Tokios naujovės siūlomos antradienį Seimo pradėtoje svarstyti Vidaus tarnybos statuto naujojoje redakcijoje.

Jai ir jį lydintiems projektams po pateikimo pritarė 66 parlamentarai, prieš buvo vienas, 16 susilaikė.

Projekte numatyta nauja, kitokia nei dabartinė statutinių pareigūnų darbo apmokėjimo skaičiavimo tvarka. Pagal ją, pareigūnų pareiginė alga būtų apskaičiuojama pagal numatytus koeficientus. Pareigūno pareiginei algai apskaičiuoti taip pat nustatomi A, B, C, D, E, F ir G pareigybės apmokėjimo lygiai (aukščiausias – G, žemiausias – A). Taip pat papildomai būtų mokama už laipsnį, darbą poilsio ir švenčių dienomis, nakties bei viršvalandinį darbą, budėjimą ir kt.

"Taip pat numatyta, kad pareigūnai pereina į "Sodros" sistemą", - BNS sakė projektus rengusios darbo grupės vadovas Stasys Šedbaras.

Siūloma nuo 2016 metų sausio 1 dienos nustatyti, kad statutiniai valstybės tarnautojai privalomai draudžiami visų rūšių socialiniu draudimu pagal Valstybinio socialinio draudimo įstatymą - pensijų socialiniu draudimu, ligos ir motinystės socialiniu draudimu, nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų socialiniu draudimu, nedarbo socialiniu draudimu ir privalomuoju sveikatos draudimu.

Įstatymo projekte numatomas kasmetinis pareigūnų tarnybinės veiklos vertinimas, jo rezultatai turės tiesioginės įtakos darbo užmokesčiui.

Numatoma, kad vertinimo komisijai įvertinus pareigūno tarnybinę veiklą labai gerai, pareigūną į pareigas priėmusio asmens sprendimu jam galės būti nustatomas vienu lygiu aukštesnis pareigybės apmokėjimo lygis, jis taip pat galės būti perkeliamas į aukštesnes pareigas. Įvertinus pareigūno tarnybinę veiklą patenkinamai, jam būtų nustatomas vienu lygiu žemesnis pareigybės apmokėjimo lygis ir jis įpareigojamas tobulinti kvalifikaciją. Įvertinus nepatenkinamai – iki kito tarnybinės veiklos vertinimo nustatomas vienu lygiu žemesnis pareigybės apmokėjimo lygis, arba pareigūnas perkeliamas į viena pakopa žemesnes pareigas, arba atleidžiamas iš vidaus tarnybos.

Dabar pareigūnai atestuojami ne rečiau kaip kas ketverius metus, šios procedūros tikslas – įvertinti pareigūno tarnybinę veiklą, sugebėjimus bei tinkamumą einamoms pareigoms.

"Sukuriama labai daug pakopų, kad žmogus turėtų galimybę augti, būtų motyvuotas", - BNS sakė S.Šedbaras.

Naujos redakcijos Vidaus tarnybos statute taip pat nustatoma vienoda vidaus reikalų ministro skiriamų vadovų ir jų pavaduotojų skyrimo į pareigas tvarka.

Be to, atsisakoma šiuo metu galiojančios pareigūnų vidaus tarnybos trukmės pratęsimo procedūros, padidinant maksimalų amžių pirminės grandies pareigūnams nuo 50 iki 55 metų, viduriniosios – nuo 55 iki 60 metų. Aukštesniosios ir aukščiausiosios grandžių pareigūnai tarnautų, kol sulauks 65 metų.

Didelių permainų siūloma ir rengiant vidaus tarnybos sistemos pareigūnus. Siekiama, kad būsimieji pareigūnai švietimo įstaigose studijuotų nemokamai, valstybės biudžeto lėšomis. Pareigūnų poreikį nustatytų vidaus reikalų ministras. Tačiau tokias studijas baigę asmenys privalėtų vidaus reikalų įstaigose išdirbti 5 metus, o neįvykdžius šio įsipareigojimo – atlyginti visas su jų mokymu susijusias išlaidas.

Antradienį taip pat pateiktame naujos redakcijos Policijos veiklos įstatymo projekte numatytas pareigūnų lojalumo tikrinimas. Anot projekto, lojalumas - ištikimas valstybei ir teisėtas policijos pareigūno elgesys. Jį būtų galima tikrinti pasitelkiant policijoje nedirbančius asmenis, sudarant specialias situacijas, gali būti pateikiama tikrovės neatitinkanti situacija ar dokumentai. Atsižvelgiant į tikrinimo rezultatus, pareigūno veiksmai ar neveikimas gali būti vertinami kaip lojalūs veiksmai arba kaip teisės pažeidimas, kurį nustačius turi būti sprendžiamas klausimas dėl pareigūno patraukimo tarnybinėn atsakomybėn.

Pagal projektą, generalinio policijos komisaro skyrimo tvarka nebūtų keičiama. Jį, kaip ir dabar, vidaus reikalų ministro siūlymu bei Vyriausybės teikimu penkerių metų kadencijai skirtų ir atleistų prezidentas. Tačiau norima, kad jis atsiskaitytų nebe prezidentui, o Vyriausybei.

Taip pat įstatymu norima nustatyti, kad policijoje pareigūnų interesams ginti galėtų veikti tik viena profesinė sąjunga.

Darbo grupė nepateikė skaičiavimų, kiek papildomų lėšų kainuotų minėtų naujovių įgyvendinimas. Seimo vicepirmininko socialdemokrato Algirdo Syso, "reikės šimtų milijonų įvykdyti šį įstatymą".