Stora ir nutriušusi užrašinė turi dvi paskirtis: skoloms surašyti ir pageidaujamiems atvežti produktams sužymėti.

Talnikų kaime gyvena apie 1 tūkst. žmonių. Jame yra 3 parduotuvės, o Nataša dirba „Centrinėje“.

„Daugiausiai perka duona, daržoves, dešreles, – dėstė ji. Žinoma, ir alkoholinių gėrimų nemažai suprekiaujame, bet jų į skolą jau neduodame.“

Kitus produktus Nataša be problemų leidžia pasiimti iškart, o susimokėti vėliau. Taip yra, nes kaime visi vienas kitą pažįsta.

Žinoma, pasitaiko atveju, kai skolų negrąžina, bet pardavėja tikino, kad dėl to kažkokių ypatingų priemonių nesiima.

„Tiesiog laukiame, kartais užeiname į namus ir primename“, – kalbėjo ji.

Tačiau bendrai žmonėms, Natašos teigimu, pinigų netrūksta. Dauguma Talnikų gyventojų – vyresni žmonės, gyvenantys iš pensijos.

„Jaunimo jau mažoka, nes darbo čia nėra ir jie išvažiuoja. Atgal grįš nebent numirti“, – pasakojo Nataša.

Konkurencijos nejaučia

Nataša pasakojo, kad jų parduotuvėje galima rasti beveik visko. „Yra pastovus atvežamų prekių sąrašas, o jeigu reikia ko nors išskirtinio, tada užsakome atskirai“, – pridūrė pardavėja.

Dažniausiai tai būna įvairios statybinės medžiagos, pavyzdžiui, linoleumas ar panašiai.

Kitos kaimo parduotuvės pardavėja Liudmila tikino, kad nepaisant to, kad Talnikuose yra net trys parduotuvės, jos tarpusavyje beveik nekonkuruoja.

„Kai kurie vaikšto ir žiūri, kur mažesnės kainos, bet dauguma tiesiog eina ten, kur jiems arčiausia – kad sutaupytų laiko“, – sakė ji.

Jos parduotuvėje žmonės daugiau perka dešreles, mėsą, vištieną, šokoladą.

Liudmila teigė, kad ir jos parduotuvėje veikia „skolų sąsiuvinio sistema. „O kaipgi kitaip?“ – nusijuokė ji.

Lietuviai – priešai?

Į Talnikus atvykau su Lietuvos tremtinių kapų tvarkymo ekspedicija. Apie tai sužinoję kaimo gyventojai reagavo įvairiai.

Vienas parduotuvėje tuo metu, kai kalbėjau su pardavėja, buvęs vyrukas stebėjosi, kodėl perku tiek daug vandens. „Gal pagirios kamuoja“, – klausė jis.

Šiek tiek mums padėję kaimo gyventojai vėliau pasakojo gavę priekaištų dėl to, kad „padeda priešams“. Taip pat sulaukiau klausimų, ar lietuviai tikrai taip nemėgsta rusų.

Savo patriotinę dvasią labiausiai demonstravo jauniausi Talnikų gyventojai. Jie aplink ekspedicijos stovyklą dainavo Rusijos himną ir skandavo šūkius „Rusija – pirmyn!“.

Daugiausiai nerimo kilo dėl naktį netoli palapinių sustojusio ir garsiai rusišką muziką užsileidusio jaunuolių būrio. Nors tąkart dėl didelio triukšmo beveik niekas kaip reikiant nepailsėjo, tačiau konflikto išvengti pavyko.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1777)