Iki šiol tokios konfiguracijos šarvuočiai „Boxer“, kuriuos gamina Vokietijos ir Nyderlandų kompanija ARETC, dar nebuvo demonstruoti. Pats šarvuotis „Boxer“ gaminamas ir naudojamas Vokietijos bei Nyderlandų kariuomenėse, tačiau Lietuvos pasirinktas izraelietiškas bokštelis Samson Mk. II ant tokio šarvuočio išbandytas pirmą sykį.

Bendrovė per kelis mėnesius sukūrė veikiantį šarvuočio prototipą, kurį pristatė Lietuvos kariuomenės vadui, KAM delegacijai ir būsimi šių kovos mašinų naudotojams – LDK Algirdo mechanizuotojo ir DK Birutės ulonų batalionų vadams.

Lietuvai skirtos pėstininkų kovos mašinos "Boxer" prototipas su bokšteliu Samson Mk. II

„Vertinu gamintojo pastangas dar iki sutarties pasirašymo pademonstruoti veikiantį prototipą pagal Lietuvos suformuluotus reikalavimus.

KAM darbo grupė netrukus pradės derybas su gamintojais, tad labai tikiuosi, kad bus suderintos abi puses tenkinančios sąlygos ir pirkimo sutartis bus pasirašyta, kaip planuota, liepos mėnesį“, – savo paskyroje rašė generolas J. V. Žukas.

Be LDK Algirdo mechanizuotojo ir DK Birutės ulonų batalionų vadų delegacijoje buvo ir po vieną Lietuvos kareivį, kurie turėjo galimybę atlikti bandomuosius šūvius į stacionarius ir judančius taikinius iš kovos mašinos bokštelyje sumontuotų 7,62 mm kulkosvaidžio ir 30 mm patrankos.

Be to, Izraelio kompanijos „Rafael“ atstovai renginio dalyviams pademonstravo ir jų gamybos bokštelyje „Samson MK2“ sumontuoto prieštankinės sistemos „Spike LR“ galimybes. Paleista raketa gali sunaikinti tanką iš 4 km. atstumo.

Lietuvai skirtos pėstininkų kovos mašinos "Boxer" prototipas su bokšteliu Samson Mk. II

Tiesa, generolas atkreipė dėmesį, kad nuotraukose matoma kovos mašinos ir bokštelio konfiguracija nėra galutinė.

„Tai – prototipinė versija, kurią gamintojai dar tobulins siekdami geriausiai mūsų poreikius atitinkančio rezultato“, – teigė kariuomenės vadas. Lietuva planuoja įsigyti 88 tokius šarvuočius. Nors derybos dar nėra baigtos ir oficiali kaina nėra skelbiama, manoma, kad ji bus mažesnė, nei iš pradžių buvo įvardyta KAM atstovų. Pernai maksimali įvardyta suma siekė iki 0,5 mlrd. eurų.