Palangos miesto savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojai sako, kad vasara jiems – įtempto darbo ir nerimo laikotarpis. Vien tik šią savaitę kurorte teko rūpintis dviem kitų rajonų vaikais. Tai, ką pamatėme vakar, tikrai sukrečia.

Vaiką paliko likimo valiai

Sekmadienį į lopšelio-darželio „Ąžuoliukas“ vaikų socialinį globos skyrių pristatyta trimetė Smiltė (vardas – pakeistas). Mergaitė kartu su mama į Palangą atvažiavo ketvirtadienį apie pietus, apsistojo pas privatininkus. Čia laiminga istorija ir baigiasi. Paguldžius vaiką popietės poilsio, 32-ejų Jolanta Lazutienė dingo skradžiai žemės.

„Mama, aš esu ne kokia: išgėrusi ir kažko apsiėdusi. Atvažiuok, pasiimk Smiltę, nes gali iš manęs atimti ir nusiųsti į vaikų namus, -- rymodama prie Savivaldybės Vaikų teisių apsaugos skyriaus darbuotojos stalo telefonu kalbėjo iš Šilalės lengvuoju automobiliu į kurortą atvykusi viešnia. – Smiltės man tikrai neatiduos. Viskas“.

Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Emilija Lapėnienė pasakoja, kad moteris atsirado netikėtai, kai policija ir jos vadovaujamo skyriaus specialistė Rusana Ulskienė jau tvarkė mergaitės paėmimą.

„Į policijos pareigūnus kreipėsi buto, kuriame apsistojo šilališkė, šeimininkai. Gerai, kad viskas baigėsi laimingai. Paaiškėjo, kad vaikas vienas ir nevalgęs praleido ne tik visą vakar dieną bei naktį. Žinoma, mergaitė išsigando, pamačiusi, jog mamos nėra, ir išaušus rytui, verkė, - trumpai situaciją nusakė E.Lapėnienė. - Šeimininkai Smiltę pamaitino, nuramino, o policijos pareigūnai iškvietė mus, kad pasirūpintume be priežiūros likusia mažamete“.

Vaiko teisių apsaugos specialistės sako nežinančios, kaip ir iš kur parsirado mažametę palikusi motina, bet buvo akivaizdu, kad ji neblaivi. Policijos pareigūnai patikrino moters girtumą – į alkotesterį ji įpūtė daugiau nei dvi promiles alkoholio.

Bėgo nuo problemų – turės jų dar daugiau

„Bėgau nuo savų problemų, apie dukrą nepagalvojau, -- aiškinosi, aplinkoje nesiorientuojanti smulkaus kūno sudėjimo moteris. -- Iš Šilalės atsivežiau brendžio, išgėriau gal tris stiklelius, dar butelį alaus. Kaip man, tai – daugoka. Ypač, kad nebuvau valgiusi gal penkias paras“.

J.Lazutienės teigimu, iš Šilalės rajono, Beržės kaimo, kur gyvena, į pajūrį ji vežėsi nepilną alkoholio butelį, pinigų su savimi taip pat daug neturėjo. Tačiau sako užmigdžiusi dukrą ir nutarusi nueiti į J.Basanavičiaus gatvę. Bare prie jos prisėdę du nepažįstami vyrai ir, kas buvo toliau, nebeprisimena: nei kur buvo, nei ką veikė.

„Narkotikų aš nevartoju, bet nesu tikra, ar ko nors nevartojau šiąnakt – baisiai džiūsta burna. Toks atvejis mano gyvenime – pirmasis. Juk turiu darbą, esu dirbusi ir užsienyje. Ir dabar, vos išsiblaivysiu, išsikapanosiu, išvažiuosiu su dukra į užsienį. Susitvarkysiu, -- savo vaizduotės vizijomis dalijosi 32-ejų šilališkė. – Ko atvažiavau į Palangą? Galvojau, atsipalaiduosiu“.
J.Lazutienė išgyveno dėl vieno – kad Palangos vaiko teisių apsaugos skyrius neinformuotų Šilalės rajono specialistų. Mat, nors ir vidutiniškai apgirtusi, šilališkė suprato, kad dėl pastarojo „atsipalaidavimo“ gali iškilti papildomų rūpesčių.

Vaikas – į vaikų namus, motina – į gatvę

Trimetė Smiltė, kol buvo žmonių apsuptyje, o svarbiausia – šalia brangiausio žmogaus mamos, buvo guvi ir linksma. Paklausta, kiek jai metų, mažoji bematant atkišo tris mažus pirščiukus ir tarsi susigėdusi nubėgo glaustis prie mamos. Motinai, deja, vaikas, buvo lyg nereikalingas daiktas. Ji užsimanė parūkyti. Savivaldybės administracijos darbuotojos viešniai paaiškino, kad rūkyti čia negalima, teks išeiti į lauką.

„Be to, dar truputį pabūkit su dukra, pasidžiaukit. Juk matot, kad vaikas nori būti kartu su jumis, o netrukus teks išsiskirti. Vaiko mes jums tikrai neatiduosime, parengėme dokumentus ir už kelių minučių išvežame į vaikų socialinį globos skyrių, -- aiškino R.Ulskienė. – Tokia šauni mergaitė. Kai nuvažiavau jos paimti, ji pati ėmė rinktis daiktus, krautis mantą į krepšį“.

J.Lazutienė pritarė specialistei – abu jos vaikai savarankiški, bet reikalavo išleisti parūkyti. Išgirdusi neigiamą atsakymą, moteris Vaikų teisių apsaugos skyriaus vedėjai E.Lapėnienei pasiūlė eiti į gatvę kartu: „Pastovėsit greta, kol aš parūkysiu“.

Sprendimas atėjo savaime – R.Ulskienė su mažąja kliente ir jos asmens byla išėjo laukujų durų link. Motinai beliko pėdinti iš paskos.

Vaikas patyrė dar vieną stresą

Nuvežta į vaikų darželį „Ąžuoliukas“, mažoji šilališkė nenorėjo likti viena. Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojos viliasi, kad Smiltei neteks svetimoje vietoje praleisti viso savaitgalio.

„Vaikui šis įvykis sukėlė daug streso. Nekalbu apie mergaitės išgyvenimus, patirtus svetimoje vietoje, kol mama pramogavo. Dar vieną, ne mažesnį stresą Smiltė išgyveno ir tuomet, kai suprato, kad ją vėl palieka. Iš išgąsčio mergaitė įkando mūsų darbuotojai į ranką, -- pasakoja E.Lapėnienė. – Pavyko susisiekti su Šilalės rajono Palentinio seniūnijos socialine darbuotoja. Ji paaiškino, kad ši moteris nėra įtraukta į socialinės rizikos šeimų sąrašą. Bent jau iki šiol nebuvo žinoma, kad turi problemų. Jos tėvai, kurie augina dešimtmetį J.Lazutienės sūnų, yra tvarkingi žmonės. Specialistė iš Šilalės garantavo, kad jie tikrai įvykdys pažadą ir kuo greičiau atvyks pasiimti anūkės iš Palangos“.

Vasarą – darbymetis

Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja E.Lapėnienė sako, kad tokie įvykiai jos vadovaujamame skyriuje (dirba tik trys darbuotojos) – jokia naujiena.

„Mes jau susitaikėme: žiemą rūpinamės tik palangiškiais, o vasarą – ir savais, ir visos Lietuvos vaikais. Jokių papildomų pajėgų karštuoju laikotarpiu mums niekas neskiria. Juk nesame policijos pareigūnai, atstovaujame Savivaldybės administracijai. Tačiau pasirūpinti vaikais, nesvarbu, iš kurio šalies pakraščio į pajūrį jie būtų atvykę, mes privalome. Negalime palikti nepilnamečio likimo valiai, stengiamės užbėgti nelaimėms už akių, -- sako E.Lapėnienė. – Tad būna, kad policija man
skambina ir nakties metu. Taip nutiko ir naktį iš ketvirtadienio į penktadienį“.

Pasak specialistės, pareigūnų skambučio ji sulaukė apie trečią valandą po vidurnakčio. Policija J.Basanavičiaus gatvėje sulaikė neblaivų nepilnametį. Nustatyta, kad šešiolikmetis į Palangą atvažiavo iš Naujosios Akmenės.

„Sugaišome visą naktį, kol išsiaiškinome, kur gyvena jo giminaičiai. Pasirodo, nepilnamečio tėvams yra atimtos tėvystės teisės. Laimei, išaušus rytui atsirado paauglio pilnametis brolis – jam jį ir atidavėme. Tokių atvejų, ypač, kai tvyro geras oras, Palangoje netrūksta, -- atsidūsta Palangos vaiko teisių apsaugos skyriaus vadovė. – Ką darome, jeigu giminių rasti nepavyksta? Skambiname į to rajono ar miesto Savivaldybės vaikų teisių apsaugos skyrių ir laukiame, kol jo specialistai atvyks nepilnamečio pasiimti“.

E.Lapėnienės žiniomis, trejų metų dukrą likimo valiai palikusi J.Lazutienė neišvengs ne tik Vaikų teisių apsaugos skyriaus specialistų dėmesio, jai teks atsakyti ir administracine tvarka už girto pasirodymą viešoje vietoje.