Seime yra tik keli tautos išrinktieji, praėjusiais metais uždirbę daugiau kaip po milijoną litų. Didesnės daugumos metinės pajamos neviršija 100-150 tūkstančių litų.

  • V.Uspaskicho pajamos krinta

    Pajamos sumažėjo

    Mokesčių inspekcija jau pradėjo skelbti valdininkų ir pareigūnų pernykštes pajamų ir turto deklaracijas. Kol kas “Kauno dieną” pasiekė tik pernai Seimo nariais buvusiųjų gautų pajamų sumos ir jų sumokėtų mokesčių dalis.

    Pagal 2002-ųjų metų Seimo narių turto ir pajamų deklaracijas, visi parlamentarai bei jų sutuoktiniai gavo pajamų už 23 milijonus 492 tūkstančius litų. Tai reiškia, kad kiekvieno parlamentaro šeima kas mėnesį gaudavo pajamų vidutiniškai už 13 tūkstančių 884 litus. Tai beveik dviem tūkstančiais litų mažiau nei 2001 metais, kai vidutinės kiekvienos parlamentaro šeimos pajamos per mėnesį siekė apie 15,8 tūkst. litų.

    Seimo nariai gauna ne tik atlyginimą už darbą parlamente bei komandiruočių išlaidų padengimą, mėnesines kompensacijas už automobilio panaudojimą tarnybiniams reikalams ir išlaidas kanceliarinėms prekėms bei ryšiams. Prie parlamentarų pajamų šaltinių taip pat priskiriami dividendai už turimas įvairių įmonių akcijas, palūkanos už indėlių laikymą bankuose, pajamos už parduotą nekilnojamąjį ir kilnojamąjį turtą, autoriniai atlyginimai už mokslinę ir kūrybinę veiklą.

    Seimo narių sutuoktinių darbinės veiklos pobūdis, taigi ir gaunamos pajamos yra labai skirtingi. Vieni jų dirba valstybinėse įstaigose, kiti turi savo verslą arba yra samdomi darbuotojai privačiose firmose. Beje, daugelis savo verslą turinčių parlamentarų yra perrašę turimas akcijas sutuoktiniams, todėl pastarieji ir gauna oficialias pajamas iš tokios veiklos.

    Vidurkis - 17 proc.

    Mokesčių inspekcijos pateiktoje suvestinėje nurodyta, kad parlamentarai bei jų šeimų nariai pernai bendrai sumokėjo mokesčių už 3,983 mln. litų. Kiekvienam Seimo nariui bei jo antrajai pusei teko mokesčių per metus vidutiniškai po 28,253 tūkst. litų. Tai reiškia, kad mokesčiams parlamentarai pernai išleido vidutiniškai po 16,96 procento nuo gautų pajamų, o tai yra gerokai mažiau nei penktadalis visų pajamų. Tai mažiau nei 2001 metais, kai Seimo narių ir jų sutuoktinių sumokėtų mokesčių vidurkis siekė 17,46 proc.

    Parlamentarų bei jų sutuoktinių gaunamos pajamos ir sumokėtų mokesčių sumos labai skirtingos, nes skirtingi yra ir mokesčių tarifai už įvairių rūšių pajamas, o kai kurios pajamos Lietuvoje visiškai neapmokestinamos. Pavyzdžiui, už realizuotą nekilnojamąjį turtą neimamas joks mokestis. Tuo tarpu nuo su darbu ir kūryba susijusių pajamų valstybė pasiima nuo 13 iki 33 proc.

    Premjero pajamos dar nežinomos

    Tarp pernai buvusių Seimo nariais yra ir šių metų pradžioje Prezidentu išrinktas bei prisaikdintas Rolandas Paksas. Deklaracijoje nurodoma, kad jis kartu su žmona Laima pernai uždirbo 79 tūkst. 546 litus, tai yra tik po 6,6 tūkst. litų kas mėnesį. Iš Paksų šeimos mokesčių forma buvo išskaičiuota 16 tūkst. 203 litai, tai yra 20,36 proc. visų gautų pajamų.

    Pasak Prezidentūros atstovų, pernai R.Pakso pajamos buvo tik darbinės, tai yra tik už darbą Seime gautas atlyginimas.

    Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas kartu su žmona Jolanta pernai gavo 117 tūkst. 607 litus, valstybei sumokėjo 31 tūkst. 201 litą, tai yra 26,52 proc. visų pajamų. Mėnesinės grynosios Paulauskų šeimos pajamos siekė 7 200 litų.

    Ministro Pirmininko Algirdo Brazausko ir jo žmonos Kristinos gautos pajamos kol kas nežinomos, nes premjeras nėra parlamento narys, todėl nepateko į Mokesčių inspekcijos suvestinę. Tačiau netrukus šis skaičius turėtų paaiškėti, kai tik inspekcija paskelbs visų valdininkų bei pareigūnų pajamų ir turto deklaracijų suvestines.

    R.Karbauskio pajamos didžiausios, mokesčiai maži

    Ramūnas Karbauskis tapo vieninteliu Seimo nariu, kurio pajamos pernai viršijo du milijonus litų. Pernai jiedu kartu su žmona Lina uždirbo 2 mln. 141 tūkst. litų. Įvairių mokesčių forma valstybei palikta beveik 158,4 tūkst. litų, tai yra vos 7,4 proc. visų pajamų.

    Kęstučio Glavecko ir jo žmonos Rūtos Rutkelytės pajamos per metus siekė 1,334 mln. litų, mokesčiai iš šios šeimos “atėmė” 20,2 proc. visų pajamų, tai yra 269,7 tūkst. litų.

    Seimo narys Vladimiras Orechovas tapo savotišku rekordininku. Jo sumokėtų mokesčių dalis siekė vos 2,11 proc. visų gautų pajamų, kurios siekė beveik milijoną. V.Orechovas ir jo žmona Stanislava pernai uždirbo 983 tūkst. litų.

    Lyginant su 2001 metais, pernai smarkiai sumažėjo turtingiausiu Seimo nariu laikomo Viktoro Uspaskicho pajamos. Pernykštis jo ir jo žmonos Jolantos Blažytės uždarbis buvo 253,5 tūkst. litų. Mokesčiams jiedu išleido 27 tūkst. 310 litų. Mokesčių inspekcijos suvestinės duomenimis, mėnesinės V.Uspaskicho ir jo žmonos pajamos neturėtų viršyti 18,8 tūkst. litų.

    2001 metų lyderiu pagal sumokėtų mokesčių menkumą tapo Seimo Pirmininko pavaduotojas Artūras Skardžius. Jis tuomet valstybei tepaliko 1,23 proc. Pernai jis su žmona Snieguole uždirbo 99,1 tūkst. litų, o mokesčių forma sumokėjo 23,8 tūkst. litų, tai yra net 24 proc. nuo visų pajamų. A.Skardžius, skirtingai nei užpernai, 2002-aisiais nepardavė jokio nekilnojamojo turto kitiems asmenims. Būtent taip aiškinama, jog jis gavo tik atlyginimą už darbą Seime, taip pat palūkanas už indėlius bankuose ir dividendus už akcijas, kurios, beje, yra apmokestinamos.

    Suvestinės duomenimis, pernai mažiausias pajamas gavo ir didžiausius mokesčius sumokėjo parlamentaras Domininkas Velička kartu su žmona Vida Mare. Jų metinės pajamos tesiekė 50,6 tūkst. litų, o mokesčiai iš šios šeimos “atėmė” net 17 tūkst. litų.