visiems, pakviestiems koncertuoti į JAV, apsilankyti internetinėje svetainėje usvisas.state.gov, ambasados tinklapyje vilnius.usembassy.gov ar susisiekti su Konsulinių reikalų skyriumi, jei neaišku kokios kategorijos vizos jums reikia“, – sakė A. Beaveris.