Senamiesčio prieigose du asmenys per garsiakalbį kvietė pirkti marškinėlius su nedviprasmiškais provokuojamais užrašais.

Šeštadienio pavakarę klaipėdietis Kęstutis Jūros šventės šurmulyje Tiltų gatvėje pastebėjo du keistuolius - vyrą ir moterį, kurie netoli koncertuojančių muzikantų praeiviams primygtinai siūlė įsigyti marškinėlius su užrašu „Bijai ruso, nevažiuok į Palangą“. Tekstas atspaustas kirilica, tai yra rusiškomis raidėmis, tačiau turinys visai nebuvo panašus į šmaikštų pokštą - rašo dienraštis „Klaipėda“.

„Man tai pasirodė kaip šlykšti provokacija. Visai nejuokinga, kam reikia didinti tą tautinę įtampą, kai ir taip situacija gana sudėtinga?“ - piktinosi klaipėdietis.

Dienraščio „Klaipėda“ žurnalistams pradėjus domėtis, kas tie veikėjai, paaiškėjo, kad apie juos niekas nieko nežino, nes prekybai leidimo jie neturėjo.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, jautriai reaguojantis į panašius incidentus mieste, tvirtino, jog tokie dalykai yra netoleruotini.

„Esu tvirtai įsitikinęs, kad ne tik aš, bet ir dauguma klaipėdiečių, nepaisant, kokia kalba jie kalba, pamatę tokius marškinėlius, tikrai turėjo pajusti pasipiktinimą, nes čia yra aiškus tautinės nesantaikos kurstymo pavyzdys“, - teigė V. Grubliauskas.

Buvęs Europos Parlamento narys profesorius Leonidas Donskis, komentuodamas marškinėlių užrašo incidentą, teigė, kad apskritai nežinia, kas tai yra - kvailų žmonių kvaili poelgiai ar politinė provokacija.

Leonidas Donskis
„Gali būti, kad tai yra ir viena, ir kita. Tuo atveju šituo turėtų domėtis atitinkamos įstaigos ir nedelsiant. Aš net neabejoju, kad prieš Lietuvą ir kitas Baltijos valstybes yra kariaujamas informacinis karas su visomis iš to iš plaukiančiomis pasekmėmis“, - teigė L. Donskis.

L. Donskis pastebi provokacinę grandinę, siekiant destabilizuoti šalį. Tačiau esą nėra taip paprasta tai padaryti ES ir NATO valstybėje, bet čia siekiama pasėti tam tikras nuotaikas, kuriomis mėginama apnuodyti gyvenimą. Esą pagrindinis tikslas - paskatinti konfliktus. Pasak buvusio europarlamentaro, tokie dalykai vyksta, ir tokių provokacijų neabejotinai daugės.

„Tačiau, laimė, Lietuva yra stiprioji grandis Baltijos valstybėse, pas mus nėra tikrų etninių konfliktų. Nei čia egzistuoja įtampa tarp rusų ir lietuvių, nei kitos etninės įtampos. Daugeliu atveju yra išpūstos ir lokalios istorijos, kurios yra visiškas nulis, palyginti su tikrais etniniais konfliktais Europoje ir pasaulyje“, - pabrėžė L. Donskis dienraščiui „Klaipėda“.