Č. Galakvoščiaus galva, nelaimę lėmė pilotavimo klaida. Gal, svarsto jis, aukšto pilotažo metu, kai perkrovos didelės, prigeso piloto sąmonė – juk kraujo priteka į galvą, gal jis per vėlai lėktuvą pradėjo išvedinėti.

„Pats skraidau ne taip mažai ir jau gana ilgai, tačiau negali žinoti, kas ten buvo. Jis – patyręs pilotas, vis dėlto akrobatinio skraidymo federacijos prezidentas, skraidė n metų“, – kalbėjo aeroklubo tarybos pirmininkas.

Č. Galakvoščius piktinasi paskelbta nuomone, kad lėktuvas buvo morališkai pasenęs. „Ne, tokių erezijų nereikia skleisti visai, lėktuvas – vienas naujesnių, „JAK-55“ respublikoje nedaug ir buvo, paskutiniais sovietmečio metais jis gautas, techninė pusė buvo tvarkoje“, – sakė Č. Galakvoščius

V. Galvono žūtis – ne pirma nelaimė Alytaus aerodrome, pareikalavusi žmonių aukų. Prieš gerą 15 metų, atliekant suktuką, sudužo „Jak-22“. Žuvo juo skridę du pilotai iš Lietuvos ir Suomijos.

Abejoja dėl R. Pakso versijos

Susisiekimo ministerijos Transporto avarijų ir incidentų tyrimo skyriaus vadovas Bronius Merkys dar negali pasakyti, kada tyrimas bus baigtas – tai užtruks keletą mėnesių. „Įvykių daug, o tyrėjas tik aš vienas“, – DELFI aiškino pašnekovas.

Pasak B. Merkio, didžiausia tikimybė, kad nelaimę lėmė piloto klaida, tačiau neatmestinos ir kitos versijos. „Galbūt kažkas sugedo, gal netgi kažkas su sveikata, tik labai abejoju, ar pavyks sveikatos versiją kažkaip patvirtinti ar paneigti. Akivaizdu, kad, ko gero, jis didelių problemų su sveikata neturėjo, buvo pakankamai sportiškas žmogus, o jei kažkokie trumpalaikiai sutrikimai būna, jie pėdsako nepalieka. Po tokios avarijos nelabai ką ir surasi“, – svarstė tyrėjas.

Jis „Lietuvos ryte“ skaitė lakūno ir politiko Rolandos Pakso įžvalgas dėl nelaimės. Pasak R. Pakso, versija, kad tragediją lėmė piloto klaida, – labai sunkiai tikėtina. „Gal spaudžiant pedalus įstrigo batas? Gal užsikirto vairas?“, – svarsto R. Paksas ir mano, kad V. Galvonas greičiausiai žuvo dėl kokio nors nelemto atsitiktinumo.

Pasak B Merkio, iš principo toks variantas neatmestinas, tačiau labai abejotina, ar tai pavyktų objektyviai patvirtinti arba paneigti.

Atsisveikinimas su Vytautu Galvonu:

Velionis antradienį pašarvotas šv. Jonų bažnyčioje. Trečiadienį, liepos 1 d., 11 val. šv. Jonų bažnyčioje už žuvusįjį bus aukojamos Mišios. Urna iš bažnyčios bus išnešama iškart po mišių ir laidojama Kairėnų kapinėse.