Praėjusiais metais Panevėžio miesto taryba miesto bendruomenėms (daugiausia religinėms) paskirstė apie 150 tūkst. Eur su bendruomeniškumo skatinimu susijusioms veiklos išlaidoms kompensuoti. Tačiau, iš pateiktų pirmųjų ataskaitų, galima įtarti, kad pinigai buvo tiesiog išleidžiami ir nenaudojami pagal paskirtį.

Panevėžio miesto tarybos opozicijos atstovus pribloškė religinių bendruomenių už mokesčių mokėtojų pinigus pirkti pirkiniai – žaidimų kompiuteriai, kelis tūkstančius eurų kainuojanti spinta, sėdmaišiai, naujausia vaizdo ir garso technika, dulkių siurblys – robotas.


Vienuolėms – moderni garso ir vaizdo aparatūra

Štai, pavyzdžiui, Dievo apvaizdos seserų kongregacija įsigijo tris vienetus įvairios aparatūros už daugiau kaip 5,2 tūkst. Eur, kuri vargu ar Dievo garbinimui ir bendruomeniškumo skatinimui buvo reikalinga.

Vienuolės aiškina, jog tokia įranga joms būtina suaugusiųjų šventojo rašto studijoms.

Ataskaitose nurodoma, jog vienuolės už 2 000 Eur įsigijo garso technikos, už beveik 2 200 Eur – vaizdo projektorių, už daugiau nei tūkstantį eurų – daugiafunkcinį įrenginį.

Spinta už 3 tūkst. eurų

Panevėžio Švč. Trejybės bažnyčios rektoratas už 3 tūkst. Eur įsigijo spintą, skirtą liturginiams rūbams ir indams laikyti. Kunigas S. Maksvytis teigė, jog tai nėra brangus pirkinys.

Simas Maksvytis

„Gražiai atsidaro, jos stumdomos, kaip priklauso ir šventiems indams. Gražiai viskas susideda. Čia labai pigu, nes kai pradėjome gilintis į tas kainas ir į tokius bažnytinius baldus, katalogus, kur gauname baldų, pavyzdžiui iš Lenkijos, kitur kainos pasakiškos“, – rodydamas spintą „Lietuvos ryto“ televizijai pasakojo kunigas Simas Maksvytis.

Žaidimų kompiuteriai, sėdmaišiai, dulkiu siurblys…

Būtiniausiomis prekėmis vargu ar galima būtų pavadinti ir Panevėžio Šv. apaštalų Petro ir Povilo parapijos įsigytus pirkinius. Bažnyčia už 1 360 Eur įsigijo 20 sėdmaišių, beveik 700 Eur išleido garso įrangai, daugiau kaip 500 Eur atseikėjo kompiuteriniams žaidimais, už 485 Eur įsigijo dulkių siurblį – robotą, o už televizorių sumokėjo net 2 504 Eur.

Pirkiniai reikalingi į bažnyčią ateinančiam jaunimui

Vyskupijos kancleris Romualdas Zdanys, naujienų portalo JP korespondento paklaustas, ar bažnyčiai būtiniausi tokie pirkiniai, kaip brangūs televizoriai, kompiuteriniai žaidimai, atsakė: „Tokie pirkiniai bažnyčiai nėra reikalingi, bet jų reikia į bažnyčią ateinančiam jaunimui, turiningam laisvalaikiui leisti, kad jiems nereiktų šlaistytis po prekybos ir pramogų centrus, gatves, klubus“.

Kam bažnyčiai žaidimų kompiuteriai?

Vienas iš Panevėžio miesto tarybos opozicijos atstovų M. Leliukas stebėjosi tokiais bažnyčios pirkiniais.

Mantas Leliukas

„Bažnyčia ir Dievas – du skirtingi dalykai. Niekada nesuprasiu, kodėl, kai vieni neturi ko valgyti, už bažnyčiai skiriamus pinigus perkamos žaidimų kompiuteriai, brangiausi televizoriai“, – stebėjosi vienas iš Panevėžio miesto tarybos opozicijos atstovų Mantas Leliukas.

Turės paaiškinti

Tuo tarpu Panevėžio valdžia, dar praėjusiais metais pati padovanojusi religinėms bendruomenėms daugiau nei 100 tūkst. eurų, dabar jau aiškina, jog nuo šių metų bendruomenės turės paaiškinti, kam ir kodėl buvo leidžiami miesto pinigai.

Panevėžio dvasininkų pirkiniai
Panevėžio dvasininkų pirkiniai
Šaltinis
Temos
Naujienų portalas „Jūsų Panevėžys“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1446)