TS-LKD partijos pirmininkas balsuoti atėjo su žmona ir keturiais vaikais.

Pirmininkas, kaip ir kiti rinkėjai, vienmandatėje apygardoje galėjo rinktis iš dvylikos kandidatų: V. Žiemelis, G. Nevulienė, A. Šventickienė, T. Andžejevski, E. Paliokas, V. Jurgutis, J. Požela, T. Bakučionis, R. Miškinis, G. Imbrasas, A. Asevičius, I. Šimonytė.

„Lūkesčiai geri, tokie patys, kaip buvo vakar ir per paskutinius mėnesius. Jaučiame žmonių pasitikėjimą ir jaučiame permainų poreikį“, – sakė G. Landsbergis.

Paklaustas apie lūkesčius, kiek jo atstovaujama partija gali laimėti vietų Seime šiuose rinkimuose, jis sakė, kad 40–45.

„Mes nepaprastai džiaugiamės aktyvumu, kurį matėme didžiuosiuose miestuose, jaunų žmonių didelį aktyvumą ir tai džiugina. Kaip bus Lietuvoje, labai sunku pasakyti, žinios prieštaringos, taigi palaukime“, – kalbėjo partijos pirmininkas.

Jis nesiėmė vertinti, kokiai partijai naudinga, kad sekmadienį, rinkimų dieną, prastas oras.

„Nenorėčiau taip vertinti, kad vienai ar kitai partijai aktyvumas turi būti naudingas. Tai yra pilietinė pareiga, žmonės turi ateiti balsuoti. Visus tuos, kurie spės pamatyti mano žodžius iki užsidarant balsavimo apygardoms, tikrai kviečiu ateiti balsuoti, nepriklausomai už kokią partiją“, – ragino konservatorių lyderis.

Jis juokavo, kad palyginti anksti ryte balsuoti jis atėjo tik dėl to, kad su šeima vėliau važiuos pusryčiauti, o ne todėl, kad jau ruošiasi deryboms dėl būsimos koalicijos.

„Sunku pasakyti (kada bus derybos dėl koalicijos, – red. past.), turbūt tada, kai žinosime, kokie bus rinkimų rezultatai.

Kalbamės visą laiką su visais ir su daugeliu partijų yra įvairių kalbų, bet derybinių kalbų dar nėra.

Esu pasirinkęs kelią nesakyti „ne“, bet tie, kurie perka balsus, tie, kurie nesąžiningi, negarbingi, man nėra priimtini“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Žurnalistų paklaustas, ar gyventojų apsisprendimui už ką balsuoti įtakos galėjo turėti Seimo priimtas Darbo kodeksas, jis sakė:

„Manau, kad galėjo turėti. Visuomenės visuomenės formuotojai ir žiniasklaida suvaidino nepaskutinį vaidmenį, būtent informuodama, kas yra tas Darbo kodeksas. Čia premjeras A. Butkevičius, mano nuomone, padarė didelę klaidą, nediskutuodamas su visuomene, nepristatydamas visų už ir prieš, nebuvo nutiesti tiltai.

Tai, ką padarė prezidentė, pasiūlydama pataisas, kurios galėjo užlopyti kai kuriuos nepasitenkinimo lopinėlius, tai tą progą reikėjo išnaudoti ir pasinaudoti jos ištiesta ranka.

Bet buvo mesta atgal ir, manau, kad tai asmeninės A. Butkevičiaus nuoskaudos dėl prezidentės ir čia matau didesnę problemą. Manau, ir visuomenėje tos nuoskaudos likę ir dalis neapsisprendusių rinkėjų gali persigalvoti ir šiandien balsuoti kitaip“.

Pats G. Landsbergis yra Centro–Žaliakalnio rinkimų apygardos kandidatas Kaune. Be jo, čia yra dar 11 kandidatų, kovojančių dėl rinkėjų balsų: E. Ranusienė, Z. Štarkevičienė, K. Juknis, D. Varnas, R. Paulauskas, A. Gelūnas, D. Pavalkis, A. Jankuvienė, R. Dumčius, R. Jurkuvienė, A. Sabaliauskas.

Pusė Seimo narių renkama vienmandatėse apygardose, balsuojant už konkrečius kandidatus, o kita dalis – balsuojant už partijų ir koalicijų sąrašus.

Jeigu per pirmąjį Seimo rinkimų turą vienmandatėje apygardoje nebus išrinktas kandidatas, po dviejų savaičių gyventojai balsuos už vieną iš dviejų geriausiai šiandien pasirodžiusių kandidatų.

A. Butkevičius: viskas priklausys nuo rinkėjų valios

Premjeras valdančiųjų socialdemokratų vadovas Algirdas Butkevičius sako nejaučiąs nuovargio po ketverių pastarųjų metų vadovavimo Vyriausybei, o ar teks vadovauti dar vieną kadenciją, anot jo, priklausys nuo rinkėjų valios.

„Priklausys nuo visuomenės, jei ji pasitiki, tai politikas turi apsispręsti ir įgyvendinti jos pageidavimus“, - žurnalistams sekmadienį sakė A.Butkevičius, paklaustas, ar yra pasirengęs dar ketverius metus vadovauti Vyriausybei.

Socialdemokratų lyderis sekmadienį su žmona balsavo Naujamiesčio apygardos Konarskio rinkimų apylinkėje.

A.Butkevičius teigė besitikįs, kad socialdemokratai surinks nuo 35 iki 40 mandatų naujame Seime.

Paklaustas ar nesiskundžia nuovargiu ir ar vadovautų Vyriausybei dar vieną kadenciją, socialdemokratų lyderis atsakė: „Tikrai nesiskundžiu“.

Pasak jo, socialdemokratai kol kas nėra aptarę, su kuriomis partijomis neitų į koaliciją, būsimos galimos partnerystės priklausys nuo to, ar pavyks suderinti programines nuostatas, „rasti bendrą supratimą, ką artimiausiais metais nuveikti“.

Paklaustas, ar trauksis iš partijos pirmininko pareigų, jei rinkimų rezultatai socialdemokratams nebūtų palankūs, A.Butkevčius teigė, jog tai paaiškės po antrojo rinkimų turo, kuris vyks po dviejų savaičių.

V. Mazuronis tiki Darbo partijos sėkme

Valdančiosios Darbo partijos pirmininkas europarlamentaras Valentinas Mazuronis sako neabejojantis, kad „darbiečiai“ perkops 5 proc. barjerą Seimo rinkimų daugiamandatėje apygardoje.

„Viskas rinkėjų rankose, aš neabejoju“, - žurnalistams sekmadienį sakė Vilniaus Naujamiesčio apygardos Konarskio apylinkėje kartu su žmona balsavęs V.Mazuronis.

Pats V.Mazuronis šiuose rinkimuose nekandidatuoja, prieš rinkimus jis apsisprendė likti Europos Parlamente.

Darbo partijos vadovas nesiėmė prognozuoti, kiek mandatų „darbiečiai“ gali iškovoti po abiejų rinkimų turų.

„Tiek, kiek rinkėjai patikės“, - klausiamas apie lūkesčius sakė V.Mazuronis.

Pasak jo, dėl galimų koalicijų dar su nieko nebuvo tartasi, tačiau teigė, jog pirmieji pokalbiai gali vykti jau sekmadienio naktį paaiškėjus pirmiesiems rezultatams.

„Šiandien yra visa naktis, tam ji ir bus skirta“, - žurnalistams sakė „darbiečių“ vadovas.

Per 2012 metus Darbo partija po pirmojo rinkimų turo buvo iškovojusi daugiausia balsų daugiamandatėje apygardoje - 19,8 proc., tačiau po antrojo rinkimų turo iš viso gavusi 29 mandatus liko trečioje vietoje po socialdemokratų ir konservatorių.

Darbo partija pastaruosius ketverius metus dirbo valdančiojoje koalicijoje su Socialdemokratais ir „Tvarkos ir teisingumo“ partija.

L. Graužinienė: koalicija bursis aplink konservatorius arba socialdemokratus

Seimo Pirmininkė, Darbo partijos atstovė Loreta Graužinienė sako, kad pagrindinė kova rinkimuose vyks tarp socialdemokratų ir konservatorių, o viena iš šių jėgų dalyvaus formuojant valdančiąją koaliciją.

Ukmergėje prie balsadėžės atėjusi kadenciją baigiančio Seimo vadovė Eltai teigė prieš balsavimą įvertinusi ne tik Lietuvos, bet ir tarptautinio konteksto aktualijas.

„Balsavau labai atsakingai, įvertindama ne tik vidaus, bet ir visos Europos politinę situaciją. Balsuosiu už patyrusius žmones, už mokančius dirbti“, – Eltai telefonu sakė L. Graužinienė.

Pasak Seimo Pirmininkės, naujos valdančiosios koalicijos kryptį nuspręs rinkėjai, tačiau pagrindinė kova vyks tarp Socialdemokratų ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų.

„Viena iš šių jėgų (formuos koaliciją, – ELTA), o kitos partijos savo derybinėmis pozicijomis stengsis kuo daugiau į koalicinės Vyriausybės programą įtraukti programinių nuostatų“, – teigė L. Graužinienė.

N. Puteikis tikisi peržengti 7 proc. ribą

Antikorupcinė Naglio Puteikio ir Kristupo Krivicko koalicija sekmadienį tikisi peržengti 7 proc. barjerą daugiamandatėje apygardoje - tai leistų įgyvendinti koalicijos užsibrėžtus tikslus net ir netapus valdančios daugumos dalimi, sako N.Puteikis.

„Mūsų lūkestis peržengti 7 proc. ribą, nes neturint didelės frakcijos neįmanoma įvykdyti programos, o turint didelę frakciją programą galima vykdyti net ir būnant opozicijoje“, - BNS telefonu iš Klaipėdos sakė N.Puteikis, kur Danės apygardoje balsavo kartu su žmona.

Jo teigimu, ateinančioje kadencijoje 7 proc. barjerą peržengusi koalicija galėtų dirbti ir valdančiojoje daugumoje, ir opozicijoje.

„Mes mielai prisijungtume prie pozicijos, bet norime pažiūrėti, ką rinkėjai išreitinguos, nes mes norime jungtis prie pačių sąžiningiausių. Mes norime pažiūrėti, kas bus išrinkti, nes kiekvienoje partijoje yra visokių. Žiūrėsime ne į partijas, o į žmones. Kur bus daugiausiai sąžiningų, su tais ir eisime“, - kalbėjo N.Puteikis.

Jis tvirtino, kad kol kas nebuvo jokių derybų su didžiųjų partijų lyderiais dėl galimų porinkiminių darinių.

„Aš manau, kad niekas netiki iš didžiųjų partijų lyderių, kad mes peržengsime tuos 7 proc., todėl niekas ir nekalba“, - sakė N.Puteikis.

Pasak jo, Antikorupcinė koalicija vienmandatėse apygardose tikisi surinkti 5 mandatus.

Koaliciniai partijų sąrašai, kad patektų į Seimą daugiamandatėje apygardoje, privalo peržengti ne 5 proc., o 7 proc. barjerą.

S. Skvernelis: kalbamės su visais

Rimtesnės derybos dėl valdančiosios koalicijos gali prasidėti po pirmojo rinkimų turo, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga kalba su visais potencialiais partneriais, sako Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) rinkimų sąrašo lyderis Saulius Skvernelis.

Į Karoliniškių rinkimų apygardos Platiniškių apylinkę Vilniuje su dukra Egle sekmadienio popietę balsuoti atvykęs S.Skvernelis sako kol kas nesvarstantis jokių potencialių postų, taip pat tikino nesiderantis su kitomis partijomis dėl galimos valdančiosios koalicijos, kol nesibaigė rinkimai.

„Yra Seimo rinkimai, tad kalbėkime apie tai, kas šiandien yra svarbiausia – tapti Seimo nariu ir tinkamai atstovauti savo apygardai, – žurnalistams sakė S.Skvernelis. – Kalbamės su visais, manau, kad po pirmo turo bus galima jau konkrečiau kalbėti. Aš manau, kad mes esame centrinė politinė jėga, arčiau centro.“

Jis sako teigiamai vertinantis tai, kad bendras rinkėjų aktyvumas su išankstinio balsavimo duomenimis yra didesnis, nei per praėjusius Seimo rinkimus.

„Kuo daugiau ateina žmonių, tuo objektyvesnis yra pasirinkimas. Mes tikimės ir manome, kad nuo aktyvumo priklausys mūsų sėkmė“, – BNS sakė S.Skvernelis.

Per praėjusius 2012-ųjų parlamento rinkimus LVŽS daugiamandatėje apygardoje nesurinko 5 proc. balsų, po abiejų turų partija gavo vieną mandatą Seime.

R.Paksas: tai yra nedemokratiškiausi rinkimai Lietuvos istorijoje

Šių metų Seimo rinkimai yra nedemokratiškiausi Lietuvos istorijoje, nes už politines jėgas agituoja prezidentė Dalia Grybauskaitė, prieš rinkimus pasitelkiama teisėsauga, mano partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas europarlamentaras Rolandas Paksas.

„Kažkodėl man atrodo, kad šitie rinkimai įeis į Lietuvos istoriją kaip labiausiai nedemokratiški rinkimai“, – sekmadienį Vilniuje su žmona Laima atėjęs balsuoti žurnalistams sakė „tvarkiečių“ lyderis.

Jo teigimu, prezidentė šiuose rinkimuose agitavo už jai priimtinas politines jėgas, be to, rinkimams įtaką darė teisėsauga.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė viešai nėra įvardijusi partijų, už kurias, jos manymu, reikėtų balsuoti. Trečiadienį balsuodama iš anksto valstybės vadovė tvirtino balsavusi „už permainas, kurios vestų link stabilaus gerovės augimo“.

Teisėsauga yra pradėjusi kelis su politine korupcija susijusius ikiteisminius tyrimus, kuriuose figūruoja aukštas pareigas einantys kelių partijų atstovai. Tarp jų yra ir partija „Tvarka ir teisingumas“ bei jos narių.

„Kažkaip man atrodo, kad Lietuvoje liko tik demokratijos šydas, o ne demokratija. Jeigu net prezidentė agituoja už jai priimtinas jėgas, tai, aš manau, tik demokratijos šydas. Dar aš manau, kad atsiras pavadinimas šitų rinkimų, nežinau po metų-trejų, kaip teisėsaugos arba jėgos struktūrų įtakojami rinkimai, kad politikai tas struktūras panaudoja savo valiai“, – tikino R.Paksas.

Tuo pačiu jis teigė esąs įsitikinęs, kad per šiuos rinkimus „Tvarka ir teisingumas“ laimės tiek pat vietų Seime kaip ir prieš ketverius metus. 2012 metais partija po antrojo rinkimų turo laimėjo 11 mandatų.

„Manyčiau, kad turėtume turėti tiek, kiek anoje kadencijoje“, – sakė politikas.

Paklaustas, ar jungtųsi su kokia nors partija, jeigu jo vadovaujama politinė jėga neįveiktų privalomo 5 proc. rinkimų barjero, „tvarkiečių“ lyderis teigė, kad partija tikrai pateks į Seimą.

„Pirmas dalykas, kad pateks, tai į antrą klausimo dalį nėra reikalo atsakyti“, – teigė R.Paksas.

„Tvarkiečių“ lyderis tvirtino, kad nenorėtų dirbti su konservatoriais ir liberalais: „Tik nepatyrę politikai sako, kad neitume su kažkuo. Aš asmeniškai nenorėčiau darbuotis su konservatoriais ir liberalais.“

E. Gentvilas: mano tikslas, kad liberalai išliktų

Po buvusio Liberalų sąjūdžio lyderio Eligijaus Masiulio kyšininkavimo skandalo partijos sąrašo Seimo rinkimuose lyderis Eugenijus Gentvilas sako keliantis tikslą išlaikyti liberalus politiniame gyvenime.

„Žinoma, sunku, bet ir savotiškai įdomu. Mano tikslas yra, kad liberalai išliktų, ir aš įsitikinęs, kad jie išliks“, – BNS sekmadienį sakė Seimo rinkimuose balsavęs E. Gentvilas.

Buvusiam partijos lyderiui E. Masiuliui sulaukus įtarimų politine korupcija, Liberalų sąjūdžio reitingai krito kelis kartus. Partijai iškilo grėsmė neįveikti būtino 5 proc. rinkimų barjero.

„Nebeliūdžiu, užsivedžiau per rinkimų kampaniją, pradėjau dirbti ir nebegalvoti apie praeitį“, – teigė E. Gentvilas.

Liberalų sąjūdis naujajame Seime tikisi turėti apie 20 vietų.

E. Gentvilas sakė, kad per išankstinius pokalbius apie galimas valdančiasis koalicijas partijos atstovai dar niekam neatsakė neigiamai.

„Mes nesame pasakę kam nors „ne“, bet tikrai turime savo simpatijas ir preferencijas. Esame gana geidžiami partneriai, nes turbūt esame labiausiai prognozuojama jėga“, – kalbėjo politikas.

Per praėjusius Seimo rinkimus 2012 metais Liberalų sąjūdis po pirmojo rinkimų turo daugiamandatėje apygardoje surinko 8,6 proc. rinkėjų balsų, o po abiejų turų iš viso užsitikrino dešimt vietų parlamente.

Partijos reitingai stipriai krito šiemet gegužę, teisėsaugai pradėjus tyrimą dėl politinės korupcijos. Prokurorai įtaria buvusį Liberalų sąjūdžio lyderį Eligijų Masiulį paėmus kyšį iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio. Buvęs politikas taip pat įtariamas neteisėtu praturtėjimu. E. Masiulis kaltę neigia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4021)