Pabradėje esančio URC vadovas gyvena netoli Arvydų (Vilniaus r.) gyvenvietės esančioje sodyboje. Iš namų jį nuolat išveža asmeniniu vairuotoju paverstas pavaldinys, nors centro vadui asmeninis vairuotojas nė nepriklauso.

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sekretoriato vadovas Gediminas Sakalauskas DELFI patvirtino, kad tarnybinio transporto negalima naudoti asmeninėms reikmėms. Dėl to komisija jau seniai yra priėmusi rezoliuciją.

Tarnybinis visureigis „Kia Sorento“ į nuošalią R. Petraičio sodybą atvažiuoja apie 7.40 val., tad darbe jis atsiranda gerokai po 8 val. Iš URC vadas tuo pačiu automobiliu dažniausiai išvyksta dar gerokai iki darbo valandų pabaigos. Parvežęs vadą į namus pasienietis važiuoja į Naująją Vilnią ir palieka tarnybinį visureigį ten esančios ugniagesių komandos kieme. Automobilis ten laikomas ne tik darbo dienų naktimis, bet ir savaitgaliais.

Per stebėjimo laikotarpį tik vieną kartą pavyko pamatyti R. Petraitį važiuojantį nuosavu automobiliu – juo jis išvažiavo iš URC, kur, DELFI žiniomis, mašiną remontavo centro vado pavaldiniai. Pats R. Petraitis DELFI teigė, kad pavaldiniai tik pakeitė jo automobilio padangas.

R.Petraitis: taip ir prarandi tą jausmą

VSAT Viešųjų ryšių skyriaus viršininkas Giedrius Mišutis DELFI patvirtino, kad pareigūnams draudžiama naudoti tarnybinį transportą asmeniniams tikslams, o važinėjimas į namus priskiriamas asmeniniams tikslams. Taip pat draudžiama tarnybinį automobilį laikyti naktimis ir savaitgaliais ne URC teritorijoje. Išimtiniais atvejais gali būti duodamas leidimas laikyti mašiną ne tarnybos vietoje, tačiau šiam visureigiui toks leidimas nėra išduotas. Šiuo automobilį leidžiama vairuoti 9 URC darbuotojams, tačiau nė vienas iš jų nėra asmeninis centro vado vairuotojas – tokios pareigybės išvis nėra.

VSAT vadas Saulius Stripeika pirmadienį sakė: „Jei šie faktai pasitvirtins, tai bus įvertinta labai principingai“. Beje, paties S. Stripeikos tarnybinis automobilis buvo naudojamas jo šeimos narių vežiojimui. Po to, kai tai iškilo į viešumą, buvo apkaltintas vairuotojas, neva be vado žinios vežiojęs jo žmoną ir dukrą. Tąsyk neišpasakytu vairuotojo paslaugumu patikėjo ir vidaus reikalų ministras bei ministerijos generalinis inspektorius.

R. Petraitis neneigė naudojantis tarnybinį automobilį asmeniniams reikalams. „Taip ir yra“, - prisipažino URC direktorius. „Naujoj Vilnioj, gaisrinės kieme mašina apie 10 metų stovėjo... 10 metų buvo galima... Taip ir prarandi tą jausmą, kai nebegalima...“, - teisinosi vadas. Priminus, kad jau labai seniai uždrausta tarnybinį transportą naudoti asmeniniams reikalams, pulkininkas leitenantas tik atsiduso: „Viskas taip... Yra kaip yra...“
Tarnybinis automobilis ankstų rytą įvažiuoja į URC vado kiemą
Tarnybinis automobilis vėl laukia R. Petraičio prie jo sodybos
Tarnybis VSAT visureigis ugniagesių kieme
Tarnybis VSAT visureigis ugniagesių kieme